Generelle

FC Midtjylland overtrådte reglerne

Sportsdomstolen CAS stadfæster FIFA-afgørelse om ulovlig import af afrikanske spillere under 18 år

FC Midtjylland accepterer afgørelsen fra den internationale sportsdomstol CAS om, at det var ulovligt, når midtjyderne imponerede spillere under 18 år fra Afrika under påskud af, at de kom til Danmark for at studere og optræde som amatørspillere.

Den længe ventede afgørelse fra sportsdomstolen kom fredag mere end et år efter, at FC Midtjylland ankede FIFA's afgørelse om samme til CAS. FIFA's Players Status Committee uddelte i slutningen af januar 2008 hvad man kaldte en "stærk advarsel" til både DBU og FC Midtjylland, efter at den internationale spillerforening FIFPro havde rejst sagen om FCM's import af unge afrikanere og DBU's udstedelse af spillercertifikater til dem i strid med FIFA's paragraf 19, der forbyder transfer for spillere under 18 år fra andre kontinenter til Europa.Hele sagen tog sin begyndelse tilbage i slutningen af 2006, da Tipsbladet bragte artiklen "FCM på kant med DBU- og FIFA-regler". Her blev der henvist til såvel FIFA's paragraf 19 samt sået tvivl om, hvorvidt FC Midtjylland også overtrådte DBUs amatørregulativ. Efterfølgende holdt DBU sig først til, at det var i orden at give spilletilladelse til de unge nigerianere, da de optrådte som amatører og studerede ved siden af fodbolden. Det måtte man siden [tankestreg] efter et vink fra FIFA [tankestreg] trække til sig igen, og efter at FIFPro i foråret 2007 havde indklaget både DBU og FC Midtjylland for FIFA, besluttede unionen at stoppe udstedelsen af spilletilladelser til spillere under 18 år fra Afrika og andre kontinenter.Da FIFA kom med sin afgørelse i januar 2008 blev den accepteret af DBU, mens FC Midtjylland ankede dommen til CAS bl.a. med henvisning til, at der var tale om studerende. CAS har altså nu stadfæstet FIFA's afgørelse."CAS vurderer, at det sportslige vejede tungere end det uddannelsesmæssige. For FC Midtjylland er det stadig afgørende, at de unge på akademiet studerer, spiller fodbold og har et socialt liv ved siden af. Men vi tager stadfæstelsen til efterretning," lød det fra fra Jens Ørgaard, sportsdirektør i FC Midtjylland, i en pressemeddelelse.

Øland tilfreds

Direktør i Spillerforeningen og bestyrelsesmedlem i FIFPro Mads Øland er i sagens natur meget tilfreds med afgørelsen fra CAS:

"FIFA's beskyttelsesregler imod trafficking af unge spillere fra andre kontinenter er heldigvis meget klare. CAS-dommen er derfor også krystalklar. FC Midtjylland brød reglerne. FIFA's regler, der skal beskytte imod trafficking af mindreårige fra den tredje verden, skal alle klubber overholde [tankestreg] også FC Midtjylland. Reglen er nødvendig. Ellers ender vi i den ubehagelige situation, hvor mange europæiske klubber vil kappes om at hente en stor mængde håbefulde mindreårige spillere ind. Efter en grovsortering vil de fleste blive sendt hjem med et nederlag i bagagen. Eller endnu værre så bliver de sendt fra klub til klub i Europa," hedder det fra Mads Øland.FIFPro har i mellemtiden rejst en ny sag om FC Midtjylland overfor FIFA, da man erfarede, at midtjyderne efter DBU's stop for spilletilladelse fortsatte med at importere spillere fra klubbens samarbejdspartner i Nigeria, men blot undlod at lade dem registrere, til de var fyldt 18 år.Denne sag er der endnu ingen afgørelse på, men generelt er FIFA sammen med UEFA i gang med at stramme reglerne for unge spilleres transfer over landegrænserne.FC Midtjylland har fået spilletilladelse fra DBU til tre spillere, som man hentede som 16-17-årige i januar 2007, efter at de i løbet af 2008 fyldte 18 år. Yderligere har man på akademiet tre spillere fra årgang 1991, som fylder 18 i år og stadig venter på spilletilladelse.Ifølge akademidirektør Claus Steinlein er der ingen aktuelle planer om at hente nigerianske talenter fra årgang 1992-93 op på samme måde.