• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Færre Superliga-nedrykkere, tak!

Foto: Getty Images

LEDER: Nedrykningsfaren er for stor i Superligaen, mener Tipsbladets chefredaktør

Af Troels Bager Thøgersen

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 2. JUNI 2023

Det kan blive et drama af en anden verden lørdag.

AC Horsens og Lyngby mødes i et nedrykningsbrag, hvor mindst én af klubberne rykker ned, mens AaB er sikret overlevelse ved at slå Silkeborg, rykker ned ved uafgjort i tilfælde af en sejr til Lyngby eller Horsens, og helt sikkert rykker ned ved at tabe til SIF.

Vi ved, at Vejle Boldklub og Hvidovre IF rykker op, og det bliver en fornøjelse at følge Hvidovre nærmest uanset hvad, mens Vejle skal forbedre sig fra den seneste, skuffende sæson i Superligaen i 2021/22.

Jeg har andetsteds kaldt Hvidovres oprykning dybt fortjent og interessant, så intet taget fra den.

Strukturelt synes jeg til gengæld fortsat, at der er et alvorligt problem ved at sende to ud af 12 klubber ud af Superligaen ved direkte nedrykning.

Et af argumenterne for den nuværende model er, at man ikke må lukket leddet for de ambitiøse klubber i 1. Division, og det forstår jeg såmænd udmærket.

Min anke handler mere om, hvad der helt overordnet er sundest for klubberne og dansk fodbold.

En oprykning skaber en masse gode muligheder, men den barske virkelighed er også, at nedrykninger ødelægger endnu mere.

Trupper splittes for alle vinde, nedskæringer kan æde års udviklingsarbejde, og man kan bare spørge i Horsens, SønderjyskE, Hobro og Esbjerg, og hvad det kan koste i Aalborg, hvis lørdagen ender i tårer.

Og så påvirker det også Superligaen. Top 6-skillelinjen efter 22 runder er jeg, som mange af jer nok ved, ikke glad for overhovedet med det incitament til at satse kortsigtet, men mindst lige så meget betyder det for valg og strategi, at så mange klubber skal være angst for at rykke ud.

Superligaen har betydeligt større nedrykningsrisiko end de fleste europæiske ligaer, og mit forslag er, at vi sætter det ned til halvanden plads, så nummer 11 spiller playoff ude og hjemme mod nummer to fra 1. Division.

Så er risikoen for Superliga-klubberne og muligheden for 1. Divisions-klubberne i tråd med det, vi ser i de fleste ligaer i Europa, hvilket skaber flere sundere incitamenter end dem, vi ser i dag.

Det har intet – jeg gentager intet – med Hvidovre at gøre. Men nedrykningsfaren er for voldsom, og det burde klubberne og Divisionsforeningen efter min mening se nærmere på, selvom det kan blive politisk svært at få trumfet igennem.