• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Bælum ryger på katastrofe-køb og Superliga-kollaps

Foto: Getty Images

Efter længere tids rygter kom afskeden med AaB's direktør Thomas Bælum, der knoklede for bedre rammer men vil blive husket for den sportslige katastrofe-kurs, der nu sandsynligvis betyder nedrykning.

Af Troels Bager Thøgersen

Vi begynder lige med et overblik over nøgleposterne i AaB:

* AaB har ingen permanent cheftræner, efter Erik Hamrén i sidste uge blev fyret og midlertidigt erstattet af landsmanden og assistenten Oscar Hiljemark.

* AaB har siden sidste år ikke haft nogen sportschef, efter man afskedigede Inge André Olsen.

* Og nu har AaB heller ikke længere en direktør, efter Thomas Bælum i dag stoppede i jobbet.

Afskeden præsenteres som værende efter gensidig aftale, men man skal ikke kende ret mange mennesker nord for Hobro for ikke at have hørt det hav af rygter, der har været om Bælums snarlige stop.

Nu skete det, ikke specielt overraskende få dage efter de tyske investorers indtog og umiddelbart før et slutspil, hvor AaB skal i en desperat overlevelseskamp begyndende med alt-eller-næsten-intet-opgøret mod AC Horsens på søndag.

I afskeden lægger Thomas Bælum selv vægt på den udvikling, der er sket uden for banen med større sponsorindtægter og flere tilskuere, og nævner også implementeringen af en ny sportslig strategi.

Men indsatsen er altså slået grumme fejl, som det vel allerede stod klart i september med fyringerne af Lars Friis og Inge André Olsen.

AaB ville være fast i Top 4 i Superligaen, sælge spillere hundedyrt og have både lokale men så sandelig også indkøbte Superliga-stjerner, der altså skulle gøre AaB til et fjerde hjul efter disse års økonomiske sværvægtere FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF.

Det var på papiret en udmærket idé, men udførelsen var så katastrofal, at AaB nu i et år har spillet fodbold på nedryknings-niveau, og det med en trup, der måske på papiret er ok, men som kollektiv er Superligaens klart dårligste i denne sæson.

Det er ikke overraskende, at Thomas Bælum stopper.

Med tyske SSE22's indtog i sidste uge blæser der for alvor nye vinde, og alt tyder på, at tyskerne skal sætte retningen i de kommende uger, hvilket sandsynligvis også indbefatter et ønske om at vælge eller have meget stor indflydelse på, hvem der er direktør og sportschef i klubben.

Fortid i AaB: Thomas Bælum (til venstre) stoppede i dag i Aalborg-klubben, hvor Inge André Olsen var sportschef indtil september 2022.

Og det var vel heller ikke i hverken AaB, de nye medejere eller Bælums egen interesse at holde stædigt fast i et samarbejde efter så megen turbulens og så mange dårlige oplevelser, som der har været de seneste 12-18 måneder – den slags slider og gør det svært, for ikke at sige umuligt, når hele agendaen i AaB og Aalborg nu er genstart og ny, positiv energi.

Intentionerne har været gode, men udførelsen af dyre transfers og en omlægning af strategien for trupsammensætningen med flere udenlandske spillere har overhovedet ikke fungeret, og det løft, man håbede på at give de nordjyske knægte med stærkere impulser og konkurrence udefra, har ikke resulteret i nye Superliga-profiler, der har fået modstanderne til at ryste i bukserne.

Det var Thomas Bælum og den bestyrelse, der gav ham mandatet, hovedansvarlige for, også selvom Inge André Olsen var ansat til at udvælge og hente spillerne, og at forsøge at sælge dem igen.

Derfor var dagens udskiftning ventet og nok også uundgåelig, og nu venter der så det nye AaB en meget vigtig opgave i besættelsen af de nye poster, som man sagtens kunne forestille sig, at de nye tyske medejere har en plan for.

I et interview med Tipsbladet, der udkommer i den trykte avis fredag morgen, taler den tyske gruppes frontfigur Thomas Hitzlsperger om vigtigheden af at få en sportschef på plads, så mon ikke der snart sker mere.

Der er ryddet grundigt op i AaB's ledelse, og nu venter så en nervepirrende søndag, hvor AaB's spillere selv kan gøres til at påvirke, om april og maj kommer til at handle om en usandsynlig redningsaktion, eller om man allerede lider skibbrud mod AC Horsens, der ikke er noget frygtindgydende fodboldhold, men som har helt anderledes ro om arbejdet, end de har i AaB.

Læs mere om, hvem der midlertidigt tager over efter Thomas Bælum.