Video : Tipsbladet
Superliga

Ro trods stort BIF-underskud: - Har plan i skuffen

Brøndby IF regner selv med et dundrende underskud i det kommende årsregnskab, men det er de amerikanske flertalsejere i Global Football Holdings givetvis klar til at håndtere, vurderer en ekspert.

KØBENHAVN (Tipsbladet): Selv om Brøndby IF opjusterede forventningerne til det kommende årsregnskab med 30 millioner kroner, er det stadig noget af et underskud, mesterskabs-aspiranterne forventer på det årsregnskab, der slutter 30. juni.

110 til 140 millioner kroner regner Brøndby IF med at tabe, og bliver virksomhedens egne oplysninger til fondsbørsen virkelighed, vil en stor procentdel af de penge, Global Football Holdings lånte klubben ved overtagelsen i slutningen af 2022, være brugt.

Et dansk mesterskab, en tur i Champions League eller Europa League og meget store spillersalg til sommer kan rette markant op på det efterfølgende regnskab for sæsonen 2024/25.

Men bliver disse sportslige præstationer, som kræver, at man overgår de to rigere rivaler FC København og FC Midtjylland i forårets slutspil, ikke virkelighed, vil Brøndby IF med fortsatte udgifter til høje lønninger og afskrivninger på million-transfers for de indkøbte profiler stå i en situation, hvor man senere i år eller i første halvdel af 2025 har brug for nye penge.

Det er mange penge, Brøndby IF i så fald vil have brugt på relativt kort tid, men ifølge en ekspert er der ikke nogen grund til større bekymring på Brøndbys vegne.

- Rettidig omhu vil diktere, at Brøndby og klubbens ejere allerede har en plan i skuffen nu, og mon ikke de har det, siger Jesper Jørgensen, der er partner og økonom ved Deloitte, til Tipsbladet.

- Når de nye ejere har investeret 220 millioner kroner i klubben i form af et lån, vil det jo være mærkeligt, hvis de ikke er klar til at investere yderligere. Det er bare enormt dyrt og hårdt at få Brøndby IF op på et niveau, hvor man fast kan konkurrere med FC København og FC Midtjylland, to klubber som har et enormt stærkt udgangspunkt takket være deres sportslige og økonomiske resultater og deres stærke ejerskaber.

Læs også, hvordan Brøndbys ejer David Blitzer tidligere forsøgte at købe FC København

- Det er logisk, at det kræver store investeringer for Brøndby at nå derop, hvor man regelmæssigt kan komme til at spille i de nye europæiske ligaspil, hvilket er det eneste rationelle mål for Brøndby i forhold til Europa. Der er intet ved at kvalificere sig til Europa og så ryge ud i kvalifikationen. Stillingen lige nu siger selvfølgelig noget andet, men for mig at se har Brøndby et hul op til FCK og FC Midtjylland finansielt, som kræver vedvarende investeringer i årevis, siger Jesper Jørgensen.

Kan snildt finde nye penge 
Det er blevet bemærket i det danske fodboldmiljø, at David Blitzer og hans medinvestorer i Global Football Holdings har mange kontakter i fodbold- og sportsverdenen uden for Danmark, der givetvis har penge til investeringer.

Og det har også vakt opsigt, at den tidligere formand og storaktionær Torben Røsler har gjort købt op af Brøndby-aktien, så han i oktober sidste år nåede op på at eje fem procent af klubben.

Ifølge Jesper Jørgensen giver det god mening, hvis Brøndby IF er interessant for investorer trods det markante underskud, der er på vej.

- Man kan sagtens forestille sig nye investeringer både fra udlandet og fra danske investorer, hvis der skal nye penge til. Det er ikke fordi, de siger så meget i offentligheden, men Global Football Holdings virker indtil videre mere interesserede i at have god finansiering end i, hvem der lige præcis ejer hvor stor en del af Brøndby og af de andre klubber, man har investeret i, siger Jesper Jørgensen.

Brøndby IF har i den aktuelle trup et interessant salgsobjekt i 21-årige Mathias Kvistgaarden og den særdeles velspillende Superliga-stjerne Nicolai Vallys, der på mange måder har været Superligaens bedste spiller ikke alene i denne sæson men over de seneste to-tre år.

Guldkandidaterne har dog ikke på papiret samme brede udvalg af purunge salgsobjekter som FC København eller FC Midtjylland, og Brøndby har i grundspillet i gennemsnit stillet med det næstældste hold i Superligaen med en alder i startopstillingen på over 27 år, hvilket kun overgås af oprykkerne Hvidovre, mens FCK's startopstillinger i snit har været omtrent halvandet år yngre.