• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

De hører jo ikke hjemme i Superligaen anno 2023

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: Et slidt stadion, et beskedent spillerbudget, der hører til i bunden af 1. Division. Fyraftensprofferne i Hvidovre hører ikke til i Superligaen sammenlignet med konkurrenterne; men det er skønt, de kom op.

Af Troels Bager Thøgersen

Så gik den ikke længere for forfølgerne Sønderjyske.

Kristi Himmelfarts dag havde sønderjyderne købt sig lidt tid ved at vinde i Hvidovre på et comeback i slutfasen, og jyderne havde tilsyneladende forsøgt at psyke det forstads-københavnske mandskab.

Men efter Hvidovre i lørdags kom tilbage fra 0-1 og 1-2 og vandt 3-2 over Vendsyssel FF, var det reelt slut, hvilket blev stadfæstet matematisk med Sønderjyskes 3-3 mod Næstved.

Hvidovre er oppe, og det er en af de største overraskelser i Superliga-historien, endnu større end da Hvidovre var oppe en enkelt sæson i 1996/97.

Det burde ikke kunne lade sig gøre.

Hvidovre er en miniput i 1. Division sammenlignet med med-oprykkerne Vejle, men også målt op mod Sønderjyske, Vendsyssel FF, Helsingør, Fredericia, HB Køge og Hobro er Per Frandsen og Peter Lassens mandskab kraftigt underlegen.

Stadion er helt anderledes end de nye eller nyligt istandsatte arenaer, de fleste i 1. Division spiller på, og som alle i Superligaen råder over.

Forskellen mellem deltidsprofferne og deres modstandere bliver sportsligt langt større i Superligaen, og finansielt kommer man op i en række, hvor adskillige klubber befinder sig i en anden galakse end Hvidovre.

Ingen fattig-lapse, tak
Det her var jo sådan set ikke meningen.

Det står ikke sort på hvidt nogen steder, men det er effekten af eksempelvis licensreglerne, at Superliga-klubberne og dansk fodbold som helhed egentlig ikke vil have deltidsproffer på et utidssvarende stadion op i bedste række.

Forstå mig ret: Man respekterer selvsagt de sportslige resultater, og ingen ved deres fulde fem kommer til at argumentere for, at Hvidovres oprykning skulle være ufortjent eller forkert, når man vel har været rækkens bedste angrebshold.

Men de her licensregler, der også er del af en harmonisering på europæisk plan, er til at for at si deltidsproffer og mindre klubber på små arenaer fra.

Og det er altså virkelig, virkelig usædvanligt, hvad vi her er vidne til.

De seneste to-tre år har I set FC København, Brøndby IF, FC Midtjylland, AGF og FC Nordsjælland sætte transferrekorder, og de andre i Superligaen og i 1. Division har også skruet markant op den seneste håndfuld år.

Så er det ekstremt usædvanligt at se et deltidsprofessionelt hold rykke op, og det endda med et særdeles beskedent budget og uden en helt vild ungdomsafdeling, hvor et par gyldne årgange bærer det hele, som man måske har set i andre tilfælde.

Det her er vildere, end da Hobro kom op med nogle stærke individualister, ja det minder mest om, da B93 og Aarhus Fremad i slutningen af 90'erne var en kort tur i Superligaen.

Så ja, Hvidovre hører ikke til i Superligaen anno 2023, som dansk fodbold ser ud nu, og det bliver et fokuspunkt, hvis Hvidovre fra start har svært ved at samle sejre i Superligaen.

Godt at det sker
Men at fattig-lapse egentlig ikke burde have adgang til Superligaen, som reglerne er skruet sammen i dag, betyder jo ikke, at Hvidovres oprykning ikke er skøn og en herlig undtagelse fra det forudsigelige i at se de samme klubber år efter år.

Jeg kunne ærlig talt have svoret på, at vi ikke igen ville se deltidsproffer i Superligaen, og da slet ikke et hold, der ærlig talt lederne tankerne tilbage på de sensationelle 90'er-oprykkere i en tid, hvor der slet ikke var lige så mange fuldtidsprofessionelle hold i Danmark.

Det er herligt at tage fejl.

Der kommer helt sikkert knas med den dårlige bane på stadion i Hvidovre og faciliteterne der, hvis der ikke kommer et hurtigt, effektivt løft af begge dele, og det dur jo heller ikke, at Hvidovre bliver ved med at dele træningsanlæg med spyd- og diskos-kastere, som Per Frandsen fortalte om i Tipsbladet for et par uger siden.

Men alene for det friske pust er det værd at få Hvidovre op, og som det her hold har spillet i de bedste perioder i 1. Division, kommer man også til at tage overraskende sejre til sommer og i efteråret, hvis ellers truppen holder niveau eller bliver en smule bedre.