Superliga

FCM: Indien-projekt tager 5 år

FC Midtjyllands akademidirektør Claus Steinlein bliver øverstkommanderende på FCM's nye akademi i Indien, og han forventer først resultater i anden halvdel af årtiet.

FC Midtjylland og klubbens nye indiske storinvestor Shrinivas Dempo går sammen om at bygge et fodboldakademi i den indiske delstat Goa, som FCM og den indiske fodboldklub Dempo SC skal eje i fællesskab.

Målet er at udvikle fodboldspillere til Dempo SC og til Indiens landshold, der i øjeblikket hører til i den meget tunge ende af det internationale fodboldhierarki.

FC Midtjyllands akademidirektør Claus Steinlein sigter efter, at det nye akademi i 2018 har produceret mindst en indisk spiller, der er god nok til at spille med på FC Midtjyllands førstehold, og Steinlein erkender, at det er et meget stort mål, når man regner Indiens beskedne fodboldhistorie og fodboldkultur med i ligningen.

- Det kommer til at tage virkelig lang tid og bliver et hårdt arbejde. For eksempel er der kun turneringsfodbold for U/16-hold to måneder om året. Men jeg er sikker på, at der er potentiale i Indien, hvis vi griber det rigtigt an, siger Claus Steinlein til Tipsbladet.

- Det kommer til at tage fire-fem år at bygge op. Vi håber og tror på, at de første indere fra akademiet begynder at røre på sig til den tid. Du kan sammenligne det lidt med, da vi startede vores akademi i Ikast i 2004. Dengang var der heller ikke nogen, der havde hørt om Jonas Lössl, Simon Kjær, Winston Reid og Jesper Juelsgaard, siger Steinlein.

Svære betingelser i Indien
Bureaukratiet i det indiske samfund arbejder notorisk langsomt, og i Dempo SC's hjemstat Goa, hvor fodboldakademiet skal ligge og mange af det kommende fodboldakademis teenagere skal rekrutteres, spiller man kun fodbold halvdelen af året, da der mellem maj og november er regntid og dermed særdeles dårlige baner.

Som del af samarbejdet mellem Dempo SC og FCM skal der derfor allerede næste år et par indiske spillere på besøg på Heden for at lære mere om professionel træning og fodboldkultur.

Claus Steinlein mener, at det bliver nødvendigt at hente nogle af de bedste spillere fra det kommende akademi i Indien til FC Midtjylland, hvis FCM og Dempo SC skal leve op til målet om at udvikle spillere, der kan klare sig i Europa.

- De skal selvfølgelig herop. Det er ligesom med akademiet i Nigeria. De skal til Danmark for at tage det næste skridt og blive klar til at spille på Superliga-niveau. Og komme videre til udlandet, som 'Femi' kom, og som Rilwan Hassan, Izunna Uzochukwu og Sylvester Igboun er på vej til nu. FC Midtjylland skal ses som et trin i uddannelsen, for spillerne kan aldrig gøres færdige i Indien, siger Claus Steinlein.

I Nigeria arbejder FCM sammen med fodboldklubben FC Ebedei og klubbens ejer Churchill Oliseh, der stort set kører klubbens fodboldskole uden indblanding fra FC Midtjylland. Claus Steinlein erkender, at der bliver langt mere arbejde i det nye akademi i Indien, end FCM har haft i Nigeria.

- Det bliver et meget større arbejde end Nigeria, det kan slet ikke sammenlignes, siger Claus Steinlein.

- Vi har gode erfaringer med at arbejde med kulturelle forskelle. Jeg har rejst i Nigeria i ti år nu. Det var også noget af det, Dempo faldt for ved FC Midtjylland, at vi havde prøvet at bygge et akademi i udlandet før, siger Steinlein, der glæder sig over at have en magtfuld allieret i forretningsmanden Shirnivas Dempo.

- Det stresser mig, at tingene tager lang tid i Indien. Vi er vant til, at hvis vi siger en ting på Heden i dag, så sker det i morgen. Jeg bliver stresset i lande, hvor tingene går langsomt. Det der tager en uge i Danmark, tager en måned i Indien. Der er vi heldige, at vi har Dempo og personer omkring ham, der kan forklare os, hvordan tingene foregår. Hvad der egentlig bliver sagt. Det kan for eksempel være omkring, hvordan forældre tænker på skole og fodbold i Indien, og hvordan tingene fungerer i det indiske fodboldforbund, siger Claus Steinlein.

Du kan læse meget mere om FC Midtjyllands nye samarbejde med Dempo SC og den indiske forretningsmand Shrinivas Dempo i dagens udgave af Tipsbladet. Her ser vi også på, hvorfor FC Midtjyllands af økonomiske årsager havde særdeles hårdt brug for Dempos 70 millioner kroner, og hvad der lurer af problemer for FCM i det indiske projekt.

Du kan også få adgang til Tipsbladets fredagsavis (og tidligere udgaver af bladet) via Tipsbladets E-avis, som du finder her, eller via Tipsbladets Ipad-løsning.

Tjek også yderligere reaktioner på Tipsbladets eksklusive tv-penge historie og tipsbladet.dk's øvrige nyheder i Tipsbladets Nyheds-app, som du finder her.

Følg Tipsbladets Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavnet 'TroelsBagerT'.