Video : Tipsbladet
Premier League

Advarsel til Eriksen: Det er ikke risikoen værd

NYHEDSANALYSE: Manchester United er en af flere klubber, der sættes i forbindelse med Christian Eriksen. Det vil være spektakulært for begge parter men bestemt ikke sportsligt risikofrit for danskeren.

Paul Pogba.

Alexis Sanchez.

Harry Maguire.

Wilfried Zaha.

Romelu Lukaku.

Hvis du har gættet, hvor jeg vil hen, får du ingen præmie: Alle kan jo se, hvad Manchester United gør ved selv verdensklassespilleres karrierer.

Så hvad skal vi udlede af Manchester Uniteds angivelige interesse for Christian Eriksen? Skal der en intervention til, eller kan det blive et perfekt match for Danmarks største fodboldnavn og verdens vel stadig mest populære klub?

Eriksen og United
Christian Eriksen har efter eget udsagn flere tilbud og muligheder, som nu skal overvejes, så vi kan konkludere det indlysende, at karrieren fortsætter.

Christian Eriksen og Erik Ten Hag har fælles fortid i Ajax.

Han har også sagt, at Champions League er  noget, han gerne vil spille, men som ikke er afgørende for hans valg.

Så langt så godt.

Passer United så for Eriksen?

Der er mange rygter om Eriksen, men ifølge vores oplysninger på Tipsbladet har Manchester United tre gange tidligere undersøgt muligheden for at hente danskeren.

Både under Louis van Gaal, José Mourinho og Ole Gunnar Solskjær har klubbens sportslige ledelse forhørt sig på muligheden, så at klubben Manchester United har haft interesse for danskeren er ikke noget, der bare er dumpet ned fra månen eller genereret af en hær af Twitter-robotter.

Det må trække markant op, at Eriksen har fodboldforståelsen til fælles med den ny cheftræner Erik Ten Hag, og rammerne er helt indlysende overdådige, mens det næsten kun kan gå frem efter syvendepladsen i sidste måned.

Det er ikke London, hvilket dog ikke lader til at være en showstopper.

Og med de store rammer følger nok også muligheden for en stor løn, selvom den ny ledelse vil forsøge at stoppe års overbetaling af spillere, hvor kun naboen Manchester City kan matche lønniveauet.

Men det allervigtigste spørgsmål må være, om Manchester United sportsligt passer til Eriksen.

Det ville være underligt, hvis ikke Erik Ten Hag spiller en variation af 4-3-3 og 4-2-3-1, hvor forskellen mest består i de typer, der spiller de seks forreste pladser.

Eriksen er næppe det perfekte match på kanten, hvor der det meste af tiden skal bruges hurtigere spillere som Jadon Sancho, om end det vil være fint at have muligheden for at sætte en Eriksen derud, hvis flowet i kampen skal ændres.

Som otter eller 10'er (moderne 10'er, ikke en Riquelme eller Ronaldinho) bør mulighederne være bedre sammen med den fænomenalt dygtige og mere flagrende Bruno Fernandes.

For undertegnede at se kræver det en opgradering på sekser-pladsen, så Scott McTominay og Fred (som jeg så et stort lys i i Sjakhtar-tiden) indgår i rotationen i stedet for at skulle være den bærende, defensive midtbanespiller, mens Eriksen eller Fernandes nok skal på bænken i de største kampe mod hold, der er Manchester United overlegne.

Faresignaler
Kan parterne blive enige om ovenstående?

Det kan de nok godt denne sommer, men om det holder til mødet med virkeligheden er langt mere usikkert.

Opremsningen af spillernavne i begyndelsen af denne tekst kunne have fyldt hele analysen, hvis vi havde taget alle de spillere med, der er stagneret eller blevet dårligere i det ekstreme pres i en klub, der reelt har været uden retning siden Alex Fergusons stop i 2013.

Manchester United er blevet stedet, hvor lønningerne er tårnhøje og karrierer går i stå og i stykker, og det seneste år er på ingen som helst måder betryggende.

De seneste 14 måneder har man:
Gået med i Super League og straks fortrudt det, i øvrigt uden nogen form for reel, ærlig undskyldning fra ejerne
Forlænget Ole Gunnar Solskjærs kontrakt indtil 2024
Købt en 36 år gammel Cristiano Ronaldo og gjort ham til holdets omdrejningspunkt
Fyret Solskjær og hans assistenttrænere
Hyret Ralf Rangnick som midlertidig træner og derefter konsulent indtil 2024
Droppet Ralf Rangnick fra hans konsulentrolle
Sagt farvel til Ed Woodward og fået ny direktør

Erik Ten Hag er hyret ind som cheftræner og ses, forståeligt nok, som den seneste frelser i rækken, selvom den jordbundne hollænder kommer til at skyde den slags nonsens ned fra første træningsdag.

Men Manchester United er bare stadig ejet af familien Glazer og er grundlæggende en organisation uden en sund kultur og tydelig retning fastlagt ud fra en sammenhængende strategi.

Er det ikke ligegyldigt for en fodboldspiller?

Risikofrit er Manchester United bestemt ikke som klubvalg.

Ikke hvis man ser de seneste ni år i Manchester United.

Bedre fodboldspillere end Christian Eriksen har fået knækket karrieren i den usunde trykkoger, Manchester United har udviklet sig til, og det ville være med svedige håndflader, jeg skrev under på den aftale.

Konkret er Bruno Fernandes en sublim fodboldspiller men ikke specielt stærk taktisk.

Det kan blive bedre, hvis Erik Ten Hag får de rette folk omkring ham og Eriksen, men det er altså et 'hvis' i den helt tunge vægtklasse.

Stationære Cristiano Ronaldo i front øger også kravene til midtbanen og backsene, og truppen er generelt ubalanceret og langt fra så klar til at lave en 'plug-and-play' med Christian Eriksen som andre mulige klubber, der for mig at se er bedre rustet til at tilpasse sig Eriksen end ramte Manchester United.

Kan det komme til at fungere? Ja.

Men er det risikoen værd?

Ikke hvis der er bedre klubber, der byder sig til. Det er farligt at lægge de sidste og måske bedste år af karrieren i hænderne på en klub, hvor ejerne stadig drømmer om Super League, hvor de reelt er rigeligt tilfredse med en fjerdeplads og adgang til Champions League, så længe man har flere visninger på Facebook og Tik-Tok end de andre storklubber.