Video : Tipsbladet
Superliga

Brøndby trodser al statistik i gulddysten mod FCM

Der er en verden til forskel på de veje, FC Midtjylland og Brøndby IF rent statistisk har taget i denne sæson frem mod søndagens guldbrag.

Brøndby hørte meget for det tidligere på sæsonen, men ikke desto mindre er det stadig sandt her med fire spillerunder tilbage i Superligaen: Det går mod alle sandsynligheder, at Brøndby overhovedet er i en position, hvor man stadig har en reel guldchance med fire spillerunder tilbage.

For mens Brøndby IF og FC Midtjylland har haft førstepladsen i tabellen på skift siden efterårsmånederne, er der stor forskel på de to holds underliggende skudstatistik.

(Statistikken stammer fra Statsbomb via statistikmediet fbref.com)

Kort fortalt har FC Midtjylland en skudstatistik, der minder om det, man normalt ser hos en mesterskabskandidat.

FCM afslutter langt oftere, end man tillader modstanderen at komme til afslutning, og i denne sæson har FC Midtjylland klart flest afslutninger af alle 12 klubber i Superligaen, mens det kun er defensivt stærke Vejle, der har tilladt færre afslutninger inden for rammen imod sig.

(Statistikken stammer fra Statsbomb via statistikmediet fbref.com)

Billedet af Brøndby her 28 runder inde i Superligaen er helt anderledes, og har faktisk været det gennem størstedelen af sæsonen.

For Brøndby har nydt godt af en uhørt stor effektivitet hos Mikael Uhre og skiftende midtbanespillere og forward-partnere.

Midterfeltet umiddelbart foran i statistikken er tæt, men det er alligevel ekstremt påfaldende, at kun AC Horsens har haft færre afslutninger inden for rammen i denne Superliga-sæson end Brøndby.

Man skal huske på, at mange at Brøndbys chancer til gengæld har været særdeles store, både via stærkt og dygtigt kontraspil oven på bolderobringer midt på banen og i etableret spil. Men derfor er det stadig højst usædvanligt, at en klub med fire runder tilbage kan ligge på en andenplads med en rimelig chance for at vinde guld med en sådan statistik.

(Statistikken stammer fra Statsbomb via statistikmediet fbref.com)

Endnu mere påfaldende bliver det af, at modstanderne faktisk har haft flere afslutninger inden for rammen, end Brøndby selv har haft. -10 hedder plus-minus-statistikken for og imod afslutninger inden for rammen, og det rangerer Brøndby som nummer syv i ligaen på det parameter.

Som sagt har Brøndby IF spillet sig til mange store chancer og også nydt godt af kampbilleder, hvor man har formået at bringe sig foran i kampene og dermed ikke skulle jagte resultater.

Men at et tophold har -10 i plus-minus-statistikken er ekstremt usædvanligt, og også i europæisk regi er det meget usædvanligt, som vi var inde på tidligere på sæsonen i denne blog i begyndelsen af året, der sagtens kan fortjene at blive læst igen.