Fra marken til Parken: En random aften i Valby
Foto: Polfoto
Generelle

Fra marken til Parken: En random aften i Valby

Jeg har en ambition om at være til stede ved minimum én kamp i hver runde af DBU Pokalen. Tirsdag gjaldt det første runde på bane 25 i Valby.

”Landspokalen – et stedbarn i dansk fodbold”.

Det var overskriften i Tipsbladet i 1977, hvor DBU's daværende formand Carl Nielsen beklagede sig over, at cupturneringen aldrig rigtig var slået an.

- Den kan ikke gøres mere attraktiv, lød vurderingen fra Carl Nielsen.

Hypen omkring pokalturneringen er ikke blevet meget større siden 1977, selvom den både har heddet Landspokalen, Compaq Cup, Giro Cup og Ekstra Bladet Cup i mellemtiden. Nu hedder den DBU Pokalen, og selvom ikke alle er lige meget oppe at køre over turneringen, er jeg vild med den.

Pokalturneringen er en del af fodboldens sjæl, og det er charmerende at se de små hold drømme stort. Og så er det jo altså den korteste vej til Europa, som klicheen lyder.

Jeg har derfor valgt at omfavne pokalturneringen, og min ambition for denne sæson er at være til stede ved minimum en af kamp i hver runde af turneringen.

Tirsdag aften var jeg og min kollega Sebastian Stanbury derfor på plads på bane 25 i Valby Idrætspark, da Serie 3-holdet FC Randoms tog imod Danmarksserie-holdet AB Tårnby. Og som det altid er tilfældet, når man er til live-fodbold, så kom jeg ikke til at fortyde mit besøg hos fodboldens græsrødder.

Da jeg ingen forbindelse har til nogen af de tog hold, tog jeg i pokalturneringens ånd straks underhundens parti. Jeg var dog langt fra alene, for FC Randoms er et ganske velorganiseret Serie 3-hold med egen Facebook-side og det hele. Derfor var der vel små 100 tilskuere på plads til kampen i form af familie, venner og wags, der var kommet for at se deres helte. Stemning var der nok af: Et lille banner (Forza FC Randoms – drømmen lever) var hængt op, og der var både disket op med dåseøl og en grill – der ifølge grillmesteren dog ”mest var til pynt”.

Det var sjovt at se forskellen på de to hold. Serie 3-holdet FC Randoms varmede op på klassisk seriemaner ude på banen, og hvor DS-holdet fra AB Tårnby lige gik i omklædningsrummet inden kick off til de sidste desinner tullede Randoms-spillerne rundt og ventede på kick off. Forskellen på de to holds set-up så man også i opvarmningen af de respektive målmænd: Hvor AB Tårnby havde en målmandstræner tilknyttet, blev Randoms' keeper varmet op af en fyr i jeans iført almindelige gummisko.

Under selve opgøret var der også klasseforskel, og det blev ikke lettere af, at FC Randoms fik en mand udvist allerede efter fem minutter, da en fyr med Superman-trøje inde under spillerblusen tog bolden med hånden i straffesparksfeltet. Det efterfølgende skud fra 11-meter-pletten blev godt nok nappet af målmanden, men senere på halvlegen blev et nyt forsøg fra pletten omsat til mål. FC Randoms havde et charmerende hold med målmanden Mikkel Nørlov som en profil og folk som den backen Sigvard og midtbanemotoren Ricki (med nummer 90 på ryggen) som mine personlige favoritter. Men lige lidt hjalp det. Ved pausen stod der 3-0 til den tidligere divisionsklub AB Tårnby, men underholdningen var ikke forbi.

FC Randoms' eventudvalg havde således sørget for kostelig pauseunderholdning i form af freestylerapperne DJ Flex og MC Mumrik, og de to unge gutter leverede en fremragende rap-battle om kampens udvikling. Det var stort, og derfor var jeg også ked af, at jeg var nødt til at forlade den ydmyge spilleplads for at drage mod Østerbro og en anden perifer kamp på det stadion, der engang hed Parken.

Men jeg var til stede i 1. runde af pokalturnering, og derfor kan jeg sætte det første kryds på listen. I øvrigt vendte spændingen ikke tilbage i opgøret i anden halvleg, hvor FC Randoms blev kørt fuldstændig over og endte med at tabe 10-0.

Men drømmen levede så længe det varede, og havde det ikke været for DBU Pokalen, havde hverken jeg eller de små hundrede andre forfrosne tilskuere ikke fået en sjov og minderig oplevelse den tirsdag aften.

Jeg glæder mig allerede til næste episode af følgetonen ”fra marken til parken”.

FACTS: FRA MARKEN TIL PARKEN

1. runde:
FC Randoms – AB Tårnby 0-10
19. august 2014
Valby Idrætspark, bane 25