Video : Tipsbladet
Champions League

Guide: Så vild bliver Champions League fra 2024

Champions League bliver vendt på hovedet fra sommeren 2024. Her er Tipsbladets guide til, hvordan den ny turnering hænger sammen.

FC København og FC Nordsjælland duellerer i de tre kommende måneder om prestige, point og rangliste-placeringer for dem selv og dansk fodbold i deres respektive grupper i Champions League og Conference League.

Jagten på point er direkte afgørende for, hvor mange eller få pladser, Superliga-klubberne har i de tre europæiske turneringer i sæsonen 2025/26, og der er ekstra meget på spil for Kamil Grabara og kollegerne i de kommende kampe.

For der sker store forandringer i de tre europæiske turneringer til sommer næste år, forandringer, der både betyder flere kampe og flere præmiepenge til deltagerne.
Her er de vigtigste træk i forandringerne.

Holdene
De tre turneringer går fra 32 til 36 hold. I Champions League er der to ekstra kvalifikationspladser til mesterhold fra ligaer omkring Danmarks niveau, mens de to øvrige pladser ryger i retning af de største lande.

Format
Kvalifikationen
Foregår cirka på samme måde som i dag.

Ligaspillet
Alle tre turneringer går over til et ligaspil inspireret af den såkaldte schweiziske model, hvor alle deltagende klubber dyster direkte mod hinanden i én stor liga.

Champions League og Europa League spilles over otte runder, mens Conference League holder fast i seks runder.

Hvert hold får et vægtet kampprogram med lige mange modstandere fra de forskellige seedningslag, så alle får nogenlunde jævnbyrdige modstandere.

Der gøres op med konceptet om at mødes ude og hjemme, så man får altså otte forskellige modstandere, fire hjemme og fire ude.

Knockoutfasen
Nummer 1 til 8 i ligaspillet går videre til ottendedelsfinalerne.

Nummer 9 til 24 i ligaspillet går til gengæld videre til de nye 1/16-finaler, der spilles før ottendedelsfinalerne.

Her spilles ude og hjemme, og der kræves ingen lodtrækning, da nummer ni møder nummer 24, nummer 10 mod nummer 23, og så videre.

Det betyder, at det ikke er attraktivt for storklubberne at tage let på kampene og sejle igennem på en 22. plads.

Pengene
Der mangler stadig enkelte tv-aftaler for den ny periode i 2024 til 2027, herunder den skandinaviske aftale.

Forventningen er, at præmiepengene stiger et sted mellem 20 og 30 procent, måske en anelse mere, hvis de sidste aftaler og de kommercielle aftaler falder heldigt ud.

For en klub som FC København, der i dette efterår er sikret mindst 267 millioner kroner i præmiepenge for gruppespillet, betyder det, at man let rammer samlede indtægter på 350-400 millioner kroner for at komme i Champions League.

Fremtiden
Det nye format åbner flere muligheder.

Før corona og Ruslands krig i Ukraine var håbet blandt især de store klubber, at der skulle spilles 10 runder i Champions League, og det kan sagtens komme i 2027 eller 2030.
Afskaffelsen af gruppespillet og nødvendigheden af at de to samme klubber mødes ude og hjemme giver også de kreative ekstra råderum.

Man kunne indføre en 9. spillerunde i 2027, der spilles på neutrale arenaer og dermed åbner for kampe i resten af verden, hvis ellers UEFA og storklubberne kan blive enig med forbundene i Asien, Nordamerika og Sydamerika om den model.

Der lever også en idé om at flytte finalen, måske også semifinaler, til eksempelvis USA eller Saudi-Arabien, om end det nok er nemmere at gennemføre om nogle år efter den store reform i sommeren 2024, der kommer til at kræve rigelig med forklaringer.