OB må bøde for Brøndbys fans
Søndag måtte OB gå fra banen som tabere, da Brøndby var på besøg. Oven i det sportslige skuffende resultat ender kampen også med at få et økonomisk efterspil for OB.
Under kampen fyrede gæsternes fans adskillige romerlys, røgbomber og nødblus af, hvilket blandt andet resulterede i, at kampens dommer Michael Svendsen måtte afbryde kampen kortvarigt, til røgen var forsvundet fra banen, hvor sigtbarheden var forstyrret.
Michael Svendsen har indberettet brugen af fyrværkeri i sin kamprapport til DBU. Reglerne gør, at det er arrangøren af kampen, der bliver straffet for fyrværkeri-brugen.
- Hvis det er første gang, OB har været udsat for brugen af fyrværkeri på Fionia Park, slipper klubben med en advarsel, men i og med, at regnskabet løber over hele sæsonen, vil det undre mig, hvis ikke det er sket tidligere. Er der tale om en gentagelse, kommer til det at koste OB en bøde, siger leder af DBU's turneringsudvalg Peter Ebbesen til tipsbladet.dk.
Der er takster for bøderne i forbindelse med fyrværkeri på de danske stadions. Er der tale om anden gang en dommer indberetter brug af fyrværkeri, kommer det til at koste OB 10.000 kroner, mens et tredje tilfælde på en sæson løber op i 25.000 kroner i bøde.
Læs også: Brøndby-chef: Dybt frustrerende og uforståeligt
- Det er en gammel regel, som der igen er optræk bliver taget op rent politisk. Reglerne internationalt set, er skruet sådan sammen, at udeholdet kan straffes, hvilket Brøndbys selv har oplevet - senest i deres udekamp mod Hertha Berlin (Europa League-kval, august 2009, red), forklarer Peter Ebbesen.
Brøndbys fans har tidligere på foråret kostet FC København en bøde på 10.000 kroner for at skyde fyrværkeri af i Parken, og Peter Ebbesen kan godt se problematikken i, at udeholdets fans 'gratis' kan genere kampen og påføre værterne økonomiske bøder.
- Det er uheldigt, men det er også derfor, at reglen formentlig igen bliver taget op rent politisk. Reglen er i sin tid lavet for at arrangørerne skulle sørge for ordentlig kropsvisitering af fansene. Problemet i dag er, at fyrværkeriet ikke fylder ret meget og let kan skjules på kroppen. Det kan være svært for kontrollørerne at opdage, hvis fyrværkeriet er gemt på intime steder på kroppen, og der samtidig er pres på indgangen, hvor mange mennesker står i kø, siger han.
Læs også: FCK må bøde for Brøndby-fans
Peter Ebbesen mener, at løsningen kan blive at skrue op for straffen i forhold til de fans, som smugler fyrværkeriet ind eller affyrer krudtet på de danske stadions.
- I eksempelvis engelsk fodbold oplever man aldrig nogensinde fyrværkeri blandt hverken hjemmeholdets eller udeholdets fans. Der er massive økonomiske sanktioner overfor brug af den slags.
- Det samme gælder for baneløbere, som du heller aldrig oplever i England. Der er kæmpe-mæssige bøder og karantæne-straffe til de der kunne finde på det, siger Peter Ebbesen.
Afgørelsen på fyrværkeri-sagen fra Fionia Park ventes at komme i næste uge.