Foto: Getty Images
Superliga

Jeg skylder nok Steinlein en undskyldning

KOMMENTAR: FC Midtjyllands mange penge og næse for talenter katapulterer klubben tilbage som førsteudfordrer til FCK foran Brøndby, FCN og AGF.

Tipsbladet i Ikast

Der er to en halv uge til, transfervinduet lukker. Derefter er der lige så længe til første ligakamp.

Så hvad er det, jeg fabler om allerede her 15. januar, hvor Superliga-spillerne dårligt nok har fået pusten efter de indledende bip-tests?

Spillersalg, skader, endnu mere genialt spil af Nicolai Vallys eller et revanchelystent FCN kan gøre min januar-friske forudsigelse til skamme.

Men som realiteterne tegner nu på et stille januarmarked og det, vi har set fra klubberne, går et FCK-mesterskab gennem Herning, og omvendt.

Jeg skylder nok Claus Steinlein og hans kolleger en undskyldning, for jeg tog gruelig fejl af FC Midtjylland.

Da de havde tabt til Lyngby, Progres Niederkorn, Omonia Nikosia, Brøndby og FC Nordsjælland i to weekender på stribe og så røg ud af Conference League på straffespark – jamen så gik tankerne da mere i retning af, om udskiftningerne ville stoppe med spillertruppen, efter man havde brugt 200 millioner kroner på at forstærke den i de to transfervinduer i 2023.

De lignede et hold, der havde hænderne fulde med at komme i Top 6, men i stedet har indkøbene vist sig at give holdet en styrke i begge felter, der var svær at få øje på sidste sommer, samt nul liga-nederlag siden 27. august til FC Nordsjælland.

FC Midtjylland hentede to point per ligakamp i 2023, inklusiv ti kampe i Bund 6-slutspillet i foråret, hvor modstanderne var overmatchet.

Det bliver skiftet ud med et medaljeslutspil om 2½ måned, men som FC Midtjylland sluttede 2023, forventer jeg mere end to point i snit i 2024.

Er det for krævende? Tja. Jeg tror, alle i FC Midtjylland selv ser det sådan.

Testen kommer med det samme. 13 af 15 resterende kampe bliver mod de andre fem klubber i Top 6, præcis som det gælder for FC København, der altså kun har vundet ét af disse opgør hidtil i sæsonen.

Midtjydernes mange penge, der ikke blev færre af med skiftet til Anders Holch Povlsen som ejer i midt-august, har skaffet dem en stærk startopstilling og offensive indskiftningsmuligheder, der ikke står meget i skyggen af FC Københavns.

Og så bliver man ved med at trylle unge eller købe unge profiler ind – Dario Osorio er den dyreste teenager nogensinde i Superligaen og ser lovende ud, men han matches som minimum af Franculino (snuppet fra Benfica), Oliver Sørensen og Aral Simsir, der holder gang i produktionslinjen af egenudviklede spillere trods udlejninger og transfers af lovende spillere til Mafra.

Fremskridt
Dette FC Midtjylland bør blive bedre.

De bagvedliggende tal siger, at Brøndby IF har brug for det samme for at hente lige så mange point som i efteråret.

FC Nordsjælland må blive det efter et pointmæssigt middelmådigt 2023 i Superligaen, men nej: Det er FC Midtjylland, der skal bremse FC København.

FCK er stadig favorit til guldet. FC Midtjyllands skader på målmandsposten, i forsvaret og til midtbane-ankeret Emiliano Martínez er en ulempe, og vi er vel ikke i tvivl om, hvem der i 2023 havde det højeste topniveau af de to hold.

Men jeg skal love for, at det her havde været et ønskescenarie for direktør Claus Steinlein og daværende sportschef Svend Graversen, der nu skal være international chef i klubben, da de i marts sidste år skulle forklare deres tredje trænerskifte på en sæson.

FC Midtjylland er tilbage – de første tre spillerunders kampe mod Brøndby, AGF og FC København giver en god indikation af, om man også kan duellere med FCK hele vejen til slut-maj.