Superliga

Et modigt og farligt kursskifte af SønderjyskE

ANALYSE: SønderjyskE's transferstrategi med at hente en masse yngre spillere er modig. Men den er også hamrende farlig og kan ende i tårer for en klub, der har overlevet takket være erfarne spillere siden oprykningen i 2008.

Angriber Anders K. Jacobsen har fået at vide, at han må finde en ny klub, hvilket han så gjorde tirsdag formiddag med et skifte til AC Horsens.

Og som Ekstra Bladet rigtigt fortæller i dag, har også Rilwan Hassan, Philipp Schmiedl og Julius Eskesen fået besked om, at et skifte til en anden klub kan lade sig gøre i dag for deres vedkommende.

I sidste sæson skal der også have været overvejelser om Marc Dal Hende og Patrick Banggaard og hvis nogen begynder at ane et mønster, er de på rette spor.

For Robert Platek og hans folk er i fuld færd med at arrangere klubsamarbejdet mellem hovedklubben Spezia i Serie A, danske SønderjyskE og den lille sekundaklub Casa Pia i Portugal.

Spezia har hentet tre kvalitetsspillere på 25 år og en enkelt på 26, men ellers er det yngre spillere, der kommer til.

Og SønderjyskE? Her kommer ingen spillere over 23 år ud over Dániel Prosser fra trænerens eksklub MTK Budapest.

Man behøver ikke være en af de strategikonsulenter i London eller New York, der rådgiver klubinvestorer som Robert Platek for at se, hvad planen er.

Der skal samles en masse unge, lovende spillere i SønderjyskE, som så ligesom Emil Holm denne sommer kan komme til Spezia, hvis de er gode nok, eller blive solgt videre med profit.

Og det lyder ikke til at have været billigt, det SønderjyskE har foretaget sig på markedet denne sommer, hvor forårets de facto-sportsdirektør i SønderjyskE Andrew Ramsey og flere andre hjælper koordinationen mellem de tre klubber, der trods manglende formel overtagelse af medlemsejede Casa Pia i Lissabon arbejder tæt sammen i rekrutteringen med Spezia og SønderjyskE.

Det er bestemt en god idé at vide, hvor man vil hen, og hvis man finder de rigtige spillere og har en tydelig idé om, hvordan man vil spille og være konkurrencedygtig, også om 6 og 12 måneder, kan modellen give succes.

Bare se FC Nordsjælland, der spiller med et af Europas yngste hold på topplan og har gjort det i flere år, ikke mindst fordi man hele tiden ved, hvad der skal ske i næste sæson, og er fuldstændig afklaret om, hvordan man spiller og træner fodbold.

Men det er saftsusemig også svært at gøre, hvad FC Nordsjælland gør, for slet ikke at tale om at gøre det med succes, som FCN har gjort med en fast plads i Top 6.

SønderjyskE har siden oprykningen i 2008 levet af at hente ældre, erfarne spillere fra udlandet og bænken i større Superliga-klubber.

Holdet er blevet en smule yngre de seneste par sæsoner, men ikke meget – man var 9. ældst i Superligaen i sidste sæson, nummer 13 sæsonen før og ældst i sæsonen 2018/19.

Det har givet SønderjyskE en plads i Superligaen siden 2008, og nu går man så nærmest den modsatte vej og satser på helt unge spillere, de fleste uden Superliga-erfaring.

I det gode scenarie kaster det spillere af sig, der kan ryge videre til Spezia og udlandet, mens Spezia kan købe en spiller som Emil Kornvig og omgående leje ham til SønderjyskE.

Mareridtet er, at man ikke kan fastholde hverken kultur eller en sikker, etableret spillestil midt i de mange udskiftninger.

Den sikre model, der har ført til overlevelse siden 2008, bliver nu skrottet til fordel for en mere ambitiøs og langt mere risikabel tilgang i en Superliga, hvor kun oprykkerne Viborg og Silkeborg har et lavere budget, og hvor man er kommet fra land med tre scoringer i syv spillerunder trods et forsøg på at indføre en mere offensiv spillestil og en ambitiøs 4-3-3-formation.

Expected Goals i Superligaen i de første syv runder (kilde: Superliga.dk)

Pierre Kanstrup er væk, Anders K. Jacobsen er væk. Haji Wright er udlejet. Og Rilwan Hassan og  Julius Eskesen siger man åbenbart også gerne farvel til.

16-årige Julius Beck er netop blevet solgt til Spezia, og selvom han naturligvis ikke skulle spille nogen hovedrolle på kort sigt, efterlader det indtrykket af, at der løbes en betydelig risiko med SønderjyskE's position i forsøget på at skabe et stærkt og levedygtigt klubsamarbejde.

At bevare status quo havde også været en betydelig risiko at løbe, fordi det over tid bare er drønsvært at blive oppe i Superligaen.

Men det er noget af en test, der venter en relativt usammenspillet spillertrup, hvis der bliver skiftet yderligere ud i dag og SønderjyskE dermed skal slå sig gennem Superliga-sæsonen med en relativt uprøvet trup og efter en dårlig start på sæsonen.

Det bliver ikke nemt, og man må håbe for sønderjyderne, at der er fundet nogle gode målscorere via den data-tilgang, man bekender sig til, og at den sidste 2/3 af grundspillet byder på fremgang for 4-3-3-formationen.