• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Barnerumper eller veteraner: Så meget Europa-erfaring har FCM-spillerne

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Mens Young Boys har været i fem gruppespil på syv sæsoner, er gruppespils-erfaringen hos Europa-ambitiøse FC Midtjylland mere beskeden.

Af Troels Bager Thøgersen

FC Midtjylland spillede sig på fornem vis forbi bulgarske Ludogorets i slutningen af august, hvor det danske mesterhold havde chancerne til mere end en 1-0-sejr i 2. rundekampen i Champions League.

I denne uge venter schweiziske Young Boys, og hvis FC Midtjylland kan slå fredagens sløje nederlag til SønderjyskE ud af hovedet, er det slet ikke så skidt endda kun at møde schweizerne i én kamp i Herning i stedet for at skulle spille en returkamp i Bern, hvor Young Boys udraderer alt og alle på deres kunstgræsbane.

Den europæiske stemning kommer desværre til at mangle på et mennesketomt MCH Arena i Herning, hvor der grundet coronarestriktioner ikke bliver lukket andre ind end spillere, trænere, dommere og behørigt maskeklædte journalister og tv-produktionsfolk.

I kampen i Razgrad viste FC Midtjylland det indlysende faktum, at europæisk erfaring jo ikke alene dikterer en europæisk kamp.

Det langt mere Europa-erfarne Ludogorets-mandskab var sat til vægs fysisk og vel også mentalt, man anede i hvert fald en stor respekt for FC Midtjyllands hurtige kantspillere og fysisk stærke midtbane, der fik Ludogorets til at stille mere defensivt op end vanligt og tog al offensiv kapacitet ud af holdet.

FCM har Europa-erfaring
At der kan være en fordel i at have spillere, der har prøvet at spille europæisk og i gruppespil tidligere er indlysende, og forud for kampen mod Young Boys er det interessant at se, hvad FC Midtjylland egentlig har af erfaring fra de store turneringer.

Og det er faktisk ikke helt ubetydeligt, hvad FC Midtjylland kommer med af erfaring.

Det er stadig meget lidt sammenlignet med onsdagens modstander, hvor størstedelen af spillertruppen var med til Europa League-gruppespillet for et år siden, og klubben har fire europæiske i streg at trække på.

Men helt ligegyldig er FC Midtjyllands europæiske erfaring ikke.

I Champions League har Erik Sviatchenko, Jesper Hansen og belgiske Dion Cools spillet gruppespil. De to danskere spillede hver kamp for Celtic og FC Nordsjælland i de respektive sæsoner, og hvor Jesper Hansen og FCN fik et enkelt point mod Juventus, var Sviatchenko med til et medrivende uafgjorte kampe i begyndelsens af Josep Guardiolas regeringstid i Manchester City og en enkelt uafgjort mod Gladbach, mens det også blev til en 0-7-snitter mod FC Barcelona.

Belgieren Dion Cools fik tre minutter i en 2-2-kamp på Estadio Santiago Bernabéu med Club Brugge for et år siden, og ellers har han fra startopstillingen og som indskifter tabt fem gange til blandt andre FC København, Leicester og AS Monaco.

CL-erfaring

Europa League-erfaring er der straks mere af i FC Midtjylland.

Her har otte mand spillet gruppespil med Erik Sviatchenko og Dion Cools som gengangere ovre fra puljen af folk med Champions League-erfaring.

Erfaringen rækker fra enkelte kampe til Awer Mabil (for FCM tilbage i 2015) og Ronnie Schwartz' kampe for Guingamp tilbage i 2014 til Alexander Scholz og Pione Sisto, der har spillet en del Europa League-fodbold.

Scholz har været starter i to gruppespil med Lokeren og Standard Liège (Scholz mødte Sisto i efteråret 2016 som Liège-spiller), og Pione Sisto nåede som bekendt helt til Europa League-semifinalerne i 2017, hvor Celta Vigo med lidt mere held havde slået Manchester United ud og mødt puljemodstanderen Ajax i finalen i Sverige.

EL-erfaring

En sjov detalje er, at FC Midtjyllands sydamerikanere alle har spillet Copa Sudamericana, som af status mest er at sammenligne med Europa League, mens Evander har et par kampe i den prestigefyldte Copa Libertadores, den helt store sydamerikanske klubturnering.

Evander har været på banen i Argentina, Bolivia og Chile, og sad på bænken i en kamp i Ecuador, mens Júnior Brumado har været en tur i Uruguay og Bolivia, så lidt har FCM's brasilianere prøvet, før de kom til Europa og spillede europæisk med FCM mod Rangers for et år siden.

Sydamerika-erfaring

Den helt store post med europæisk (og sydamerikansk) erfaring i FC Midtjylland er ikke overraskende fra kvalifikationskampe.

Her slår 20 spillere i den aktuelle FCM-trup ud, og det var kun Anders Dreyer, der fik sin Europa-debut mod Ludogorets i seneste runde.

I alt har FC Midtjylland-truppen 241 kampe, 17.806 minutter og 23 scoringer af fremvise i de internationale klubturneringer (en mindre del af disse i Sydamerika fra Evander, Paulinho og Júnior Brumado).

Det er stadig en del mindre, end hvad Young Boys har med adskillige spillere omkring 25-30 kampe og Miralem Sulejmani på omkring 80.

Men med ni mand, der har spillet europæiske gruppespil og yderligere tre, der har gjort det samme i Sydamerika, er FC Midtjyllands trup ikke så uerfaren, som den nogle gange bliver gjort til.