Video : Tipsbladet
Superliga

Sådan fungerer Tverskov og Ingvartsens USA-skifte

Marcus Ingvartsen og Jeppe Tverskov rykker til nytår til San Diego i en opsigtsvækkende handel. FC Nordsjællands fodbolddirektør forklarer her, hvordan handlen fungerer.

FARUM (Tipsbladet): I fodboldkredse forlød det allerede sidste sommer, at Marcus Ingvartsen og Jeppe Tverskov meget vel kunne skifte til San Diegos nye hold i MLS, når det startede i 2025.

Tipsbladet havde i månederne forinden beskrevet, hvordan FC Nordsjælland får en markant søsterklub og samarbejdspartner i USA i form af det nye MLS-hold, der ligesom FC Nordsjælland er drevet af Right To Dream og ejet af Mansour Group.

MLS-holdet koster 3,5 milliarder kroner alene i betaling til MLS-organisationen, mens FCN-formand Tom Vernon i et nyligt interview fortalte, at fodboldakademiet og træningsanlægget i San Diego kommer til at koste omkring en milliard kroner.

Og her i foråret 2024 er det så kommet frem, at Ingvartsen og Tverskov rigtigt nok ender med transfers til San Diego, der finder sted ved nytår, tidspunktet hvor førsteholdet i den ny klub samles for at forberede sig til debutsæsonen, der begynder et par måneder senere.

Handlen vækker naturligvis opsigt i Danmark, da det er to af FC Nordsjællands bedste spillere, der skifter til en søsterklub og dermed af ganske indlysende årsager ikke længere kan hjælpe FCN.

FC Nordsjællands Director of Football Operations Phil Radley fortæller i et stort, vidtfavnende interview med Tipsbladet blandt andet om den markante dobbelthandel, og selvom den engelske FCN-leder ikke vil ind på, hvad San Diego præcist betaler for aftalen, skal FCN's fans og danske fodboldinteresserede efter Radleys mening ikke være nervøse på FCN's vegne.

- Det var en kæmpestor beslutning for Marcus at tage fra Bundesligaen til sin barndomsklub. Det handlede om at komme til EM, om at præstere her, og med al respekt var det vigtigste for ham at forsøge at spille sig i position til EM og mulighederne her. Så er vi i en situation, hvor det her i 2024 viste sig, at det var en mulighed at tage til San Diego, og det lå som en mulighed, at vi købte ham i FC Nordsjælland. Men der var intet lagt fast, siger Phil Radley til Tipsbladet.

Foto: Alamy

- Og det samme gælder for Jeppe [Tverskov]. Han havde spillet hele karrieren her i Danmark og så en interessant udfordring her i FC Nordsjælland, hvor han kendte stilen efter at have mødt FCN mange gange gennem årene. Og så vidste vi, at der kunne opstå den her mulighed for at lave en aftale med San Diego tidligt i 2024, uden at der var lagt noget fast.

- Når folk spørger, hvad San Diego betyder for os i FC Nordsjælland, jamen så var San Diego en hjælp for os i samtalerne med Marcus og Jeppe, da de skulle hertil. Der var ikke lagt noget fast, men  det var et plus for os. Og det har fungeret. Det er fænomenalt, at Marcus er inde i kampen om topscorertitlen og hjælper de unge, og Jeppe har spillet fænomenalt for os og var med til at vi fik den oplevelse, det var at spille et europæisk gruppespil for første gang i adskillige år, siger Phil Radley.

God aftale for både FCN og San Diego
Marcus Ingvartsen kostede omtrent tre millioner euro, cirka 22 millioner kroner, da han skiftede fra Mainz til FC Nordsjælland, mens Jeppe Tverskov kom på en fri transfer fra OB efter kontraktudløb.

Læs også Tipsbladets interview med Marcus Ingvartsen om skiftet til San Diego

Om FC Nordsjælland får de penge tilbage i handlen med San Diego er uvist for Tipsbladet, men for Radley at se har det positive bidrag fra de to spillere under alle omstændigheder gjort det til en god handel for FCN, både i denne sæson og når de to Superliga-profiler skifter til San Diego.

- Folk var bekymrede for, hvad det ville betyde for vores plads i hierarkiet, at der kom en ny klub. For mig handler det om, hvad vi kan opnå kollektivt i stedet for individuelt som enkelte klubber.

- Det allervigtigste for mig er, at samtlige handler, vi indgår, er positive for FC Nordsjælland. Vi er ikke interesserede i at lave en handel, der egentlig er dårlig for FC Nordsjælland, og af den grund er en hjælp for San Diego eller andre i organisationen. Det vil vi aldrig gøre.

- Jeg kan ikke gå i detaljer med handlerne, men MLS har en meget grundig proces og en struktur, hvor alle spillere i ligaens klubber er på kontrakt med ligaen, ikke med de enkelte klubber. Og de har en lang række regler, der sikrer fair konkurrence for at skabe et bedre produkt, for eksempel et lønloft.

- Det betyder, at når klubber har samme ejer, er der mange regler stillet op for, hvordan transfers mellem klubberne bliver tjekket. De finder ikke sted, med mindre MLS siger god for dem. Selv hvis San Diego gerne ville have handlen til at gå igennem, skete det ikke uden MLS-kommissærens underskrift. Så de sikrer sig blandt andet, at San Diego ikke får en uretmæssig fordel frem for deres konkurrenter i MLS, siger Phil Radley.

- I sidste ende er det vigtigste, at det her har været positivt for FCN. Jeg tror ikke, én eneste fan vil sige, det har været skidt for FCN at have Marcus og Jeppe her i 18 måneder. For fansene vil det være vigtigt, at vi også fortsat viser, at vi vil skabe udvikling og fremdrift her i FC Nordsjælland, siger Phil Radley.

FC Nordsjælland har med Mansour Group som ejer i de seneste to-tre år øget spillerbudgettet på Superliga-holdet markant og været finansielt i stand til at holde længere på profiler og eksempelvis leve med, at Martin Frese til sommer skifter kvit og frit til udlandet efter kontraktudløb.

Det ligger i kortene, at FCN til sommer og om nødvendigt i januar-transfervinduet hiver en række forstærkninger til.

Klubben har udsigt til, at man ud over kæmpesalget af Ibrahim Osman til Brighton (145-175 millioner kroner i værdi) også mister Frese og muligvis sælger navne som Adamo Nagalo og Oliver Villadsen, sender Ingvartsen og Tverskov til San Diego, og lige nu står til at sige farvel til lejede Andreas Schjelderup og Christian Rasmussen.

Det virker sandsynligt, at FCN derfor henter flere profiler til, samtidig med at man sørger for, at der en vej ind på førsteholdet for de bedste talenter fra både Danmark og akademierne i Ghana.