Video : Tipsbladet
Superliga

Sønner mindes afdød Per Søndergaard: Han var AaB'er fra vugge til grav

Lørdag døde den tidligere AaB-formand Per Søndergaard pludseligt og alt for tidligt. Tipsbladet.dk har taget en snak med hans tre sønner, der mindes en kærlig far med et stort AaB-hjerte.

AaB's tidligere bestyrelsesformand Per Søndergaard døde pludseligt i en ulykke lørdag den 16. maj.

Den tidligere AaB-formand, der sad for bordenden i den nordjyske klub fra 2005 til 2010, efterlader sig blandt andre tre sønner, Dennis (45), Mark (30) og Jonas (25).

Midt i sorgen har de tre brødre taget sig tid til at tale med tipsbladet.dk om deres far, der blandt andet kunne kalde sig leder af Spar Nords første erhvervsafdeling og senere direktør i ejendomsudviklingsvirksomheden TK Development.

Først og fremmest var Per Søndergaard dog ægtemand, far og AaB'er.

- Han var AaB-fan lige fra vugge til grav. Han startede selv med at spille for klubben som femårig, og det udviklede sig senere til, at han blev livslang fan. Han var på Høje Bøge Stadion i Svendborg som hardcore fan i 1986, da AaB sikrede sig oprykning til den bedste række, og den interesse smittede af på os, fortæller Dennis Søndergaard, der blandt andet arbejder som fodboldkommentator hos TV3 Sport, og tilføjer:

- Derfor blev han også meget beæret, da AaB tog ham ind, og han senere blev bestyrelsesformand.

Ville lave FCK-light
Med Per Søndergaard som bestyrelsesformand opnåede AaB store triumfer. I 2008 vandt klubben det danske mesterskab, og den følgende sæson kvalificerede holdet sig til Champions League-gruppespillet og nåede ottendedelsfinalen i Europa League. 

Per Søndergaard ville ikke være en lille fisk i den hjemlige andedam.

- Det lykkedes ham at rejse 100 millioner kroner, men han kom ind, da AaB var virkelig fattige. Han var dog meget klar i spyttet om, at han altså ikke gad at spille om femtepladser. Han ville præge toppen af dansk fodbold.

- Han sagde ligeud, at det ikke var muligt at bide skeer med FC København på sigt, men han var af den klare overbevisning, at AaB godt kunne måle sig med Brøndby. Han ville lave et ”FCK light”, fortæller Dennis Søndergaard.

Et FCK-light blev det til i den forstand, at AaB dengang skabte europæiske resultater, og netop oplevelserne i Europa står stærkt hos de tre brødre.

Læs også:Tidligere AaB-formand er død

- Jeg kan især huske de udebaneture, vi fik sammen. Vi var blandt andet med på Old Trafford, og vi var med, da de mødte Manchester City. Fodbold blev et samlingspunkt for familien, og det har betydet rigtig meget for mig, at vi har fået de her oplevelser sammen med vores far. Vi så selvfølgelig også meget Superliga sammen, men de europæiske kampe betød helt klart meget for ham, fortæller Jonas Søndergaard.

Dennis Søndergaard supplerer:

- Han slæbte os med til fodbold, lige fra vi var i vores sparkedragt. Jonas var selv en meget talentfuld fodboldspiller, og jeg var aldrig blevet kommentator, hvis det ikke havde været for min far. 

En hård afsked
Per Søndergaard stoppede som formand i AaB i april 2010, da han måtte tage ansvaret for en række fejlslagne investeringer. AaB præsenterede et underskud på 87 millioner kroner for regnskabsåret 2009.

"AaB-boss stopper efter katastroferegnskab", kunne man blandt andet læse på Ekstra Bladets hjemmeside den dag i april, da Per Søndergaard trak sig.

- AaB tabte mange millioner under finanskrisen, som sparkede benene væk under rigtig mange, og det fik han stor kritik for som formand, og den tog han på sig. Han var bevidst om, at det var ham, der sad med ansvaret i sidste ende, og han ville ikke stå i vejen. For ham var det altafgørende, at ingen enkeltpersoner var hævet over klubben, siger Mark Søndergaard og tilføjer:

- Han var meget ked af at forlade AaB, men han ville ikke have hængende på sig, at han skulle være skyld i, at det gik klubben dårligt. Han tog de mislykkede investeringer meget nært, de ramte ham på den personlige stolthed, men han var aldrig bitter på klubben over den måde, det sluttede på.

Netop evnen til ikke at bære nag var et særligt kendetegn for Per Søndergaard, mener Dennis Søndergaard.

- Da AaB vandt The Double i 2014 og spillede fremragende, var far med som fan, og han var mindst lige så begejstret over succesen, som han var, da han var formand. Jeg var personligt nok blevet lidt pigesur, hvis jeg havde fået den afsked, min far fik, men det lå bare ikke til ham at bære nag. For ham var AaB en livsstil, som betød så meget mere end gammelt nag, fortæller han.

En livsstil, der både kostede tid og penge.

- Der var ikke noget, der kunne komme på tværs af hans kærlighed til AaB. Han timede altid sin kalender, så han kunne se dem spille, og han har tabt rigtig mange penge i at investere i klubben. Det var han ligeglad med. De var investeret med hjertet.

Læs også:Brøndby IF og Lyngby møder hinanden to gange

AaB spiller med sørgebind
AaB har i forbindelse med Per Søndergaards død meldt ud, at spillerne vil bære sørgebind, når holdet spiller den første kamp efter coronapausen på udebane mod Esbjerg fB den 31. maj. Ugen efter vil han blive hyldet på Aalborg Portland Park i forbindelse med hjemmekampen mod AGF.

- Jeg er sikker på, at han var blevet meget overrasket, men også utrolig beæret, hvis han vidste, at AaB spiller med sørgebind for at ære ham. Han kunne også læse aviser, og hvis halvdelen af det, der blev skrevet om ham fra tid til anden, var rigtigt, havde de i hvert fald ikke spillet med sørgebind, siger Dennis Søndergaard.

Brormand Jonas er enig.

- Han ville også blive overrasket over det i den forstand, at han ikke så sig selv som nogen kendis. Det gjorde vi jo heller ikke, han var bare vores far. Men da han døde, blev der skrevet mange artikler, og det var ”breaking news” på TV, og det gør da også én stolt over alt det, far har udrettet, siger han.

De tre brødre fortæller, at ydmyghed og beskedenhed er to ting, de især tager med fra deres far. 

- Også da han begyndte at tjene mange penge, havde han benene solidt plantet på jorden, og det, tror jeg, er meget kendetegnede for folk fra det nordjyske, siger Dennis Søndergaard og slutter:

- Far sagde altid, at han jo bare var bagersøn.

Bagersønnen blev 66 år. Han bisættes på fredag.

Læs også:Tidligere Superliga-spiller stopper karrieren: Det går ikke mere

Læs også:Øget risiko: Brøndby-ledelsen overvejer at tilføre flere penge

Læs også:Superliga-klubber indkasserer formue fra staten: Parken får knap 20 millioner