Sikker på ændringer: Nu er det fortid i FCM
Foto: FC Midtjylland
Superliga

Sikker på ændringer: Nu er det fortid i FCM

FC Midtjylland skal igang med et helt nyt projekt under Albert Capellas. Hans kollega fra tiden på U21-landsholdet tror på, at spanieren vil lave flere ændringer.

Onsdag fik FC Midtjylland ny cheftræner i Albert Capellas.

Den 54-årige spanier kommer til klubben fra en stilling som akademichef i FC Barcelona. Han har haft flere forskellige roller i den catalanske storklub, ligesom han også har brugt meget af sin karriere på sidelinjen som assistenttræner.

Det har han blandt andet været under Thomas Frank i Brøndby IF. Hans eneste gerning som cheftræner var for det danske U21-landshold fra 2019 til 2021. Tanken om at vende tilbage som cheftræner på sidelinjen har hele tiden spirret i maven på ham.

- Nu har jeg arbejdet ekstremt tæt sammen med ham, og holdt kontakten med ham derefter. Så jeg vidste godt, at han gerne ville ud og prøve at være cheftræner, siger hans gode ven og tidligere kollega på U21-landsholdet, Steffen Højer, til Tipsbladet.

"Det er fortid"
Chancen som cheftræner får han i FC Midtjylland de næste tre år, og Steffen Højer er sikker på, at der kommer til at ske markante taktiske ændringer på banen under Capellas.

- Jeg er rimelig sikker på, at systemet ligger fast på en 4-3-3. Det er det system han sværger til og arbejder ud fra. Det er det han ser som det bedste system, selvom Midtjylland i perioder har haft rigtig god succes med en bagkæde med tre eller fem mand, så tror jeg, at det er fortid.

- Jeg tror også man kommer til at se, at spillerne holder sig lidt mere til deres positioner. Førhen har nogle spillere fløjet lidt rundt på banen, og måske har det også kostet lidt på den defensive del, hvor de har lukket mange mål ind i år. Det er ikke nødvendigvis forsvarets skyld, for det kan lige så godt være lidt højere oppe på banen, hvor man står forkert, og det ved jeg, at han vil arbejde rigtig meget med.

Den tidligere Viborg FF-angriber og nuværende U21-assistent kan sagtens se Albert Capellas visioner blive forenet med FC Midtjylland, der i mange år har slået sig op på power, fysik og mange dødbolde.

- Jeg tænker, at det sagtens kan forenes, men jeg tænker også - uden der er noget rigtig eller forkert - at der kommer til at ske nogle ændringer i forhold til hvordan det bliver gjort, siger Steffen Højer til Tipsbladet, og fortsætter.

- Der bliver nogle ting, hvor begge parter lærer noget af hinanden. Det man ikke skal tage fejl af med Albert, det er, at den her Barcelona-stil lyder rigtig flot, og det handler rigtig meget om at stå i de rigtige positioner. Det er selvfølgelig, når man har bolden, men det er lige så meget, når man taber den, så man hurtigt kan erobre den tilbage.

- Han er en virkelig dygtig defensiv træner også. Der er fuldstændig styr på den del, og der er meget skarpe aftaler. Men det er klart, at han er ikke det, som FC Midtjylland nogen gange har været kendt for, hvor det bare har været ren power og lange indkast. Det er ikke den stil Albert står for.

- Fodbold er dynamisk, og man skal passe på med at sige, at der kun er en vej. Man skal nogle gange lære af det, der kan være modsætningen. Dybest set vil Midtjylland, som jeg læser det, gerne være mere boldbesiddende og kontrollere kampene lidt mere, og det er 100 procent på linje med det Albert han vil og gør.

Tænker fodbold konstant
Det er ikke kun til taktikmøderne og på træningsbanen, at Albert Capellas han tænker på fodbold. Ifølge Steffen Højer så kan han slet ikke slippe spillet med den runde kugle.

- Han tænker fodbold hele tiden. Han er sådan en type, når man går til frokost med ham, så begynder han at lave startopstillinger med salt- og peberbøtterne. Så sidder man og spiller fodboldkampe, mens man spiser. Han har sådan et princip med, at inden en fodboldkamp går i gang, så har han vundet 2-0, fordi han allerede har kørt kampforløbet igennem i sit hoved. Der kører fodbold i hovedet på ham hele tiden.

Albert Capellas har som skrevet tidligere stiftet bekendtskab med dansk fodbold i Brøndby IF og som cheftræner for det danske U21-landshold, men selvom han det seneste år har været i FC Barcelona, så holder han sig fortsat opdateret på Superligaen.

- Jeg har selvfølgelig snakket med ham om det, og jeg har også godt vist, hvad han kunne være interesseret i. Men han har holdt sig godt ajour med ligaen og kender generelt mange spillere derfra. Han har også trænet nogle af Midtjylland-drengene før, og så er han den type, der lige pludselig ringer og spørger til en eller anden spiller i Superligaen. Det har han gjort løbene, så han har hele tiden haft interessen for dansk fodbold og ønsket om at blive cheftræner.

Med din Viborg-fortid hvordan har du det så med, at det er FC Midtjylland han skal stå i spidsen for?

- Det er jo specielt. Der er et specielt forhold mellem Viborg og FC Midtjylland. Det ved jeg ikke, men det skal jeg nok komme til at drille ham lidt med. Jeg glæder mig til de derbyes der kommer. Men jeg er sådan set bare glad for, at Albert kommer til Danmark, for jeg synes, at han gav Danmark noget godt på U21-landsholdet. Han bliver interessant at følge i Superligaen, da det ikke bare er en eller anden udlænding man hiver ind, som ikke har noget kendskab til ligaen.

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images