Spyt flere penge og større fokus efter DBU Pokalen
Illustration: DBU
Generelle

Spyt flere penge og større fokus efter DBU Pokalen

Der skal pustes nyt liv i DBU Pokalen og hvorfor ikke gøre som i England med weekendkampe og hvad med at gøre præmiesummen betydelig større, spørger blogger Søren Højlund Carlsen.

Siden AGF vandt den allerførste pokalfinale i Idrætsparken i 1955 - 4-1 over Aalborg Chang - har alle danske fodboldklubber hvert år dystet i pokalturneringen. Det er dermed den ældste turnering i Danmark, hvis vi regner Superligaen for en nyskabelse. 
 
Alligevel er det som om, at det også er en turnering ingen rigtig vil være ved. Pludselig ud på efteråret kommer der kampe ind i kampkalenderen og først når de store hold træder ind i begynder medierne at dække kampene med mere end en note. 

Men til trods for, at vi nu i skrivende stund er forbi de indledende runder og der kun er otte hold tilbage i kvartfinalerne - der spilles til foråret - er det stadig en turnering, der for det meste behandles som var det en lidt ynkelig gammel kastreret hankat: Vi ved han er der, han har været der længe, men ingen giver ham egentlig den opmærksomhed han fortjener. Han ligger bare over i hjørnet og lugter lidt af tis. 
 
DBU og medierne

Tag nu DBU selv som turneringen rent faktisk er opkaldt efter. For efter flere år med navne som Compaq Cup og Dong Cup hedder turneringen nu kun DBU Pokalen. Et godt navn. Men alligevel har man ikke formået at få turneringen ud over rampen og ind i danskernes bevidsthed, hvor den hører til. Spagfærdige meldinger på de sociale medier og ingen større dækning af hverken kampe eller lodtrækning på DBU’s egne medier. I hvert fald ikke før vi nu er nået ned på de sidste otte hold. 

Den samme ligegyldighed fornemmer man hos medierne, der ofte behandler turneringen som et tredjerangsprodukt. For eksempel ved at placere tv-kampe på sene tidspunkter som 20.45 i skarp konkurrence med anden - og bedre - fodbold. 
 
Klubber har også ansvar
Endelig peger pilen også på klubberne selv, der - måske opmuntret af den manglede fokus hos turneringsejeren og medierne - tit også går til turneringen med anden indstilling end i ligaen. Mange klubber bruger for eksempel ofte deres reservemålmand, ligesom mange talenter og spillere fra bredden får chancen i kampene. Det er forståeligt, at man leder efter muligheder og spilletid til alle spillere i de respektive trupper. Men kombineret med det manglende fokus som turneringen i forvejen lider under, er klubbernes håndtering blot med til at forstærke indtrykket af, at pokalturneringen lidt er endt som den gamle hankat, de fleste hellere så aflivet. 
 
Det kan blive bedre
Men sådan behøver det jo ikke at være. Pokalturneringen er en fantastisk turnering med spænding og traditioner. Derfor burde alle omfavne den med varme - også vi tilhængere. Men skal vi komme til kampene og skal vi få de kommende generationer til også at elske pokalen kunne turneringen med fordel revitaliseres og nytænkes. 
 
For eksempel ved at indføre en weekendrunde, hvor alle hold spiller samtidig en lørdag eller søndag. Som man kender det fra FA Cup i England, som englænderne dygtigt har formået at udvikle og fastholde som en meget vigtig turnering. 


 
Indfør både ude og hjemmekampe allerede ved kvartfinalen, men skær ned på semifinalen til kun én kamp, der så spilles på et neutralt stadion. Det vil øge den sportslige retfærdighed, hvor et hold kan få en stor fordel i kvartfinalen blot ved at blive trukket op først. Og det vil også skabe en øget opmærksomhed om turneringens kvartfinale og en stor samlet begivenhed omkring semifinalerne. 


 
Flyt finalen til efter Superligaen er slut. Kristelig Himmelfartsdag er næsten hellig. Men der har været eksperimenteret med andre kamptidspunkter. Hvorfor så ikke efter turneringen, så holdende kan give alt og ikke skal stile op i en finale med tanke på, at de skal spille - måske oven i købet mod det samme hold igen om søndagen? Når man kan i Tyskland, så kan vi også her i Danmark. 
 


Øg præmiesummen væsentligt. Nu er penge ikke alt, men det kunne give finalen saft og kraft, og klubberne større interesse i at tage turneringen seriøst, hvis der var store penge på spil og ikke ”kun” en plads i Europa. Nu gør DBU som nævnt ikke meget ud af at fortælle om turneringen - derfor har jeg ikke kunne få bekræftet om præmiesummen stadig er 100.000 kr. som den var en gang. Men den burde mindst være på tre-fire millioner, der vil kunne findes i tv-pengene til klubberne. 
 
Blot nogen få ideer til, hvordan DBU kan sætte tiltrængt nyt liv i en turnering, vi er mange, der holder af. Men gør man ikke noget, så bliver vi den sidste generation, der elskede pokalen.