• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM /ritzau/

Langer ud efter Infantino: Ingen reel konkurrence

Foto: Getty Images

Der ser ikke ud til at have været reel konkurrence om VM-slutrunderne i 2030 og 2034, mener Lise Klaveness.

Af /ritzau/

Værtskaberne for VM-slutrunderne i 2030 og 2034 er så godt som på plads, men processen får kritik af den norske fodboldpræsident, Lise Klaveness.

I begyndelsen af oktober oplyste Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), at slutrunden i 2030 primært skal afholdes i Spanien, Portugal og Marokko, mens Uruguay, Argentina og Paraguay hver er vært for en enkelt kamp.

Saudi-Arabien er efter fristens udløb tirsdag eneste bejler til slutrunden fire år senere.

- Nu hvor fristen for at melde sig som arrangør af VM er udløbet, står vi igen med mange spørgsmål om processen, som har ført os hertil.

- Der ser ikke ud til at have været en reel konkurrence om at arrangere VM i 2030 og 2034, og det virker som om, Fifa-præsidenten (Gianni Infantino, red.) har været svært aktiv i at sørge for, at det her blev resultatet, siger chefen for Det Norske Fodboldforbund til nyhedsbureauet NTB.

Det vides endnu ikke, hvordan Infantino og Fifa forholder sig til nordmandens udsagn.

Efter udmeldingen om afholdelsen af VM 2030 på tre forskellige kontinenter satte Fifa samtidig 31. oktober som deadline for bud på 2034-slutrunden.

Det gav eventuelle bejlere mindre end en måned til at byde ind.

Fifa har betonet, at det er Asiens eller Oceaniens tur til at afholde VM i 2034, da Nordamerika ved USA, Canada og Mexico afholder slutrunden i 2026, og Afrika, Europa og Sydamerika afholder kampe i 2030.

Kritikere har set den usædvanlige konstruktion og den korte deadline som et forsøg på at bane vejen for Saudi-Arabien som vært i 2034.

Saudi-Arabien meldte sig hurtigt som kandidat, da processen begyndte 4. oktober.

Først på Fifas kongres næste år skulle der efter planen tages en beslutning om værtskaberne, men det ser altså ud til at være på plads allerede.

- Det bekymrer os, at det reelt set ikke er i den officielle budgivningsproces, at tildelingen af mesterskaberne sker, men at vigtige beslutninger tages i helt andre samtaler og i lukkede fora. I fodbold trænger vi til det modsatte, og det var også det, Infantino lovede, da han blev valgt som Fifa-præsident, siger hun.

Direktør i Dansk Boldspil-Union (DBU) Erik Brøgger sagde tirsdag, at DBU heller ikke har været inde over processen, der indtil nu har været omkring værtskabet ved slutrunden i 2034.

- Vi skal fra nu af prøve at sikre, at Fifa seriøst går ind i arbejdet med at få alle kriterierne, som et værtsland skal opfylde, afdækket og dokumenteret på bedst mulig vis, lød det fra Erik Brøgger.

- Det gælder de krav, der er både til det kommercielle og stadioner, men også menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, medier og pressefrihed.

Den norske fodboldpræsident, Lise Klaveness, mener, at det med den proces, der har været indtil nu, bliver sværere for lande som Danmark og Norge at lægge pres på et potentielt værtsland.

- En anden ærgerlig konsekvens er, at når tildelingen i praksis sker før, at tildelingsprocessen er gennemført, så reduceres det politiske pres på arrangørerne i forhold til at levere på de kriterier, der opstilles. Herunder krav til at efterleve grundlæggende menneskerettigheder, siger Klaveness.

/ritzau/