Video : Tipsbladet
Superliga

Stopper i BIF: Han skrev "keep attacking"-skiltet

Assistenttræneren stopper i Brøndby IF ved årsskiftet for at blive U21-landstræner på fuld tid. Han ser tilbage på et par fantastiske år i Brøndby.

Pokalkampen mod FC Midtjylland i den forgangne weekend var Brøndby IF’s sidste i år. Og det var også den sidste med Jesper Sørensen som en del af trænerstaben på den københavnske Vestegn.

I sommer blev Jesper Sørensen nemlig præsenteret som ny U21-landstræner og har siden passet jobbet hos både DBU og Brøndby IF.

Nu har han dog haft sidste arbejdsdag i Brøndby IF, da han fra årsskiftet bliver U21-landstræner på fuld tid, og det ser han frem til efter et efterår, der med hans egne ord har været "hektisk". 

- Vi har haft mange kampe i klubregi, og så har vi haft fire kvalifikationskampe plus en venskabskamp med U21-landsholdet, og alle kvalifikationskampene har været på udebane, så jeg har rejst meget i efteråret, siger Jesper Sørensen til tipsbladet.dk. 

- Men jeg har været så heldig, at U21-staben er fortsat, så jeg og analytikeren er de eneste nye. I den forstand har vi kunnet læne os opad et rigtig godt skelet i forhold til, hvordan man er vant til at gøre tingene. Det har ikke været svært at få tingene til at fungere omkring rejser, ture og udtagelser. Der har Steffen Højer (assistent på U21-landsholdet, red.) været vigtig og har sat mig ind i tingene.

Og selvom det fungerede i efteråret, har det ikke været en holdbar løsning at besidde de to jobs samtidig.

- Det har været meget arbejde, og det har været fint. Jeg vidste jo godt, at det var i en begrænset periode, men det har ikke været langtidsholdbart. Jeg synes, vi er kommet fint i mål med meget, og nu er der god mulighed for at komme helt i dybden med landsholdsarbejdet. Det glæder jeg mig rigtig meget til, siger han. 

Fantastiske år på Vestegnen
Jesper Sørensen kom til klubben, da Niels Frederiksen blev ansat som cheftræner i sommeren 2019, og han ser tilbage på nogle fantastiske år hos de forsvarende mestre.

Ikke mindst fordi det var en stor opgave at efterfølge Alexander Zorniger.    

- Vi skulle gøre noget andet, fra da vi kom, til at vi skulle i en ny retning. Vi kom ind i en klub, hvor man havde kørt efter noget i lang tid under Alexander Zorniger, og spillerne var vant til at gøre det på en bestemt måde. De skulle så til at gøre det lidt anderledes. Det sker ikke lige over natten, siger Jesper Sørensen.

Kort efter Niels Frederiksen og Jesper Sørensens indtog i klubben mistede klubben også adskillige stjerner som Kamil Wilczek, Dominik Kaiser og Hany Mukhtar, så truppen skulle organiseres på ny.

- Det har jo været den del, jeg har været med til at hjælpe Niels med. Brøndby er en fantastisk kraft i dansk fodbold med en enorm opmærksomhed omkring sig, så det er ikke noget, man gør i stilhed. Det er ikke noget, man slipper afsted med at gøre ubemærket. Det har været en forrygende tur, og det har været det vigtigste.

- At lære nogle mennesker indgående, og at give noget videre til spillerne på banen, så man kan skabe et rigtig godt miljø, hvor de kan udvikle sig og præstere. Det er altid spændende, men det har været ekstra spændende i Brøndby. At det så ender ud i et mesterskab, har gjort det lidt særligt for os og folk omkring os, fortæller han.

Skrev det ikoniske skilt
Især ét billede er blevet et symbol på Brøndby IF’s mesterskabssæson. Det er billedet af Niels Frederiksen, der i en kamp mod FC Midtjylland holder en tavle med teksten “keep attacking”. Skrevet i et forsøg på at sende en besked til spillerne, da der var meget larm på stadion, og de var svære at råbe op.

Det billede gik verden rundt og delt af alverdens medier. Og det var skrevet af Jesper Sørensen.

- Det var egentlig Niels, der sagde, at “Vi må have noget større”. Vi sad der, og så sagde Martin (Retov), at jeg skulle skrive det. Jeg skal ikke tage æren alene for det skilt, siger Jesper Sørensen.

- Jeg skrev det. Det var jo ikke sådan, at det var min idé. For at fortælle det kort var det, fordi vi ikke kunne komme i kontakt med spillerne. Vi havde scoret til 2-1 og var en mand i overtal, og vi ville ikke stå med en føring på kun et enkelt mål, hvis vi kunne undgå det. Det var vigtigt at fortælle spillerne at fortsætte med at angribe og forsøge at score det tredje mål. Det kunne vi ikke komme igennem med, fordi der var så meget støj.

- Det endte så med den omtalte løsning. Jeg havde først skrevet en seddel, som en spiller skulle have med ind på banen, men det kunne ikke lade sig gøre. Så måtte vi skrive noget, de kunne se udefra.

Skiltet er et bevis på moderne ledelse og også et godt eksempel på, hvad blandt andet DBU kigger efter: Ledere, der tænker ud af boksen og er fagligt stærke.

Danske trænere er i dag kommet langt og har pæn succes i Europa. Der er en dansk træner i Premier League, en i Bundesligaen, og landstræner Kasper Hjulmand er også et navn, der sættes i forbindelse med store klubber. Samtidig er der danskere, der gør en god figur i Belgien.

Jesper Sørensen, der også har en fortid som træner for SIF og FC Fredericia, går ind til næste kapitel i sin trænerkarriere med en del ballast i rygsækken. Og hvem ved, måske kan der blive brug for igen at tænke ud af boksen, når han står i spidsen for U21-landsholdet.

- Hvor velforberedt jeg er til jobbet efter min tid i Brøndby, har jeg ikke styr på endnu, men jeg har lært mange ting, som jeg tager med som træner. Det gør man hele tiden. Jeg har også været cheftræner før, men fordi vi også har haft en stor stab med mange input både teoretisk og praktisk, har jeg lært enormt meget af mine kolleger, fortæller han.

U21-landsholdets fem første kampe under Jesper Sørensen er endt i tre sejre, en uafgjort og et nederlag.