Debat: Halter flinke Danmark bagefter i talentudviklingen? (1/2)
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Generelle

Debat: Halter flinke Danmark bagefter i talentudviklingen? (1/2)

Talentdebatten raser herhjemme. Seneste skud er kommet fra AaB-træner Kent Nielsen, som mener at vores mentalitet og opdragelse halter.

”Nogle gange kommer der unge spillere op, som jeg så taler med om, hvordan seniorlivet i AaB fungerer, så kan man få spørgsmålet: Hvordan får jeg udviklet mig, og hvordan med spilletid, hvad tænker du der? Så kigger jeg altså lidt. Spilletid? Hvis du er bedst, så spiller du. Det kan jeg garantere, men det er ikke et udviklingsprojekt for dig, det her … Dem, der kan håndtere de ting, vil vi gerne have fat i. Der er nogle, der mister motivationen, hvis de ikke føler, at de får spilletidsbelønningen.” således udtaler den nuværende AaB-træner, Kent Nielsen sig til Berlingske, om hvorledes nogle danske talenter mangler viljen til selv at yde den ekstra indsats der skal til.

Har Kent Nielsen ret? Eller er han blot gammeldags i sin facon? Mister vi potentielt store stjerner ved at være for håndrundede og servere det hele i trygge og forkælede omgivelser igennem deres udvikling? Den debat dykker vi nærmere ind i på denne blog.

En ting er at spillerne har gode miljøer med en tryg opvækst, men en anden ting kan være spillerens egen vilje til at gøre dét ekstra. Ifølge Kent Nielsen har vi for få af de typer i dansk fodbold: 

”Og så er der ærgerrigheden. Spørgsmålet om, hvor langt man vil gå for at opnå noget. Jeg kigger meget efter spillere, der ser den næste træning som det vigtigste overhovedet, dem der vil ofre alt muligt. Dem er der ikke så mange af.” fortsætter AaB-træneren.

Pointen er i høj grad at spillerne skal være bevidste om at de selv har et ansvar for deres udvikling. Der er rigtigt mange måder at yde en ekstra indsats på, herunder mentaltrænere, analyser, diætister, individuel selvtræning osv. Her tjener den kommende Heerenveen-spiller, Younes Namli, som et positivt eksempel, fordi han både har haft en personlig mentaltræner, Kim Boye tilknyttet samt fået personlige analyser leveret af eye4TALENT. Alt sammen som supplement – og uafhængigt – til træningspas i AB, altså et klart tilvalg. Et tilvalg, som har været med til at rykke Younes Namli fra den deltidsprofessionelle kontrakt og 1. divisionsfodbold i AB, til kommende udlandsophold i SC Heerenveen. 

Ifølge træner Thomas Nørgaard har netop Younes Namlis indstilling og valget af personlige analyser, været med til at rykke ham til at blive en kampafgørende figur for AB i efteråret:  

”Konkret har vi arbejdet med, hvor på banen Younes skal sættes i scene. Analysemateriale fra eye4TALENT viste i første omgang, at Younes modtog bolden relativt langt nede i banen – endda ofte ude i siderne. Derfor arbejdede vi på, at Younes blev iscenesat i zoner længere fremme på banen, hvor han er klart farligere. Det må man sige har givet pote med tre mål i de seneste fire turneringskampe.” udtalte AB-træner, Thomas Nørgaard i december måned.

Personlige analyser er blot en måde at gøre dét ekstra, som Kent Nielsen er inde på. Vi vil her løfte lidt af sløret for hvordan Younes Namli har brugt analyserne. Analysematerialet blev udarbejdet i samarbejde med Thomas Nørgaard og Younes Namli og det resulterede i en analyseskabelon med 23 positionsspecifikke kriterier, hvoraf et udpluk af kriterierne så således ud: 

Foruden det statistiske overblik, som indledningsvis viste at Namli modtog bolden i zoner langt fra mål (zone 7-9), kan analyseværktøjet også bruges til mere nuanceret og dybdegående analyse. Når det eksempelvis registreres at Namli blev retvendt i mellemrummet, synkroniseres aktionen som videoklip – dvs. at både Namli og Thomas Nørgaard kan se og analysere de enkelte nøgleaktioner efterfølgende på video. 

”Jeg er fortaler for, at flere spillere benytter sig af den slags redskaber, da det giver den enkelte spiller en langt bedre forståelse af, hvad han skal arbejde med og forhåbentlig omsætte det i kamp. Desuden skaber det et større ejerskab hos den enkelte spiller, der er med til at tage ansvar for sin egen udvikling.” udtaler AB-træner Thomas Nørgaard.

Netop sidstnævnte omkring ansvaret for egen udvikling, har vi måske en barriere for med vores danske kultur og opdragelsesvaner? Er vi for søde i Danmark og klæder vi ikke de danske talenter godt nok på, til de udfordringer og krav som møder dem senere hen. Kent Nielsen udtaler: 

”De er blevet støttet og supportet så meget i skolen, af forældre og i talentudviklingen, at det godt kan være svært at blive smidt midt ind i den her verden og bare få at vide, at nu må de deale med de krav, der er.”

Som Kent Nielsen er inde på, ligger vores opdragelsesvaner måske ikke nok op til, at talenterne skal kunne klare sig selv? Hvad mener du? Deltag i debatten med dine holdninger nedenfor!

Vi sætter yderligere skub i debatten i morgen, hvor 2. del publiceres på Tipsbladet. Både med flere Kent Nielsen-kommentarer og en yderligere nuanceringen af debatten igennem interview med en ekspert på det mentale område.