• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Kenneth Jensen

Blog: Fem Superliga-trænere, der gør deres hold bedre

Blog: Fem Superliga-trænere, der gør deres hold bedre
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Superligaen har dygtige trænere, og i det følgende har jeg udvalgt fem, som jeg mener, gør deres hold bedre.

Af Kenneth Jensen

Det er svært at være træner i Superligaen. 

Superliga-holdene skifter hyppigt ud på trænerposten, hvor det handler om marginaler i bestræbelserne på enten at sikre sig en plads i toppen eller at undgå nedrykning. Ricardo Moniz fik bare otte kampe i spidsen for Randers, og alene i 2017 fik Thomas Thomasberg, Morten Wieghorst, Claus Nørgaard, David Nielsen, Thomas Nørgaard, Ricardo Moniz og Rasmus Bertelsen nye trænerjob. Så der sker meget på kort tid. 

Nogle hold har trænere, der er med til at gøre deres hold bedre. Og de trænere er det selvsagt værd at holde på. I det følgende prøver vi at kigge lidt nærmere på fem trænere, der gør deres hold bedre, og hvorfor de gør deres hold bedre. 

Både det langsigtede arbejde og øjebliksbilledet spiller ind i vurderingen.

Alexander Zorniger, Brøndby IF

Den tyske træner har på lidt mere end halvandet år bragt Brøndby IF tættere på mesterskabet, end klubben har været i mere end et årti. Det siger noget om, hvilket arbejde tyskeren har lavet. Man skal ikke kimse af det arbejde, der blev lavet af trænerteamet før Zorniger, men det er bare tydeligt, at han har været i stand til at tage klubben det næste skridt.

Det har han gjort, fordi han har været meget klar og meget tydelig i måden, han vil gøre tingene på. Ingen kantspillere betød i starten af sidste sæson et farvel til Jonas Borring og David Boysen, og sådan er det bare fortsat. Klare, klare linjer, og dermed er banen også kridtet op.

Niveauet til træning er hævet, og Brøndby har en klar og tydelig filosofi på banen. Det klæder klubben, der tilmed via Alexander Zorniger har været i stand til at lokke flere dygtige spillere som Benedikt Röcker og Hany Mukhtar til. På cheftrænerens foranledning.

Sehr gut, Herr Zorniger.

----

Kasper Hjulmand, FC Nordsjælland

Med et budget, der ikke kan måle sig med de største klubber i dansk fodbold, har FC Nordsjælland og Kasper Hjulmand i stedet sværget til at udvikle egne spillere, bringe dem på førsteholdet og sælge dem.

En filosofi, som mange siger, de vil, men som færre rent faktisk gør.

For FC Nordsjælland er det sandheden. Det er vejen. Og der er ingen klub i Danmark, der er bedre til at have det næste stortalent stående på sidelinjen. Mikkel Damsgaard, 17 år, er den seneste, og flere er ganske givet på vej.

For at det skal lykkes, kræver det en cheftræner, der er tydelig i sin kommunikation og kan vise de unge folk tillid. Der vil være fejl, og der kommer til at være præstationer, der ikke er helt på toppen. Sådan er det. Og det accepterer cheftræner Hjulmand, som i stedet er i stand til at pumpe selvtillid i de unge mennesker. Han gør dem bedre.

Spillestilen er også klar, og spillerne er rede, når de kommer ind på førsteholdet. Det er godt klubarbejde, og det er godt arbejde af træner Kasper Hjulmand.

----

Bo Henriksen, AC Horsens

Det handler om at spille til sine styrker, og det gør Bo Henriksens AC Horsens i den grad. Her er der ikke noget om, at holdet skal sammensætte 50 afleveringer i træk, før bolden knaldes i nettet. Her spiller man til sin styrke, og AC Horsens-manager Bo Henriksen har set, at han har kunnet sammensætte et hold af store folk. Store, hovedstødsstærke folk.

Trænerarbejdet fortjener ros, når man som Bo Henriksen kan gå i Danmarksserien og hente Mikkel Qvist, fordi han er super til lange indkast. Han forstår, at det handler om at maksimere sine muligheder og gøre holdet bedre, og her har Bo Henriksen i den grad formået at finde en måde at gøre sit hold bedre.

AC Horsens kan meget vel ende i Mesterskabsspillet - det afgør de sidste par kampe i Superligaen. Det vil være en kæmpe cadeau til Henriksen og AC Horsens, hvis det sker.

Om spillestilen og den optimistiske facon ville virke et andet sted? Det kan være, vi får muligheden for at få det at se en dag.

----

Peter Sørensen, Silkeborg IF

Han kan fremstå brysk og hård, men Peter Sørensen er i gang med at lave et rigtigt flot stykke arbejde i Silkeborg IF. Han overtog klubben, efter den var blevet blæst ned i NordicBet Ligaen og siden kommet dårligt fra land i landets bedste række.

Siden har han ført Silkeborg tilbage i Superligaen, og han har samtidig udviklet nogle af klubbens bedste spillere de seneste mange år. Det var en genialitet at flytte Jens Martin Gammelby ned på højrebacken, og så har han også været i stand til at forløse det potentiale, der var i Robert Skov, der siden er skiftet til FC København.

Også Casper Sloth er en spiller med en meget stignende formkurve, og det virker til, at Peter Sørensen med sine dygtige kommunikationsevner - der efterlader et klart indtryk af, at spillerne ved, hvad han kræver - har været i stand til at løfte Silkeborg IF.

I AGF-tiden kunne det til tider være en smule kedeligt, spillet som Sørensen praktiserede, men i Silkeborg virker det til, at han giver lidt afkald på defensiven, for omvendt at true lidt mere offensivt. Det både klæder SIF og Peter Sørensen.

----

David Nielsen, AGF

Han leverede et fremragende stykke arbejde i Lyngby og var i sidste sæson med til at sikre klubben bronze, og jeg synes, der er tegn til, at han også er i stand til at gøre AGF en del bedre.

David Nielsen har - så at sige - rebet sejlene fra starten af 2018, hvor klubben bare har lukket to mål ind. Kan man bygge videre på den stærke defensive, som Lyngby også havde i Nielsens regeringstid, er AGF på vej mod bedre tider.

Det virker i hvert fald til, at han klart og tydeligt arbejder frem mod, at AGF skal stå godt på banen, og derfra skal der så bygges på holdet. Akkurat som man i Lyngby vandt bronze på.

Foto: Getty Images