• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Torsten Kjems Hansen

Tysk storklub hjælper Danmarks muligheder i Europa

Foto: Getty Images

De danske muligheder for at få to hold med i Champions League og et hold i Europa League steg tirsdag aften, da Borussia Dortmund gav Danmark en hjælpende hånd. Få det store overblik her.

Af Torsten Kjems Hansen

Borussia Dortmund-spillerne kunne tirsdag juble over en den nødvendige sejr over Slavia Prag i Champions League, hvilket på samme tid betød, at det tyske storhold er videre i turneringen. 

Men faktisk skal alle danske fodbold-fans juble lidt sammen med Dortmund-spillerne, da sejren på samme tid var en hvad der kan vise sig at være en kæmpe hjælp til dansk fodbold.

Årsagen er det temmeligt komplicerede system under UEFAs koefficient-liste, der afgør, hvor mange hold fra Danmark, der i sæsonen 2021/22 får adgang til kvalifikationen til de europæiske turneringer Champions League, Europa League og den nye Conference-League-kvalifikation.

Danmark er aktuelt nummer 13 på UEFA-listen, og det handler om at slutte som i top 15 med FC København som den sidste danske repræsentant til at skrabe flere point ind.

Og netop her er Dortmund sejr tirsdag aften vigtig. For Slavia Prag var Tjekkiets sidste hold i de europæiske turneringer, og med nederlaget er det ikke længere muligt for tjekkerne at overhale Danmark på koefficientlisten. 

En sejr til Prag-holdet tirsdag havde sendt Tjekkiet op foran Danmark, og kun en FCK-sejr eller uafgjort torsdag kunne ændre på den sag. 

Lykkedes det for Danmark at ende i top 15 vil det give følgende muligheder for danske hold:
Champions League-kvalifikation: 2 hold
Europa League-kvalifikation: 1 hold
Conference League-kvalifikation: 2 hold.

Skulle det værste ske og Danmark ryger ud af top 15, vil det betyde:
Champions League-kvalifikation: 1 hold
Europa League-kvalifikation: 0 hold
Conference League-kvalifikation: 3 hold

Som listet vil der være kæmpe forskel på at slutte i eller uden for top 15. 

Med Tjekkiet sat ud af spillet lysner det betragteligt for de danske muligheder. Men flere nationer truer fortsat bagfra. 

(artiklen fortsætter under stillingen)

Stillingen på UEFA's koefficient-liste

Læs også:Politiet vil ikke flytte FCK's Malmö-kamp: En mavefornemmelse er ikke nok


Land Koefficient-point Hold tilbage
13. Danmark 27,500 1 / 4
14. Tjekkiet 27,300 0 / 5
15. Skotland 26,375 2 / 4
16. Cypern 26,250 1 / 4
17. Grækenland 25,300 1 / 5
18 Serbien 25,000 2 / 4
19. Kroatien 24,875 1 / 4
20. Schweiz 23,600 3 / 5

Skotland har eksempelvis fortsat både Celtic og Rangers med i Europa League, hvor Celtic allerede er sikret videre fra gruppespillet og Randers har gode muligheder for at følge med.

Men også Cypern med APOEL videre fra EL-gruppespillet har muligheder for at overhale Danmark. Dog er det danske forspring så stort, at det vil kræve meget stærke resultater fra APOEL videre frem, hvis Cypern skal overhale Danmark i stillingen. 

Grækenland og Serbien ligger aktuelt nummer 17 og 18 på listen, men onsdag aften bliver det i en direkte duel afgjort, om Olympiakos eller Røde Stjerne tager en plads i Europa League. Mens Olympiakos er Grækenlands sidste hold tilbage i de europæiske turneringer, har Serbien Partizan Beograd med i torsdagens Europa League, hvor holdet dog ikke kommer videre og dermed ikke fremadrettet kan hente point til Serbien på koefficientlisten. 

Kroatien, der er nummer 19 på listen er endnu i spil til at kunne true den danske placering, da Dinamo Zagreb fortsat har muligheden for at gå videre fra Champions League-gruppespillet onsdag aften, hvor et bedre resultat end Shakhtar Donetsk vil sende kroaterne videre, hvilket vil give et pointmæssigt stort boost til Kroatien. Zagreb-holdet kan dog også ende med at blive nummer tre og ryge i Europa League - men også slutte sidst i CL-gruppen og dermed være helt færdig i europæisk sammenhæng. 

Den sidste nation, der er i spil til at true Danmark er Schweiz, der fortsat har tre hold, der kan samle point.
Lugano i FCK's Europa League-gruppe er dog færdig efter torsdagens spillerunde. Til gengæld er Basel videre i EL imens Young Boys skal have point ude mod Rangers torsdag for at komme videre fra deres EL-gruppe.

Pointene:
Pointmæssigt er der gevinst for hver sejr eller uafgjorte kamp i både CL og EL - hvilket så skal divideres med det antal hold, som den enkelte nation har haft med i de europæiske turneringer i sæsonen. 

For Danmarks vedkommende betyder det, at de to point som FC København vil hente med en sejr over Malmö FF torsdag skal divideres med fire, da FC Midtjylland, Brøndby IF og Esbjerg fB alle har været med i kvalifikationerne tidligere på sæsonen. En uafgjort resulterer i et point, der divideres med fire i det danske tilfælde.

Derfor vil en FCK-sejr torsdag i alt give 0,500 point til regnskabet, mens en uafgjort vil give Danmark 0,250 point. FC København er videre fra gruppespillet med uafgjort eller sejr mod Malmö, hvilket vil gøre Top 15-placeringen endnu mere sandsynlig. 

Sådan pointgives der - alle point divideres med nationens antal hold fra de europæiske turneringer:
En sejr i både CL og EL giver to point. 
En uafgjort giver et enkelt point. 
Der er fire ekstra point for at kvalificere sig til gruppespillet i Champions League.
Der er fem ekstra point for at avancere til slutspillet i Champions League.
Der er et bonuspoint i begge europæiske turneringer - men først ved kvartfinalen og frem.

Læs også:Økonom: Nyt klub-VM kan skabe problemer for danske klubber

Læs også:FCK: Vi skal hurtigere identificere interessante spillere i Skandinavien

Læs også:FCK har slået 25 år gammel europæisk rekord: 'Det er helt sindssygt'

Læs også:FCK-keeper: Vi skal stå godt defensivt

Læs også:Dansk politi skal spotte FCK-ballademagere: Vi følger afviklingen tæt

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: FC Nordsjælland - AaB

AaB kan vinde for fjerde gang i træk i Superligaen, og de møder et groggy FC Nordsjælland-mandskab. Nordjyderne har revanche til gode efter 0-4-nederlaget mod Farum-klubben i fjor.