Allan Gaarde tre år efter begyndelsen: Fra mirakler til grundsten i AaB
Foto: Casper Holmenlund Christensen/Polfoto
Superliga

Allan Gaarde tre år efter begyndelsen: Fra mirakler til grundsten i AaB

Allan Gaarde gør status for AaB, hvor grundstenene blev lagt i sommerens transfervindue, der på mange måder var skelsættende.

De har ikke holdt officiel indvielse endnu, men den nye Superliga-bygning på Hornevej i Aalborg er allerede taget i brug. Og det er fornemme lokaler, som sportsdirektør Allan Gaarde viser rundt i på denne solrige formiddag i september.

Et moderne fitnesslokale, spritnye omklædningsfaciliteter og brusekabine med kolde bade og varme bade samt opholdsrum, støvlerum, trænerrum, konferencerum og et stort lokale til taktikmøde. Man kan stadig dufte malingen. Topprofessionelle forhold, som er en klar kontrast til tiden, hvor AaB-spillerne klædte om i klubbens ældre bygninger.

Det har været en prioritet for Allan Gaarde og den øvrige AaB-ledelse at optimere forholdene for førsteholdstruppen. Nu står bygningen klar, og det kan give pote fremadrettet – både i forhold til den daglige træning og i forhold til at tiltrække spillere, der kan se, hvilke rammer der nu er i Aalborg.

- En af direktionens største succes har været, at vi satte en strategi i værk for to et halvt år siden, som er lykkedes i forhold til mange af de projekter. Eksempelvis har vi opført Superliga-bygningen. Den har vi bygget sammen med moderklubben, så nu har vi fået nogle nye og moderne faciliteter til vores Superliga-hold. Det kommer vi til at rykke på. Vi har også opgraderet banerne, så vi har fået et vandingssystem i græsset. Det er også blevet bedre for ungdomsholdene, og vi er ved at anlægge to kunstgræsbaner. Det er nogle af de ting, som vi satte os for at gøre for tre år siden, fortæller Allan Gaarde til tipsbladet.dk.

Det er netop tre år siden, at Allan Gaarde indledte sit arbejde som sportsdirektør i AaB, og en opgradering af faciliteterne har været et vigtigt mål for ham og den øvrige ledelse.

- Det er vigtigere end at investere i nye spillere. Vi har skulle have en base på plads, og det er vi lykkedes med. Det er vi enormt tilfredse med, siger han.

Der er altid mørke skyer
Da Allan Gaarde tog over efter Lynge Jakobsen som sportsdirektør, blev der talt om de store sko, der skulle udfyldes, men Lynge Jakobsens skygge har ikke fyldt meget i omtalen af AaB og Gaarde i årene, der er gået.

Det startede også fremragende med en dobbelt-triumf i første sæson. AaB blev både dansk mester og vandt pokalturneringen i 2013/14-sæsonen, og siden har den nordjyske klub både spillet europæiske kampe, skiftet træner og solgt profiler som Anders K. Jacobsen, Kasper Kusk, Nicolaj Thomsen, Rasmus Thelander og Lukas Spalvis uden at skibet har taget vand ind.

Der har været økonomiske udfordringer undervejs, men Allan Gaarde har med andre ord været igennem tre år i AaB, hvor han har undgået de store sportslige kriser, som altid vil fylde enormt meget, når det handler om en klub af AaB's størrelse.

- Der er altid mørke skyer derude. Der var også mørke skyer, da i vandt The Double. Det handler om at agere. Tænke over, hvad der kan ske. Det betyder også, at det nogle gange er svært at nyde succeserne i det. Vi prøver hele tiden at være foran og tænke på forlængelser, mulige salg, skader og så videre. Det er min opgave at prøve at være foran. Men selvfølgelig kommer der en krise på et tidspunkt, siger Allan Gaarde.

Når det handler om at være foran, skal man være god til at planlægge fremtiden, og i forhold til dét var sommerens transfervindue vigtigt for AaB. Når man tæller ungdomsspillere med, fik AaB's førsteholdstrup 10 nye medlemmer, mens 12 spillere tog afsked med klubben. Med Allan Gaardes ord har man denne sommer lagt grundstenene for et nyt AaB.

- Det er et vigtigt signal for os at sige, at vi er i gang med at bygge noget nyt op. Vi er der ikke endnu, og den store udskiftning denne sommer er netop en grundsten til det nye AaB-hold. Det er de samme værdier, og vi vil stadig spille underholdende fodbold, men det er nu, grundstenene bliver lagt. De næste transfervinduer handler om optimeringer af det nye AaB-system og den nye AaB-trup, siger Allan Gaarde.

Transferpuslespillet
I den forbindelse kan Allan Gaarde glæde sig over, at han denne sommer har haft andre muligheder på transfermarkedet end i de første par år i jobbet. Han fortæller, at sommerens transfervindue var det første i hans tid, hvor AaB har haft mulighed for at agere økonomisk og betale en større transfersum for en spiller. 

- Edison Flores er den første spiller, vi reelt har hentet for en transfersum i min periode som sportsdirektør. Anders K. Jacobsen hentede vi i første transfervindue, da jeg var kommet til. På det tidspunkt havde vi ikke mange penge at gøre med – vi havde nærmest ingen, så det var et mindre mirakel, at vi kunne hente AK, Kasper Risgård og Rasmus Jönsson på det tidspunkt, siger Allan Gaarde, der uddybder tankerne om AaB's ageren på transfermarkedet.

Hvor man for nogle sæsoner siden primært hentede spillere fra egen ungdomsafdeling og gamle AaB-drenge hjem fra udlandet kombineret med billede og unge folk fra divisionerne, har denne sommer budt på markante og rutinerede spillere som Marco Meillinger, Casper Sloth og Markus Holgersson, der alle er kommet til fra udenlandske klubber. 

- Vi kigger altid på, hvordan truppen ser ud – også i forhold til egne talenter. Vi har en ambition om, at førsteholdstruppen skal bestå af minimum 50 procent egne talenter. Lige nu er vi oppe på to tredjedele, hvilket er ret markant. Men vi må ikke lukke os om os selv, for vi skal også have inspiration udefra. Når vi henter spillere udefra, skal de enten forstærke os fra dag ét og inspirere vores egne spillere til at blive dygtigere. Det er i det lys, vi har hentet folk som Meillinger, Sloth, Holgersson og Flores, siger Allan Gaarde, der dog også opererer med en anden type spillere.

- Det kan også være udviklingsspillere som Bassogog, som vi hentede sidste sommer. Han kommer fra et fodboldmiljø, der på ingen måde er udviklet, så han skal lære en masse basis-ting først. Hans case er også enorm, for han tager nye skridt hver uge, og i løbet af det seneste år har han taget nogle helt vilde skridt. Sådanne spillere som ham og Flores tager tid og ressourcer at få integreret. Det kræver noget af organisationen, og vi har mange folk, der er med til at integrere dem, men det synes jeg også, at vi er særdeles gode til, fortæller Allan Gaarde.

En udviklingsklub
Sommerens handler skal dog ikke tages som et udtryk for, at AaB nu har større økonomiske muskler end tidligere. Ifølge Tipsbladets seneste vurdering af Superligaens budgetter, ligger AaB kun nummer otte på listen over Superliga-klubbernes lønbudgetter.

- Lønmæssigt har vi ikke rykket os særligt meget i løbet af de sidste tre år. Det er heller ikke ambitionen. I vores mission står der også, at vi skal være økonomisk bæredygtige. Det skal vi ved at opnå en midterplacering i Superligaen. Vi skal løbe rundt uden transferindtægter, uden europæiske kampe, men med en midterplacering, fortæller Allan Gaarde, der alligevel forventer, at den nordjyske klub også i fremtiden vil sælge spillere.

- Vi er en udviklingsklub i internationalt perspektiv. I Danmark er vi en stor klub, men i det store billede i Europa er vi en af de klubber, der kan udvikle spillere og sælge dem videre. Det er også vigtigt, for det er med til, at vi kan tiltrække en spiller som Flores. Det er ikke noget, vi skriver ind i kontrakterne, men det er en del af snakken med nye spillere, at det kan være med sigte på at blive solgt til en større klub, siger han.

Det nye AaB-hold er altså stadig under opbygning, men Allan Gaarde er tilfreds med sæsonen indtil videre.

- Det er forløbet enormt godt, men fodbold er også en fersk vare, så hvis jeg var blevet spurgt i sidste uge, ville jeg have sagt, at det var gået fantastisk. Nu har vi tabt to kampe i træk efter at have været ubesejret i hundrede år – vi tabte heller ikke i sommerens træningskampe – så resultaterne er med til at styre vores forståelse af, hvordan tingene er. Skærer man ind til benet, er det gået rigtig godt. Vi synes, at vi i fællesskab har ramt rigtigt i forhold til de spillere, der er kommet og gået, siger sportsdirektøren med udsigt til en ny epoke i Nordjylland.

- De seks unge spillere, der er kommet op fra U19-hold, har alle fået debut, og flere af dem har haft startpladser og gjort det godt. Det vigtigste af det hele er, at gruppen af spillere, der har været her længe, har været åbne i forhold til at tage imod de unge og de nye, der er kommet udefra. Trænerteamet har arbejdet meget med at skabe en fasttømret enhed, som gerne vil hinanden. Vi er allerede nået rigtig langt nu, tilføjer han.

Og AaB plejer jo at stikke næsen frem og vinde et mesterskab i ny og næ, så hvad kan det ikke ende med? Allan Gaarde tager ikke munden for fuld.

- Nu mere vi tænker over vores drømme, desto mindre er chancen for, at det sker. I mit arbejde forsøger jeg at tænke udvikling af klubben i et længere perspektiv, mens Lars Søndergaard forsøger at optimere holdet. Jeg skal forsøge at optimere klubben, rammerne og truppen, mens Lars og trænerteamet arbejder med spillerne og holdet. Det giver en god præstation til slut, og så skal resultaterne nok komme, siger Gaarde, der holder fast i klubbens aktuelle ambition.

- Målsætningen er at komme i slutspillet, og vi budgetterer med en sjetteplads. Det er det, der er med til at styre vores lønbudget. Havde vi budgetteret med en niendeplads, havde vi også haft færre penge til løn, mens vi ville have mere, hvis vi budgetterede med en tredjeplads. Derfor er det vigtigt for den daglige drift. Det er en realistisk målsætning, men i vores eget selvbillede er det også et must for os at være i top seks. Vi ved godt, at dette er den første sæson i det nye AaB, og vi har en formodning om, at vi løbende bliver bedre.