Video : Tipsbladet
Landshold

Kalder EM-bosser for idioter: Inkompetent makværk

Tipsbladets kommentator er alt andet end imponeret over EM-formatet.

Jeg har det lidt med EM i den nuværende form, som jeg forestiller mig en politibetjent, der lige har taget en mand i at køre over for rødt foran en skole med 100 km/t klokken 7.55.

‘Jamen jeg gjorde det også i går og i sidste uge, og der var jo ikke nogen!’

Ja godaw do, det er vist kun fordi skolepatruljen sprang for livet i fodgængerfeltet.

Jeg er fløjtende ligeglad med, at EM også blev spillet på den her farlige og falske måde i 2016 og 2021. Det er stadig lige forkert!

Læs også: DBU får snart endnu større problemer end Qatar

Det er de 24 hold og det fuldstændig blæste format med fire treere, der går videre til ottendedelsfinalerne, der gør mig harm og vred.

Ja det er både snotdumt og farligt for fodboldspillet, hvilket alle med en hjerne kan se, og hvilket bare gør problemet endnu mere bekymrende.

Har I lagt mærke til den måde, fodboldpolitikere ofte laver tarvelige PR-billeder, hvor de skal holde en fodbold eller en fodboldtrøje? Som om der er fare for, de glemmer, hvad de egentlig er til for?

Hvorfor er det nu lige, vi er her? UEFA-præsident Aleksandar Ceferin til venstre og FIFA-præsident Gianni Infantino til højre. Foto: Alamy

Det er måske fair, for det virker til, fodbold er omtrent det sidste, nogen i jakkesæt og med beslutnings-kompetence i fodboldpolitik tænker på, ja faktisk bare er en eftertanke, når man skal strikke en søforklaring sammen til offentligheden om det, man lige har vedtaget i et lukket rum, hvor der ikke helt slipper nok ilt ind.

Selv FIFA indså hurtigt i 90’erne, at 24 hold til en slutrunde kun er en våd drøm i hovederne af de chefer, der får deres lunkne hold med i turneringen med alt, der følger med af lækre flyrejser, hoteller, all-you-can-eat morgenmad og kontanter at stikke i lommen.

Formatet er idiotisk, fordi det giver hold mulighed for at spekulere i resultater, især hvis man spiller efter andre hold i anden og ikke mindst tredje runde af gruppespillet.

Fodbold burde handle om at vinde, men i stedet giver modellen en række muligheder for at spekulere i uafgjort eller endda smalle nederlag, hvor man kan lukrere på at kende andres resultater.

Det er så useriøst og inkompetent at have et format, der ligefrem opmuntrer til aftalt spil.

Jeg er godt klar over, at det mestendels er det sidste, inkompetence, koblet med ligegyldighed over fodbold, der er et adelsmærke i fodboldpolitik i disse år.

EM blev udvidet af Michel Platini med en undskyldning om, at der er flere gode hold, hvilket er fuldstændig korrekt men ikke den sande forklaring på udvidelsen.

Den handlede om at sikre stemmer, og sportsligt vil jeg faktisk håbe, Ceferin eller hans efterfølger udvider til 32 hold.

Det vil give flere fuser-kampe med middelmådige hold, med mindre man gør alvor af truslen om at invitere de bedste fra Sydamerika.

Men så slap vi for det inkompetente makværk, det nuværende EM er med 24 deltagere.

Der sker fuldstændig det samme om to år til VM, fordi lemmingerne i FIFA og deres bandeleder Gianni Infantino har udvidet den slutrunde til 48 hold.

Man har i det mindste skiftet egne gennemvædede benklæder til rigtige stordrenge-bukser ved at droppe formatet med 16 grupper af tre hold med to videre til 1/16-finaler (så beder man simpelthen om aftalte resultater i sidste kamp), men det lugter stadig grimt af nøjagtig samme problem med 8 af 12 treere videre til knockoutfasen.

Man behøver ikke være idiot for at arbejde i fodboldpolitik, men det hjælper tydeligvis, og jeg har ondt af de hold, spillere og trænere, toppen så tydeligt viser er helt ligegyldige.