• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Analyse: Sisto skal træffe karrierens vigtigste beslutning - vælger han FCM?

Foto: Getty Images

Peger pilen mod FCM, FCK, en anden udenlandsk klub eller at lade den lukrative kontrakt i Celta løbe ud og blive Bosman-spiller? Pione Sisto træffer i disse dage sit hidtil største valg som fodboldspiller.

Af Troels Bager Thøgersen

Det er crunch time for Pione Sisto.

Celta Vigo vil gerne af med ham, den 25-årige kantspiller vil og skal til at spille fodbold hver eneste weekend, og det skal være i startopstillingen så ofte som muligt.

Med Kasper Hjulmand som landstræner får den dygtige gennembrudsspiller en oplagt vej tilbage på landsholdet, men det er fuldstændig sekundært, hvis der ikke sker det rigtige i klubkarrieren.

FCM lokker
Den mest åbenlyse og omtalte vej frem er at skifte tilbage til FC Midtjylland.

Spørgsmålet er, om Pione Sisto så også synes, at det er oplagt at vende tilbage til barndomsklubben.

Der er forbindelse mellem FC Midtjylland og Celta Vigo. Om prisen er godt 22 millioner kroner plus præstationsklausuler, som lokale medier i Galicien har rapporteret, ved jeg ikke.

Men mon ikke FC Midtjylland gerne vil slippe lidt billigere for en spiller, Celta Vigo kun har cirka ti millioner danske kroner tilbage på i afskrivning, og som ikke lader til at være i Celtas langsigtede planer efter kun at have været på banen i 24,4 og 25,8 procent af spilletiden i La Liga de to seneste sæsoner.

Det taler for et nyt fodboldægteskab mellem Sisto og FC Midtjylland, at midtjyderne beviseligt har fået det bedste ud af Sisto tidligere, og at der stadig er mange i klubben, der kender ham indgående, og omvendt.

Det er oplagt, at Pione Sisto får en hovedrolle på FC Midtjylland offensive midtbane og kan blive sat i scene fra kanten eller for den skyld 10'er-pladsen, hvis Evander Ferreira bliver solgt eller sat til at spille otter, alt efter modstanderen.

Der skal gå noget helt galt, hvis Sisto ikke blev fast mand, og lige så vigtigt er det 100 procent sikkert, at FC Midtjylland vil have en omfattende plan klar for klubsønnen, der skal have de rigtige rammer og holdkammerater til at få sat sit meget spektakulære spil op til at fungere runde efter runde.

For FC Midtjylland er det på alle måder et forsøg værd.

Læs også:AaB sælger forsvarsspiller til Vendsyssel FF

Man betaler gladelig de samme penge i transfer for spillere som Júnior Brumado eller Sory Kaba, og det er i det store billede ligegyldigt, at man ikke tjener det store på så igen at sælge Sisto til udlandet i 2022 eller 2023.

Sisto har de facto evnerne til at spille FC Midtjylland i et eller to europæiske gruppespil, nok Europa League, hvis ellers lodtrækningen og resten af holdet lever op til standarden – i Spanien har Pione Sisto vist, at han kan score og skabe chancer mod forsvar og hold på niveauer langt over, hvad FC Midtjylland møder i Superligaen eller en tilpas heldigt lodtrukket Europa League-playoffkamp.

I det billede er det næsten ligegyldigt, at det også kan gå skævt. Til den pris er den potentielle gevinst langt større end risiko for FC Midtjylland.

Hvad vil Sisto?
Det afgørende spørgsmål er, hvad Pione Sisto selv vil.

Det er hans karriere og liv, og han er på alle måder berettiget til at træffe sine egne valg, uanset at vi er mange i Danmark, der gerne ser ham tilbage på landsholdet og i Superligaen (det gælder så ikke de 11 øvrige Superliga-klubbers fans, hvis Sisto slår til).

Og det er ganske forståeligt, hvis Pione Sisto tænker sig om en ekstra gang, for på kort sigt er en retur til Danmark ikke nødvendigvis det letteste valg.

Den dag, han træder ud på træningsbanen i Ikast, vil der stå en kødrand af folk som mig.

Han skal forklare, ikke en, to, ti, men nærmere 50, 100 og 500 gange, hvorfor han dog vender hjem til Danmark, hvorfor han ikke kunne klare mosten ude blandt de store drenge (det kunne han, indtil alt gik galt i 2018) og om han har Supermands-kappen klar til at bære FC Midtjylland, for forventningerne til ham bliver ekstremt store.

Der skal arbejdes stenhårdt, når man vender tilbage til dansk fodbold, og det er noget helt andet end dengang, Pione var den glade, populære dreng fra ungdomsafdelingen, der kunne være så fortryllende god og spektakulær at se som meget få andre spillere har været i Superligaens historie.

Det er ofte utaknemmeligt, til tider uretfærdigt, og det skal man være forberedt på og kunne bære, også selvom dagligdagen i FC Midtjylland immervæk er mere rolig i forhold til mediepres og opmærksomhed end i København og Århus.

MEN det kan også blive en befrielse at være hjemme og nyde fodbold efter et par år i Vigo, hvor det altså ikke er Pione Sisto, der skabte kaos og nær-nedrykning efter flere års Celta-optur i årene før 2018. En genstart i FC Midtjylland kan give et brud med den negative rolle, Sisto har fået i Spanien efter historierne om den lange køretur hjem til Danmark under corona-nedlukningen og en noget påfaldende diæt.

Læs også:Torsdagens rygtebørs: Emre Mor har tyrkiske og italienske bejlere

Pione Sisto fortalte i Politiken tidligere på året, hvor skidt han havde haft det i perioder, blandt andet i forbindelse med VM 2018, problemer, der helt tydeligt stak dybere end det fodboldfaglige.

Ud over, at jeg kun kan ønske Pione Sisto, der er et sympatisk og behageligt menneske, det bedste på et personligt plan, kunne en retur til Danmark også være den helt rette anledning til at få de rigtige mennesker omkring sig og blive rustet til fem-syv gode år retur i udlandet, som Sisto uden skyggen af tvivl har niveauet til.

Igen, det kræver hårdt arbejde og mere end bare nogle måneder med fede mål og assists, men det er bestemt muligt, og også i det lys giver et skifte til Danmark mere mening end en anden udenlandsk klub end Celta, som måske har råd men ikke nødvendigvis de fodboldfaglige eller menneskelige evner til at give Pione Sisto de bedste rammer.

Andre klubber
Bemærk lige, at jeg i de sidste par afsnit skriver ”Danmark” - for et skifte til FC København kunne også fungere, selvom det taktisk ikke er nær så oplagt som FC Midtjylland.

For det kan stadig ende med andre klubber end FC Midtjylland.

Som de spanske medier også har fortalt, er Sistos situation nu ikke mindst op til ham selv – pris og betingelser mellem Celta Vigo og en købende klub med tilstrækkelige økonomiske ressourcer bliver næppe en forhindring.

Det kan sagtens være, at der er en klub i udlandet, men det er ikke Celta Vigo, der også kan give Pione Sisto det rigtige mix af fodboldfaglige udfordringer og menneskelige rammer, der igen kan skubbe ham op i et luftlag, hvor selv forsvarsspillere i storklubber skal være på tæerne, når Sisto kommer stormende mod dem og straffesparkfeltet.

Der er masser af dygtige trænere, sportsdirektører og klubber derude, der har hele pakken.

Problemet er bare, at der virkelig også er mange klubber, hvor man rent ud sagt ikke har nogle af de nødvendige kvaliteter ud over et stort budget til at købe og aflønne fodboldspillere, som man køber, bruger og kasserer i et ekstremt tempo.

Før 2018 var Celta Vigo faktisk en fornuftig klub med de rigtige typer mennesker i de rigtige ledelsesstillinger.

Det kunne nok være fint at komme væk fra Spanien og de negative historier, der har fulgt Sisto de seneste to år – hvis ikke Sporting Clube i Lissabon også var blevet lidt af et cirkus de seneste år, kunne den klub og den portugisiske liga faktisk også være en fin destination i niveau og faglig kunnen blandt klubberne, mens jeg personligt vil være meget betænkelig ved at vælge klubber i lande længere mod øst i Middelhavet.

Til syvende og sidst handler meget om, i hvilken retning Pione Sisto vil have karrieren til at bevæge sig. Lige nu virker FC Midtjylland som et godt og sikkert valg, der også kan bringe EM 2021 i spil, men vigtigst er det, at Pione Sisto finder en klub, der er god for ham på og uden for banen. Det vil være så pokkers ærgerligt igen at sidde i 2022 og skrive om, at Pione Sisto kun bare været på banen en fjerdedel af tiden - det er hverken han eller fodboldspillet tjent med.

Læs også:Avis: Portugisere interesserede i Sisto - har kontaktet Celta

Læs også:Tidligere AaB-træner rykker til spansk fjerdedivisionsklub

Læs også:AaB henter tidligere Helsingør-træner ind som assistent

---------------------------

Se SønderjyskE - AaB og Brøndby IF - AC Horsens på Dplay med specialtilbud til Tipsbladets læsere. SE MERE HER.

Superliga

Mere Superliga

Fokus