Foto: Getty Images
Superliga

Tøffes gulddom: FCK er min klare favorit, men...

- Døren til guldkampen er sparket op på vid gab, skriver Stig Tøfting i sin ugentlige klumme om Superligaen.


JEG LØFTER LIGE
 en ekstra gang på kasketten over FCK!
Da jeg så lodtrækningen til gruppespillet, havde jeg aldrig troet, at FCK i sidste runde selv ville kunne afgøre, om de skulle i 1/8-finalen i Champions League.
Jeg havde klart forventet, at de selv kunne afgøre, om de skulle i Europa League, men at spille med om andenpladsen i sidste runde i så stærk en gruppe er topklasse!

ENDNU VILDERE ER DET faktisk, at var ALT gået FCK’s vej, så havde de sikret sig pladsen onsdag aften.
FCK burde vel have vundet ude mod Galatasaray, fået et point mod Bayern München i Parken og et point mod Manchester United på Old Trafford. Samlet set fire point ekstra på kontoen og en sikker andenplads.
Nå, hvis og hvis…
Det ændrer ikke på, at det er vanvittigt imponerende, at FCK har sat sig selv i denne situation. Så kan det da godt være, at Bayern München var sikre på avancement, og at Manchester United ikke er i en forfatning, hvor vi plejer at se dem Men kæmpe respekt til FCK.
Tænk tilbage til sidste Champions League-gruppespil, hvor FCK tabte 0-3, 0-5 og 0-3 i de tre udekampe til Dortmund, Manchester City og Sevilla. Det er jo et helt andet og bedre indstillet FCK-mandskab vi ser i år. Klasse!

EN HURTIG PASNING tilbage til Superligaen, som jo - uanset hvordan man vender og drejer det - er vejen til de store kampe og penge i Champions League.
Heldigvis er der også masser af spænding i Superligaen, hvor døren til guldkampen blev sparket op på vid gab efter FCK’s nederlag til Viborg, FCM's voldsomt stigende formkurve og Brøndbys position som det mest formstærke hold set over de seneste 14 kampe.
Derfor er det blevet tid til Tøffes Guldbarometer!

JEG HAR DEN allerstørste respekt for Silkeborg, FCN og AGF, der alle er otte point eller mindre fra en førsteplads, men de klarer ikke cuttet.
Sidste år hentede FCK otte point på FCN efter julepausen, så selvfølgelig kan det lade sig gøre, og vi har da set vildere ting i fodbold, end hvis et af de tre hold bliver mestre, men det kommer ikke til at ske.
Derfor ryger de ud af mit barometer. Jeg skærer ind til benet og koncentrerer mig om de tre hold, der lige nu ligger nr. et, to og tre.
Beklager Silkeborg, FCN og AGF, men det er også en god mulighed for at gøre mig totalt til grin!

FC KØBENHAVN
60 procents chance for mesterskab

PLUS:
Jacob Neestrups tropper er min klare guldfavorit. De har et ekstra gear i forhold til de andre, hvilket vi tydeligt har set i Champion League - og så er den individuelle kvalitet spiller for spiller højere end hos konkurrenterne.
Det arsenal af offensive kræfter Jacob Neestrup kan smide ind fra bænken er vel også det vildeste, der nogensinde er set i Superligaen, så også hér har københavnerne en klar fordel.
FCK scorer også mange mål. Det kan ofte betyde et mesterskab, men ifølge mit eget lille analyseinstitut, så er det faktisk kun sket i halvdelen af Superligasæsonerne siden 1999/00, at det hold, der har banket flest bolde i kassen rent faktisk bliver mestre.
Så det er et skridt på vejen, men ikke altafgørende at score mange mål.
Endelig bliver FCK næppe belastet med samme tætpressede kampprogram i foråret, selvom det ikke ser ud til at have påvirket dem synderligt hér i efteråret.
MINUS:
Defensiven er ikke helt dirkefri og heller ikke Superligaens bedste. Seks hold har faktisk lukket færre mål ind end FCK.
Man siger jo ofte, at angribere sælger billetter, mens forsvar vinder pokaler!
Det er kun sket syv gange (!) siden 1999/00 at et hold er blevet mestre, selvom et andet hold har lukket færre mål ind, så lidt er der om snakken. Meget tyder dog på, at FCK er ved at skrive den historie om. Sidste års mesterskab kom i hus, uden at FCK lukkede færrest mål ind –og vinder FCK i denne sæson, kan det meget vel værre den samme historie.
Så er der usikkerheden om Kamil Grabara. Forsvinder han i vinterpausen, så er det et kæmpe hul FCK skal lukke, og kan de det? Hvis jeg var FCM eller Brøndby, så ville jeg da klart heppe på, at Wolfsburg indløser aftalen med Kamil Grabara allerede i januar…

FC MIDTJYLLAND
30 procents chance for mesterskab.


PLUS:
Thomas Thomasberg har en trup til tre turneringer, men FCM er kun med i en! Det giver vanvittig konkurrence om pladserne og bør skærpe alle i truppen.
Specielt i forsvaret er de dobbeltbesat med pæn kvalitet på alle pladser ligesom der også er masser af kvalitet på de to pladser i angrebet.
Franculino, Cho og Brynhildsen er alle tre skarpe afsluttere ligesom Osorio og Semsir både skaber chancer og afslutter fra andre positioner.
Samtidig er FCM igen blevet stærke på dødbolde og i den direkte duel med FCK i dette efterår er det blevet til en sejr i Superligaen og et pokalnederlag, så her bør selvtilliden inden slutspillet være intakt.
Det er også et fysisk stærkt hold, som i hvertfald ikke på det parameter er efter FCK eller Brøndby.
MINUS:
Den store opgave for Thomasberg bliver at holde alle tilfredse og tændte. Der er ganske enkelt ikke kampe nok til så stor en trup, så nogle vil blive skuffede og frustrerede. Lige nu ånder alt fred og idyl, men kan det fortsætte?

BRØNDBY IF
10 procents chance for mesterskab.


PLUS:
Lige nu spiller Jesper Sørensens mandskab en god gang fodbold. Han kender sin startellever, og det giver et godt sammentømret Brøndbyhold.
Jesper Sørensen har også fundet en spillestil, der passer holdet godt og gør dem farlige.
Jeg synes også, at de har nogle profiler, der virkelig løfter holdet. Nicolai Vallys er involveret i stort set alle offensive aktioner, Marko Divkovic er blevet en fremragende wingback, Daniel Wass er langt om længe blevet den store profil på midtbanen, Sean Klaiber brillerer som Superligaens måske bedste indkøb - og så kan jeg godt li’ kombinationen af Mathias Kvistgaarden og Ohi Omoijuanfo i front.
MINUS:
Bredden er truppen er ikke imponerende. Hvad gør Brøndby, hvis Vallys ryger ind i en skade og Ohi får et rødt kort? Fundamentet er på den måde en smule skrøbeligt, og lige hér er de langt efter de to andre guldbejlere.
Det er selvfølgelig ikke noget problem, hvis man ikke ryger ind i skader og karantæner, men det sker trods alt for de fleste hold – og det kan blive Brøndbys største minus.

JA, JEG KAN jo ikke løbe fra, at jeg ser FC København som mesterhold, men man må også sige om Superligaen, at intet er givet på forhånd. Selvom FC København er i gang med et imponerende Champions League-forløb, så kan man altså stadig tage til Viborg og tabe!
Under alle omstændigheder, fryder jeg mig over, at vi med garanti får et forrygende Superliga-forår! Og mit bud er, at der bliver dramatik i begge ender af tabellen.