Video : Tipsbladet
Superliga

De kan gøre så ondt på Brøndby og FCK

FC Midtjylland og FC Nordsjælland kan sagtens tåle at misse guldet, og for den sags skyld Europa. Det kan FC København og Brøndby IF ikke.

HERNING (Tipsbladet): Efter to Superliga-kampe i silende søndags-regn i det midtjyske er FC København tilbage som titelfavorit.

Ok, det kræver nok en sejr eller i hvert fald uafgjort på Brøndby Stadion på søndag.

Men det er bestemt inden for rimeligt at tro på, efter et træt Brøndby uden den samme kaliber reserver og indskiftere som FCK og FCM har vundet én ud af fem kampe den seneste måned.

Så her står vi: Ti måneder inde i en rollercoaster af en sæson kan FC København tage det mesterskab, vi alle så dem som tårnhøj favorit til, men som har vist sig endnu sværere at vinde, end de to snævre titler, Jacob Neestrup og Jess Thorup har vundet de to seneste sæsoner.

Det er besnærende at se et sikkert FCK-mesterskab for sig, men det ville være at undervurdere den her sæson.

FC Nordsjælland har det højeste topniveau sammen med FC København, Brøndby IF er det bedste hold, FC Midtjylland har på dagen det mest fysiske og bedste individuelle hold, og jeg nøjes med at konstatere, at det straffesparksmål til FC København dybt inde i tillægstiden i Herning for et par uger siden kan vise sig at være alverden værd for FCK.

Det jeg til gengæld tør sige er, at FC København og Brøndby IF har mest på spil, og jeg tænker ikke noget så simpelt som at de har flest fans og følgere eller langt de fleste titler.

Lad os se på, hvad der sker, hvis de fire hold fejler og bliver treer, så de skal spille Europa-playoff mod Viborg eller Randers, eller firer og dermed glipper Europa.

FC Midtjylland vil pløje sig ned i transfermarkedet og fuldføre den gennemgribende forandring af truppen, man begyndte for et år siden. Man rammer ikke plet med det hele, men man gør noget, og der er ikke en flig af tvivl om, at ejer Anders Holch Povlsen og klubben bliver ved med at udfordre.

Jeg forventer, FC Nordsjælland på deres egen måde gør noget lignende. Ambitionerne bliver ikke afviklet med Ingvartsen og Tverskovs skifte til San Diego, Osmans til Brighton og de andre afgange. Tværtimod vil FC Nordsjælland spille i toppen, og det kunne blive spektakulært.

FC København?

Der er på flere niveauer pres på FC København og Brøndby IF. Foto: Alamy

Ja, de vil være DM-favorit til næste sæson og et skyhøjt spillerbudget, men hvad hvis nogen lykkes med at lokke Peter Christiansen eller Jacob Neestrup væk, og ejerskabet af klubben ikke er så stabilt, hvilket nogle mener?

Men Brøndby tager prisen.

De er det klart bedste fodboldhold i Superligaen hvis vi lægger vægten på ordet 'hold'. Det minder om 2021, og det skulle ikke være gået så meget anderledes i Herning, før de havde haft en matchbold i hånden i hjemmekampen mod FC København.

Men de har også et af Superligaens ældste hold og skal sandsynligvis ud at finde nye penge til sommer, hvilket helt sikkert løser sig, og der er flere forskellige løsninger på, men også afslører et mere usikkert fundament end hvad de andre topklubber har.

Den korte version: FCN og FCM kan uden videre tåle at ende som nummer fire. Og de kan kaste en pokkers masse grus i maskinen i FCK eller Brøndby, eller begge steder, ved at skubbe dem ud af Top 2.

FC København og Brøndby får en sommer med ondt i maven, hvis det skulle ske, og masser af hårdt arbejde med at sende lige så gode hold anført af lige så dygtige trænere og ledere.

Til gengæld har jeg svært ved at se for mig, at FCN og FCM ikke uanset hvad er bedre i næste sæson.

Der venter os tre forrygende uger og fire runder, der begynder med et drømme-derby på søndag.

Men indsatserne er overhovedet ikke de samme for de fire deltagere, og selv om spillerne og trænerne ikke kan bruge det til noget som helst på banen i de næste seks timers fodbold, er det jo meget godt for os andre at vide, hvad der er på spil på de større linjer både nu og på den anden side af 26. maj.