• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Champions League Troels Bager Thøgersen

Zlatan og Bale er stik-i-rend-drenge

Foto: Getty Images

Ibrahimovic og Bale skulle styre deres egne SoMe-konti i stedet for at lade deres agenter skrive propaganda om EA Sports som del af et magtspil om strammere agentregler.

Af Troels Bager Thøgersen

Cry me a f*cking river, Zlatan Ibrahimovic og Gareth Bale.

I denne uge har de to topspillere turneret på sociale medier med, hvordan det dog kan være, at den internationale spillerforening FIFPro har tilladt firmaet EA Sports at bruge de to spilleres udseende i videospillet FIFA 21.

Der skal selvfølgelig være styr på fodboldspilleres rettigheder, her de såkaldte image rights. Jeg må ikke give mig til at bage romkugler, smække et billede af Zlatan på indpakningen, jeg har stjålet på nettet, og sælge dem som "Zlatan balls" til en 50'er stykket.

Men det her handler ikke om, at EA Sports og FIFPro har snydt Zlatan Ibrahimovic, hans kollega Gareth Bale og andre stjernespillere for at stoppe penge i egne lommer.

Læs også:Zlatan åbner for landsholdscomeback: Jeg savner det

Det er ren PR
Nej, denne sag handler nok nærmere om, at FIFA med blandt andre FIFPros udtrykkelige opbakning er ved at indføre nye regler for agentbranchen.

Bliver de nye regler vedtaget i deres nuværende form, må agenter og mellemmænd maksimalt få tre procent af en spillers årsløn i kommission, og maksimalt en sum svarende til 10 procent af en transfer, ligesom de kun må repræsentere én part i en handel.

Det lyder rimeligt nok, ikke?

Det synes Mino Raiola ikke. Og hvorfor skulle han også det, når de nuværende 'regler' gjorde det muligt for ham at repræsentere både Manchester United, Juventus og Paul Pogba, da Pogba rykkede til Premier League-klubben i 2016.

Den manøvre indbragte ifølge Politiken og Football Leaks Raiola i alt 49 millioner euro, over 350 millioner kroner.

Også Jonathan Barnett har optrådte i Football Leaks med de over 100 millioner kroner, han fik i kommission ved Gareth Bales skifte til Real Madrid i 2013, og det er i denne sammenhæng, Zlatan og Bales kommentarer om EA Sports og FIFA-spillet skal ses.

Læs også:Nyt er yt: Stor legende kåret som årets spiller for 12. gang

Zlatan og Bale er sendt i byen af deres agenter som del af en propaganda-krig, der skal sikre, at Raiola, Barnett og deres kolleger som Jorge Mendes, Pini Zahavi, Fali Ramadani, Volker Struth, Giuliano Bertolucci, og hvad de alle sammen hedder, kan beholde deres priviligerede position og blive ved med at høste milliarder på transfermarkedet.

Jeg ved godt, det er sjovt at skrive på nettet, at coronavirussen har fået Zlatan Ibrahimovic, men det ville altså klæde svenskeren og hans walisiske kollega Gareth Bale, at de lod være med at agere nyttige idioter for deres grådige agenter, der ganske vist har sikret spillerne for livet økonomisk, men som også er del af et ekstremt usundt system på transfermarkedet.

Klubberne er medskyldige
Her skal også lige falde en hilsen til Europas storklubber, der har for vane at spille mere uskyldige end Snehvide til teselskab hos den onde stedmor. De har i årevis nydt godt af, at førnævnte topagenter har siddet på topspillerne og har kanaliseret dem til Europas største topklubber mod klækkelig betaling.

Det er IKKE synd for klubberne men derimod et forsøg på at sikre monopol på de bedste spillere, præcis som storklubbernes forsøg på at skabe en lukket europæisk Superliga eller en tillukket Champions League er.

Så lad være med at have ondt af storklubber som Manchester United, Juventus og Paris Saint-Germain: De vil jo gerne have det her til at være en konkurrence om at have flest penge, og det har superagenterne hjulpet dem med.

Og så lige en sidste, dejlig ironisk detalje. De image rights, Zlatan Ibrahimovic og Gareth Bale reelt klager over bliver brudt af EA Sports og FIFPro, er de samme, som ved mange lejligheder det seneste årti er blevet brugt af topspillere og deres rådgivere og klubber til at begå skattesnyd ved at få udbetalt en stor del af honorarerne som betaling for image rights til selskaber, der bor i skattely.

Gareth Bale fik i 2018 en millionbøde af det spanske skattevæsen for netop at have placeret betalingen af sine image rights uden for Spanien, og Mino Raiola har også sørget for at parkere Paul Pogbas imagerettigheder i et selskab registreret i et skattely.

Læs også:Modstander: Zlatan Ibrahimovic er bedre end for ti år siden

Læs også:Gareth Bale kom ind fra bænken og sikrede Tottenham sejren

Læs også:Agent raser: Real Madrid burde have behandlet Gareth Bale bedre

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus