C/N: Kan Pep Guardiola overhovedet løfte Bayern?
Illustration
Generelle

C/N: Kan Pep Guardiola overhovedet løfte Bayern?

Dagens analyse handler om Pep Guardiolas udfordring

Kan Guardiola overhovedet løfte Bayern?

For en måneds tid siden indgik jeg et væddemål med to venner. Væddemålets indsats er irrelevant for denne historie, men vi var blevet uenige om Bayern Münchens styrke i næste sæson. Jeg påstod hårdnakket, at de under ingen omstændigheder ville vinde mesterskabet i Pep Guardiolas første sæson i det sydtyske og var stædig nok til at holde fast, da jeg opdagede, at jeg ikke var den eneste fodboldkyndige i rummet.
Et gammelt mundheld siger: "If it ain't broken, don't try to fix it". Uden at lægge hovedet på blokken vil jeg påstå, at der ikke findes andre sportsgrene, hvor træneren bliver afsat på trods af, at han har vundet den største titel, der reelt set kan vindes - VM for klubhold kan simpelthen ikke tælle med her. En krølle på historien er i øvrigt, at Jupp Heynckes oplevede samme skæbne i 1998, da han blev fyret i Real Madrid for dårlige ligaresultater på trods af, at han havde hevet trofæet med de store ører hjem til Madrid efter 32 års fravær. Tag derudover det suveræne mesterskab med en smadret pointrekord samt en mulig pokaltitel i dagens kamp imod Stuttgart, og stil dig selv spørgsmålet, hvordan Guardiola dog skal løfte Bayern München til nye højder.

Godt, Heynckes er væk, når de tyske mestre starter træning igen, og ind er trådt Pep Guardiola. Guardiola var en indiskutabel succes i Barcelona, men jeg har min tvivl om det bliver en succesfuld parring med den europæiske storklub, som mest minder om Barcelonas store modsætning, Real Madrid. Her er min argumentation.

Guardiola har haft succes i én klub. At succesen var ganske stor i de fire år, han var i klubben, skal ikke underkendes, men den er delvist baseret på andre faktorer, end dem der vil have indflydelse fremover.

Guardiolas fodboldviden- og formidling er i topklasse - der er dog et arber dabei, der hedder sprogbarriere. Hvor godt tysk snakker Guardiola efter et halvt års tyskundervisning? Hvor godt engelsk snakker han? Og hvor godt engelsk snakker spillertruppen? Nuvel, lad ikke sproget være den største forhindring. Den venter vi lidt med.

Hvis man kigger på spillestilen, har der været røster om, hvorvidt Guardiola mon kan være i stand til at forvandle Bayerns høje tempo og meget hurtigt afviklede angreb til det langsommere tempo, vi kender fra Barcelona-dagene. Det aggressive genpres kender vi begge steder fra, og talkombinationen ligner - bortset fra midtbanetrekanten og Guardiolas jævnlige tremandsforsvarsforsøg - til tider hinanden. Angrebene bliver spillet over fløjene, der kan trække ind i banen og skyde. Centrale midtbanespillere kan tage dybdeløb for fløjen, imens backen kan komme i overlap jævnligt. Bayern ejer desværre ikke den psykopatagtige narkobaron Dani Alves, men David Alaba er flittig til at løbe igennem hele kampen på venstrefløjen, mens Phillip Lahm spiller mere højre fløj end højre back. Det kan selvfølgelig skyldes, at Arjen Robben har travlt med at klynke over et ikke-dømt frispark. Grundideerne er altså fælles i Barcelona og i München, og det skyldes et fælles link: Ajax. Guardiola er fra Johan Cruyffs skole, mens Bayern Münchens nuværende spillestil er blevet finpudset af Louis van Gaal, som har sit trænermæssige gennembrud i 90'ernes Ajax, inden Bosman-dommen ødelagde så meget for vores hollandske venner. Fun fact: Cruyff og van Gaal hader hinanden, og dramaet finder naturligvis sted i Ajax. Mere om det en anden dag.

Nej, Guardiolas store udfordring ligger i de personligheder, han skal kæmpe med i Bayern München. Under de få dårlige perioder i Barcelona fik Guardiola støtte fra præsidenterne Joan Laporta og siden hen Sandro Rosell. I Bayern vil han have et trehovedet monster, kaldet Beckenbauer-Rummenigge-Höeness, som vil være over ham som en høg, hvis resultaterne ikke flasker sig med det samme. Allerede inden Guardiola er tiltrådt officielt, har han tabt en magtkamp. Uli Höeness kunne således fortælle Bild, at han havde frarådet Guardiola at købe en ung brasilianer - muligvis Neymar - grundet dårlige erfaringer med unge brasilianere. Han kunne lige så godt have nævnt Breno og dennes fængselsdom. Lad os formode, at det ikke er sidste gang, at Guardiola ikke får en spiller, han vil have.

Slutteligt må vi ikke glemme de spillere, Guardiola skal arbejde med. Spanieren kommer fra en klub, hvor spillerne er artige og rare og er så hjernevasket med Barça-kulturen, at de ikke har stjernenykker, selv om de hedder Xavi, Messi, Iniesta eller Puyol. Eller, det skulle da lige være, når de skal snakke antal straffespark med dommeren. I Bayern vil Guardiola møde ulidelige typer som Arjen Robben, Daniel van Buyten og Franck Ribery og har allerede et luksusproblem i angrebet i form af Gomez, Mandzukic og snart Lewandowski. Ingen af dem er berygtede for at skabe splid i truppen, men tilføj Robben, Ribery, Kroos, Müller og nu også Bieber-klonen Götze, og der vil være for meget kamp om fire pladser, når Schweini og Javi Martinez tager sig af de to pladser på den centrale midtbane.

Med Götzes og muligvis snart Lewandowskis skifte fra Dortmund til Bayern, har sidstnævnte understreget sin status som Tysklands klart største hold. Af samme grund er de storfavoritter til at vinde mesterskabet, og jeg må indstille mig på at tabe mit væddemål. Bayern havde dog været klart større favoritter ved at beholde Heynckes i stedet for at satse på Guardiola. I sidste ende kan vi vende tilbage til klicheen: "If it ain't broken, don't try to fix it".  Hvor mange point skal Bayern smide, før Bild, Kicker, Süddeutsche Zeitung Beckenbauer, Rummenigge, Höeness eller Lykke Friis retorisk spørger, hvorfor Bayern ikke ville beholde Jupp Heynckes?

JSN