• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Tonsser.com .

Mikkel Duelund: Fra Tonsser til Champions League

Mikkel Duelund: Fra Tonsser til Champions League
Foto: FCMfoto.dk

Der har aldrig været tvivl om, at Mikkel Duelund besidder potentialet til at nå rigtig langt. Men det seneste år har det blot 18-årige FC Midtjylland-talent alligevel overrasket de fleste og gennemgået en enorm udvikling, der har set ham gå fra Tonsser-talent til debut i Champions League.

Af Tonsser.com .

Skrevet af Jeppe Grønning

Mikkel Duelund var blandt Tonssers første brugere, da netværket gik i luften i Danmark i 2013, og her udmærkede FC Midtjylland-spilleren sig hurtigt som en spiller, der var værd at holde øje med. Med imponerende 15 mål fra sin position som offensiv midtbanespiller blev Duelund topscorer i U19-ligaen i forrige sæson og var dermed stærkt medvirkende til at ulvene suverænt kunne lade sig krone som danske mestre. De stærke præstationerne gav flere gange Duelund en plads på Tonsser Team of the Week, og ved sæsonens afslutning blev den unge komet også fortjent kåret som Player of the Season. Kåringer, der gjorde stort indtryk på playmakeren.

”Jeg blev rigtig glad og stolt, da jeg blev kåret som Player of the Season. Jeg havde kun spillet en halv sæson for U19 og blev delt topscorer med 15 mål, siger Duelund til Tonsser og sender herefter roser i retning af fodboldplatformen.

”Jeg synes, at Tonsser er superfedt! Det kom frem, da jeg var U17-spiller og det var fedt at se, at folk også følger med i ungdomsfodbold. Man følte sig mere som en professionel fodboldspiller på grund af kåringerne og statistikkerne. Det var lidt som en miniprofessionel verden, og det fyldte meget, at man kunne konkurrere med sine venner, der ikke spillede i samme klub som en selv.”

Succesen på ungdomsplan betød, at Duelund i januar 2015 som blot 17-årig blev rykket permanent op i FC Midtjyllands førsteholdstrup efter allerede at have snust til seniorfodbold i flere omgange, men selvom Duelund satte sig et mål om at få debut i Superligaen inden sommerpausen, kunne selv den enormt ambitiøse offensivspiller næppe have forudset, hvad han ville opnå i løbet af de næste 12 måneder.

Debut i Superligaen allerede i marts, Superligaguld med FC Midtjylland i juni, debut i Champions League-kvalifikation i juli og i Europa League-gruppespillet mod den italienske storklub Napoli i oktober, årets U19 talent, udtagelse til U21-landsholdet, samt en stærk afslutning på efteråret, hvor Mikkel Duelund mere eller mindre spillede sig ind som fast mand på holdet og med sine fire ligascoringer gik ind til foråret som delt topscorer for de forsvarende danske mestre, er bare nogle af de ting, som teknikeren kan se tilbage på i det forgangne år.

”Jeg har store ambitioner for mig selv, og vil derfor ikke ligefrem sige, at jeg ikke havde tænkt på det (gennembruddet, red.). Jeg må dog sige, at jeg er lidt overrasket over hvor hurtigt det er gået på det sidste, selvom jeg havde håbet på det og aldrig har været i tvivl om, at jeg havde niveauet til det. Jeg har dog også været lidt heldig med, at andre er blevet skadet og så har jeg på en måde været tvunget til at præstere fra dag ét, da der er mange om pladserne i klubben, siger Duelund.

Årsagerne til gennembruddet skal findes i en naturlig udvikling af en række fysiske parametre, som har betydet, at FC Midtjyllands nummer 22 nu fremstår både større, stærkere og hurtigere end nogensinde før, men skal Duelund selv forsøge at forklare årsagerne til sin personlige succes er det udover dette især også en betydelig modning på det mentale plan, hvor talentet hurtigt er blevet voksen, og netop på dette punkt har Tonsser faktisk også spillet en vis rolle.

”Jeg har udviklet mig ekstremt meget mentalt. Da jeg fik chancen i starten var jeg ofte nervøs og tog ungdomsbeslutninger. Men jeg har bearbejdet en masse ting og føler mig nu bedre rustet og mere tryg. Det var en stor omvæltning i starten at komme op som senior, da flere af de rutinerede var lidt hårde ved mig, men det har nu kun gjort mig mere robust.”

”Tonsser er også med til at skabe et mere professionelt miljø for ungdomsspillerne på grund af den ekstra fokus, og det har nok betydet, at jeg har været lidt bedre forberedt på skridtet fra U19 til Superligatruppen. Man kan så sige, at det fokus bare er blevet endnu større på førsteholdet i FC Midtjylland.”

Det var allerede som 14-årig, at Mikkel Duelund skiftede den trygge hverdag i Århus og AGF ud med FC Midtjyllands omtalte akademi, og selvom det på nogle måder var en grænseoverskridende beslutning for den ellers så tryghedsorienterede spiller, var det et naturligt skridt for Duelund, der aldrig har tvivlet på, hvad han skulle være.

”Da jeg var helt lille og gik i folkeskolen, skulle vi udfylde skemaer om, hvad vi ville være i fremtiden. Jeg tog det måske ikke helt seriøst, fordi jeg inderst inde vidste, at jeg ville være fodboldspiller. Jeg har aldrig været i tvivl, og jeg har altid haft en stærk tro på mig selv, og det har været vigtigt for mig.”

”Da jeg tog til Skovbakken som otteårig, var det for at blive lidt mere seriøs, og da jeg herefter tog til AGF begyndte jeg at dedikere mig fuldstændig til fodbolden. Det var selvfølgelig et sats at tage til FC Midtjylland som 14-årig, da det var et stykke hjemmefra. Men jeg havde været på nogle af deres akademicamps over sommeren, og det føltes rigtigt. Jeg følte, at de var langt længere fremme end AGF på mange parametre”, forklarer Duelund om beslutningen.

Den offensive kreatørs udvikling tog voldsom fart på ulvenes akademi, og i 2014 blev han udvalgt til en liste over verdens 40 største talenter i sin årgang af den anerkendte engelske avis The Guardian. I den forbindelse kaldte Glen Riddersholm ham ”Christian Eriksen med et ego”, og selvom Duelund indtil nu mest har optrådt som kantspiller for FC Midtjylland, lægger han ikke skjul på, at han ser en fremtid på netop Tottenham-stjernens position.

”Glen skulle sammenligne mig med en spiller til Guardians liste og sagde så, at jeg minder om Eriksen, men jeg tror ikke, at man skal ikke lægge for meget i det. Jeg synes, at han er mere elegant, og jeg mere målsøgende. Jeg er også gammel angriber, så det kan være derfor.”

”Jeg ser dog helt sikkert, at jeg i fremtiden kommer til at spille samme plads som ham. I hele min ungdomstid i FC Midtjylland har jeg spillet som otter eller tier, og jeg vil rigtig gerne derind og spille. Men jeg har det fint på kanten nu, hvor jeg er lidt mere fri i vores system. Jeg skal nok være lidt større og stærkere og måske have mere erfaring for at spille i midten.”

Ligesom Eriksen drømmer Duelund dog også om at komme til udlandet, men selvom han tidligere været til prøvetræning i den hollandske storklub PSV Eindhoven, og hans agent Mats Winther har berettet om interesse fra flere europæiske storklubber, har den 18-årige dansker ikke travlt. Så længe han får fast spilletid i FC Midtjylland, er det således ikke afgørende, om skiftet kommer om ét eller tre år. Der er dog ingen tvivl om, at århusianeren har store ambitioner om at nå helt til tops.

”Jeg vil rigtig gerne til udlandet og også komme til at spille på landsholdet. Det ville være det største. Personlig succes kan måles på mange måder, men at nå en status som landsholdsspiller i en udenlandsk klub er vigtigt for mig.”

Først vil Duelund dog koncentrere sig om at blive mere afgørende i sit spil herhjemme, hvor han fortsat vil bruge ekstra tid på træningsnen og i styrkelokalet for at nå sine mål. Den unge komet stiller sig nemlig ikke tilfreds med det næstbedste.

Ønsker du at gå i Duelunds fodspor og kæmpe om pladsen på Team of the Week samt dyste om den eftertragtede pris som Player of the Season, så download appen Tonsser og hold dine statistikker opdateret - http://app.tonsser.com/GV.c.q2

Fotos: FCMfoto.dk

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020