La Liga Troels Bager Thøgersen

AC fanget i løgne og krig mellem ligaen og Barca

Foto: Getty Images

NYHEDSANALYSE: Catalanske Sport og britiske Daily Mail skrev mandag, at FC Barcelona ikke kan registrere Andreas Christensen på grund af dårlig økonomi. Tipsbladets Troels Bager Thøgersen ser på, hvad det betyder.

Af Troels Bager Thøgersen

- Der er mange skridt, der er nødvendige at tage, før de kan gøre det, og de [Barcelona] ved, hvad de skridt er.

Ligaforeningen La Ligas præsident Javier Tebas skal ikke beskyldes for at være sky eller genert, når han udtaler sig, og da han i slutningen af marts blev spurgt om udsigterne til en Barcelona-handel med Erling Haaland eller Kylian Mbappé, vidste han lige nøjagtigt, hvilket signal han sendte med ovenstående citat.

Mandag fortalte den catalanske sportsavis Sport, at hvis sæsonen begyndte i dag, kunne FC Barcelona ikke registrere Andreas Christensen på grund af dårlig økonomi, og blandt andre Daily Mail i Storbritannien tog historien videre og vurderede, at det udstillede FC Barcelonas problemer med at handle spillere denne sommer.

Budskabet om økonomiske problemer i FC Barcelona er nok ikke upopulært i Storbritannien efter Barcas kapring af Andreas Christensen i Chelsea.

Og det er da interessant nok, men det nytter ikke noget at tro, at Andreas Christensens skifte til FC Barcelona dermed er i fare, eller at der er tale om en højdramatisk situation.

Jeg har som chefredaktør flere gange kritiseret FC Barcelonas ledelse i vores ugentlige blad om fredagen, i disse spalter og på videoer, fordi både den nuværende ledelse anført af Joan Laporta men så sandelig også forgængeren Josep Bartomeu har spillet hasard med FC Barcelonas økonomi og ikke mindst uafhængighed.

Hvis FC Barcelona var en normal virksomhed, ville mange advarselslamper blinke rødt, og en luftsirene ville hyle til skræk og advarsel.

Men FC Barcelona er ikke en normal virksomhed. FC Barcelona er FC Barcelona.

Så Joan Laporta og hans folk får med stor sandsynlighed fikset mere langfristet finansiering end de store milliardlån, man lige nu har, og finansiering af det storstilede byggeprojekt Espai Barca, hvor man mod at fraskrive sig en del af indtægterne i de kommende årtier får langt stærkere rammer.

Er det sundt og bæredygtigt? Måske ikke, men FC Barcelona er altså ikke ved at brase sammen, som La Liga og især Javier Tebas gerne vil signalere.

La Liga-boss Javier Tebas er ikke bange for at lægge sig ud med FC Barcelona og Real Madrid.

La Liga har en interesse i, at Barcelona igen begynder bare nogenlunde at overholde licensregler og får skåret i udgifterne.

Men ligaforeningen har også en interesse i, at FC Barcelona og deres rivaler, og i denne sammenhæng politiske samarbejdspartnere, Real Madrid samt Athletic Club, underskriver en storstilet finansieringsaftale forhandlet på plads af La Liga, der mod en betaling på 15 milliarder kroner giver kapitalfonden CVC Capital Partners 8,2 procent af et selskab, hvor La Liga og klubberne placerer medie- og sponsorrettighederne til turneringen de næste 50 år.

Og det er i det lys, mandagens meldinger om tvivl om Andreas Christensen i FC Barcelona skal ses.

Da Lionel Messi sidste sommer stoppede i FC Barcelona, sagde Javier Tebas direkte, at La Liga havde godkendt Messis afviste Barcelona-kontrakt, hvis klubben havde underskrevet den kollektive CVC-aftale.

Vi så dansen igen i januar, hvor der blev sået stor tvivl om, hvorvidt Ferran Torres og Pierre-Emerick Aubameyang overhovedet kunne få lov at blive registreret, og mon ikke vi også kommer til at høre mere i de kommende uger fra Spanien om, hvor faretruende FC Barcelonas situation er, og at det da umuligt kan lade sig gøre at få registreret Andreas Christensen og Franck Kessié.

Det er mere end naivt at tro, at danskeren fra Chelsea og ivorianeren fra AC Milan i sidste ende ikke får lov at spille for FC Barcelona.

Det bliver ikke nødvendigvis noget kønt forløb, for hverken Joan Laporta, Javier Tebas eller deres løjtnanten holder sig tilbage fra at kaste med mudder.

Men La Liga har selvfølgelig ikke i sidste ende råd til politisk at spænde ben for landets næststørste klub, der skal spille Champions League og er et fuldstændig altafgørende ben i ligaens strategiske arbejde.

Så det bliver løst – og så må vi leve med, at der bliver grædt en krokodilletåre og løjet en løgn i ny og næ hen over sommeren.