Superliga Troels Bager Thøgersen

Betal jer fra Europa-playoffen med penge og pokal

Foto: Getty Images

Det vækker ikke begejstring hos Tipsbladets chefredaktør, at der skal spilles en kamp om Danmarks sidste billet til Europa.

Af Troels Bager Thøgersen

Dette er en leder fra Tipsbladets trykte udgave fredag 27. maj 2022.

Jyllands-Postens sportsredaktør Frits Christensen skrev i sin tid i slutningen af sine klummer, at Michael Laudrup burde tilbage på landsholdet.

Måske burde jeg vælge samme løsning og bare skrive i hver leder fra begyndelsen af forårssæsonen i Superligaen, at playoffkampen mellem nummer syv og den lavest placerede Europa-deltager skal droppes, men jeg fornemmer, at det ikke er nok, måske netop fordi jeg forgæves har klaget min nød før på dansk fodbolds vegne.

Viborgs anfører Jeppe Grønning sagde det forfriskende ærligt, da Viborg blev nummer syv: at det ikke er rimeligt, at et hold fra den nederste halvdel kan tage en Europa-plads efter at have spillet en hel sæson og altså endt, hvor man er endt uden for Top 6.

Kæmpe kredit til Viborg-anfører Jeppe Grønning for at tale lige ud af posen.

Jeg er ligeglad med selve den europæiske deltagelse, det ender ofte alligevel med et tidligt exit.

Det er fraværet af sportslig rimelighed, jeg har et problem med.

Man kan anføre, at det er slutspillets skyld, at klubber bliver snydt af, at leddet lukker efter 22 runder.

Ved I hvad? Hvis man ikke kommer i bedste halvdel efter at have mødt alle hold ude og hjemme, er man som oftest ikke god nok til at spille europæisk sæsonen efter, og har i hvert fald slet ingen sportslig berettigelse til at komme i Europa via Superligaen.

Playoffkampen eksisterer for at give en gulerod til holde i nedrykningsslutspillet, som på bedste spin-manér officielt hedder kvalifikationsspillet, men ved I hvad? Den gulerod har man ikke gjort sig fortjent til.

Giv vinderen 100.000 kroner mere i tv-penge end nummer seks, og ergo sidst, i medaljeslutspillet.

Giv et wildcard til ottendedelsfinalen eller kvartfinalen i næste års pokalturneringen.

Men lad være med at give en chance for at få en Europa-billet, for på et tidspunkt er der faktisk en klub i den dårligste halvdel, der vinder den playoffkamp på udebane.

For min skyld kan vi endda sløjfe slutspillet, hvis det er umuligt at samle sig om at spille fodbold for holdene på syvende- til niendepladsen.

Jeg gentager min pointe fra sidste år: den kamp om Europa-billetten er en gøglerkamp og en vederstyggelighed, og jeg bliver ved med at kritisere den, indtil den bliver fjernet.

Hvilket kunne være resultatet, hvis Viborg vinder på søndag.

Ikke et ondt ord herfra om Viborg, der selvfølgelig ikke kan eller skal gøre andet end at smide alt, der ikke er smedet fast efter den kamp.

Klubben har ærligt og redeligt kvalificeret sig til kampen og har i øvrigt spillet en fornem sæson som oprykker, så Viborg skal da forsøge at stjæle den plads.

Men når vi ser bort fra nuet og at en klub selvfølgelig skal spille for at vinde, er den kamp på et strategisk niveau et problem for Superligaen, så få den nu droppet, om ikke andet når der skal en ny tv-aftale på plads fra 2024.