Superliga

FCM åbner akademi i Indien

FC Midtjylland og den indiske klub Dempo SC bygger i 2012 et fælles fodboldakademi - planen indebærer indiske spillere i FCM i 2018.

FC Midtjyllands fodboldakademi i Ikast har udviklet Simon Kjær, Winston Reid, Jesper Juelsgård og adskillige andre danskere omkring U/landsholdene, mens midtjydernes fodboldskole og samarbejdsklub i Nigeria fik øje på Oluwafemi Ajilore, Izunna Uzochukwu og adskillige andre nigerianere, der i dag spiller i FCM eller andre europæiske klubber.

Nu kommer turen så til Indien i forbindelse med FC Midtjyllands nye samarbejde med den indiske forretningsmand Shrinivas Dempo, der har købt 34 procent af aktiekapitalen i FCM for 70 millioner kroner.

For som Tipsbladet i dag kan fortælle i sin papirudgave, går FC Midtjylland og den indiske rigmands fodboldhold Dempo SC i 2012 sammen om at opføre en ny fodboldskole i den indiske delstat Goa, hvor Dempo SC hører hjemme.

Shrinivas Dempo og hans indiske firma skal stå for opførslen af akademiet, mens FC Midtjylland og Dempo SC skal deles om driftsudgifterne i fodboldskolen, der ejes 50/50 mellem de to klubber.

- Vi laver Indiens bedste akademi, det vil være høj prestige at komme der. Fysisk gode faciliteter, den helt rigtige træneruddannelse. Vi tager jo trænere herop og uddanner dem. Vi laver en god, velfungerende administration, og vi giver dem mulighed for at blive på akademiet, så de lever professionelt. Vi giver dem de træningsfaciliteter, der skal til. Både med naturgræs og kunststof-baner. Det bliver second to none målt på Indien. Det bliver attraktion nok i begyndelsen. Vi får skabt fundamentet, og så bygger vi det ud derfra, siger FC Midtjyllands bestyrelsesformand Bo Olesen til Tipsbladet.

FCM's ideer styrer arbejdet
Da Shrinivas Dempo valgte FC Midtjylland at samarbejde med, var det blandt andet fordi inderen gerne ville have del i danskernes viden om at udvikle fodboldtalenter. Derfor bliver det FC Midtjyllands tanker og ideer om talentudvikling, der skal styre arbejdet på det indiske akademi, der også får FC Midtjyllands akademidirektør og øverste ungdomsansvarlige Claus Steinlein som chef.

- Dernede kommer man til at gå på FC Midtjyllands akademi. Det er fuldstændig styret af FC Midtjylland. Vi har al management. Den dag, spilleren er i en klasse, hvor han er dygtig nok til at komme til Danmark, der bliver han taget ud af akademiet, købt ud af FC Midtjylland, som en hvilken som helst spiller med en transfer. Hvis han skal spille i Goa, skal Dempo SC købe ham, siger Bo Olesen.

Indisk fodbold hører til i den særdeles tunge ende af verdensfodbolden, og FC Midtjyllands akademidirektør Claus Steinlein indrømmer, at der venter FCM et særdeles hårdt og udfordrende arbejde, hvis man skal opfylde målet om at være med til at producere spillere, der kan hjælpe Indien til VM i Qatar i 2022.

Men optimistiske Steinlein tror på, at FCM kan overvinde indisk bureaukrati og fodboldkultur, der i dag er baseret på deltidsprofessionalisme, og om nogle år forventer Steinlein, at mindst en spiller fra det fælles fodboldakademi i Goa kommer på Superliga-holdet i FC Midtjylland.

- Planen er, at i 2018 har vi en inder på FCM's førstehold, siger FCM's akademidirektør Claus Steinlein.

Du kan læse meget mere om FC Midtjyllands nye samarbejde med Dempo SC og den indiske forretningsmand Shrinivas Dempo i dagens udgave af Tipsbladet. Her ser vi også på, hvorfor FC Midtjyllands af økonomiske årsager havde særdeles hårdt brug for Dempos 70 millioner kroner, og hvad der lurer af problemer for FCM i det indiske projekt.

Du kan også få adgang til Tipsbladets fredagsavis (og tidligere udgaver af bladet) via Tipsbladets E-avis, som du finder her, eller via Tipsbladets Ipad-løsning.

Tjek også yderligere reaktioner på Tipsbladets eksklusive tv-penge historie og tipsbladet.dk's øvrige nyheder i Tipsbladets Nyheds-app, som du finder her.

Følg Tipsbladets Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavnet 'TroelsBagerT'.