• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Kåring kan også signalere salg til mindst 75 mio

Foto: Getty Images

LEDER: Kamil Grabaras kåring som vinder af Det Gyldne Bur i 2022 kan også signalere hans snarlige farvel til Superligaen.

Af Troels Bager Thøgersen

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 23. DECEMBER 2022

Kamil Grabara har vundet Det Gyldne Bur som den bedste målmand i dansk klubfodbold her i 2022.

Det er førstemålmændene i Superligaen og 1. Division, der har stemt Grabara ind med snæver margin foran Mads Hermansen fra Brøndby IF og Randers FC's Patrik Carlgren, og med kåringen slutter den polske målmand sig til en eksklusiv kreds af målmænd.

KB'eren Ole Qvist vandt den første kåring tilbage i 1984, og navne som Peter Schmeichel, Lars Høgh, Karim Zaza (de to sidstnævnte vandt begge tre år i træk) og Lukas Hradecky er også løbet med kåringen, som Tipsbladet altså snart har stået for i 40 år.

Nu er det ikke ligefrem sådan, at jeg forestiller mig, at udenlandske klubber nærstuderer denne leder og vores udgave af Tipsbladet, hvor vi går i den dybden med Danmarks mest prestigefyldte målmandskåring.

Men jeg konstaterer, at de bedste målmænd fra Superligaen har det med at ryge videre til større klubber i udlandet, når de har toppet med en kåring som den bedste målmand i dansk klubfodbold i form af et Gyldent Bur.

Her er de seneste 17 års vindere af Det Gyldne Bur og hvad der siden skete i vinderens karriere.

Vindere siden 2005
2005-2007: Jesper Christiansen, FC København
Skiftede til Elfsborg i 2010
2008: Stephan Andersen, Brøndby IF
Skiftede til Evian i 2011
2009: Roy Carroll, OB
Skiftede til OFI Kreta i 2011
2010-2011: Johan Wiland, FC København
Skiftede til Malmö FF i 2015
2012: Jesper Hansen, FC Nordsjælland
Skiftede til Evian i 2013
2013: Lukas Hradecky, Esbjerg fB/Brøndby IF
Skiftede til Eintracht Frankfurt i 2015
2014: Nicolai Larsen, AaB
Skiftede til FC Nordsjælland i 2017 og Guingamp i 2020
2015: Kalle Johnsson, Randers FC
Skiftede til Guingamp i 2016
2016: Robin Olsen, FC København
Skiftede til AS Roma i 2018
2017-2018: Sten Grytebust, OB
Skiftede til FC København i 2019
2019: Jesper Hansen, FC Midtjylland
Skiftede til AGF i 2021
2020: Kalle Johnsson, FC København
Er fortsat i FC København
2021: Jacob Rinne, AaB
Skiftede til Al-Fateh i Saudi-Arabien i 2022
2022: Kamil Grabara, FC København
???

Nu er det ikke alle mand, der røg videre til klubber i Top 5-ligaer, men det er rimeligt at konstatere, at vindere af Det Gyldne Bur historisk har fået muligheden for at komme videre med karrieren i udlandet.

Hvis Mads Hermansen eller Patrik Carlgren i stedet havde slået Kamil Grabara på stregen i vores afstemning, tror jeg såmænd ikke, det havde påvirket Kamil Grabaras fremtidsmuligheder væsentligt.

Som Kamil Grabara selv er inde på i et fint interview i denne udgave af Tipsbladet, er han ikke just den mest tavse eller tilbageholdne type, og den unge målmands ligefremme stil er bestemt ikke alles kop te i fodboldverdenen eller blandt fansene.

Som chefredaktør på et frit og uafhængigt medie er det til gengæld rart at se en elitesportsudøver tale frit og ærligt, også selvom det set fra arbejdsgiverens side og karrierens velbefindende nok nogle gange ville være lettere at tie stille, for eksempel i den løbende clinch med konkurrenten og holdkammeraten Maty Ryan.

Og Grabara har fulgt det op på banen med clean sheets, især i et fantastisk forår, hvor FC København meget vel kunne have misset mesterskabet, hvis det ikke havde været for målmandens storspil.

Man kan synes om det eller lade være, men mekanismerne på transfermarkedet er sådan, at en tidligere Liverpool-målmand, der alligevel har stået så meget, som han har, og i en for en målmand ung alder, er attraktiv på markedet.

De 65-70 millioner kroner, FCK fik for Robin Olsen fra AS Roma, skal efter planen helt klart overgås, og selvom der uden tvivl er målmænd, der føler sig mindst lige så gode, betyder Champions League-kampene og førnævnte rå data bare, at Kamil Grabara kan sælges langt, langt dyrere end nogen andre målmænd i dansk klubfodbold.

Januar er måske en postgang for tidligt, da det trods alt er de færreste klubber, der bytter en så dyr, ny målmand ind midt i sæsonen, men mere end en halvsæson tror jeg ikke, der er tilbage i Grabaras tid i Danmark.