• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Troels Bager Thøgersen

Hård kritik af dansk regering: Er I faldet i søvn?

Foto: Jens Honore

KOMMENTAR: Det tager sørme længe for regeringen og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen at tage stilling til, hvad man gør med invitationen til VM i Qatar. Er det gasaftaler med Qatar, der trykker?

Af Troels Bager Thøgersen

Ingen har sagt, at det er nemt at være regeringer eller minister i 2022.

Putin-regimets blodige krig i Ukraine kan stadig nå at blive endnu mere civilisations-ødelæggende med en russisk mobilisering i disse dage og slet skjulte trusler om brug af atomvåben.

Og her i Danmark såvel som i store dele af resten af verden presser inflation og manglen på billig energi, her i Europa på grund af årtiers afhængighed af russisk gas, samfundet og tegner til at give en kold og dyr vinter på vores breddegrader.

Men helt ærligt.

Hvor meget skal der til, før man entydigt melder ud, hvor uacceptabel den VM-slutrunde er, at Kina og Saudi-Arabien selvfølgelig ikke skal have lov at sole sig i fremtidige VM-slutrunder, og at man har tænkt sig at gøre en optræden i Qatar fra regeringens side Max Pinlig for VM-værterne og FIFA?

I denne uge kunne vi i Tipsbladet fortælle om den seneste problematiske sag, der kan give problemer for især kvindelige fodboldfans og kvinder i det hele taget i forbindelse med VM-slutrunden i Qatar.

Det er bare seneste kritikpunkt på listen, der tæller:
* Alvorlige korruptionsanklager mod VM-arrangørerne, og hvordan de fik slutrunden ved en afstemning i 2010.

* Elendige arbejdsforhold og retsstilling for mange af de migrantarbejdere, der har knoklet siden 2010 for at gøre Qatar klar til VM.

* Stor usikkerhed om, hvorvidt det er sikkert eller ej for homoseksuelle og andre LGBTQ+-personer at tage til VM i Qatar.

* De skyhøje priser for at komme til VM-slutrunden og placeringen af slutrunden det sted, der fik de dårligste faglige vurderinger af alle kandidatlande.

* Qatars brug af VM-slutrunden og fodbold som politisk og økonomisk værktøj.

Dette er bare et lille udpluk af de problemer, der klæber sig til VM-slutrunden, Qatar og FIFA's håndtering af slutrunden.

I sidste uge viste en meningsmåling foretaget på vegne af Amnesty International, at de adspurgte personer i blandt andet Danmark mente, at fodboldforbundet, hos os DBU, skulle tage den manglende overholdelse af menneskerettigheder op i forbindelse med VM.

Det er ikke ligefrem sådan, at man er blevet blæst bagover af initiativerne og den demokratiske i forbindelse med den seneste uges landsholdssamling, om end man skal bemærke og bør nikke anerkendende til en række VM-anførers markering med regnbue-anførerbind som støtte til LGBTQ+-personer og kriminaliseringen af dette miljø i Qatar.

Er det i øvrigt ikke påfaldende, hvor stille, der er i Frankrig, Qatars 'andet hjemland' med Qatar-ejede Paris Saint-Germain og en lang række handelsaftaler mellem de to lande?

Men hvor er stormen af protester fra DBU og de andre fodboldforbunds topbosser, og hvor er den klare markering fra Danmarks regering?

Det kan være, man reelt ikke ved, hvem der er kulturminister til VM-kickoff 20. november med tanke på det forestående Folketingsvalg, der kan komme inden den dato.

Det kan også være, kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen og regeringen forbereder den vilde markering, der virkelig giver et blåt øje til Qatar og FIFA, så de tænker: 'Dem inviterer vi aldrig igen'.

Men tavsheden er godt nok larmende, når meldingerne mestendels går på, at man overvejer situationen, mens talrige historier, rapporter og ekspertudsagn om fortsatte massive problemer for migrantarbejdere og overholdelsen af menneskerettighederne nærmest ikke kaster en eneste udtalelse af sig.

Jeg håber virkelig ikke, det er hensynet til energipolitik og EU og vores naboland Tysklands hårde arbejde på at skaffe gasaftaler til mange, mange milliarder kroner med Qatar, der spiller ind på den afdæmpede position.

Eller at det er en gammel dansk idrætspolitisk syge med, at man helst ikke skal træde internationale sportsforbund og magtfulde nationer for meget af tæerne af frygt for, at man ikke kan trække fremtidige sportsbegivenheder til Danmark.

Idrættens Analyseinstitut lancerede tidligere i denne uge et udspil til en idrætspolitisk strategi (læs mere her) i Danmark, der skal ruste både dansk sport og det politiske niveau bedre i kampen mod sportswashing og diktaturers brug af sport til egne formål, som Qatar så dygtige slipper afsted med i disse måneder og år.

Jeg forstår simpelthen ikke, at regeringen ikke har kastet sig over Qatars VM, der nærmest uanset hvad er et rent politisk home run, da den danske befolkning er dybt skeptisk over slutrunden og alle de kritisable forhold omkring den.

Nu er den sidste landsholdssamling før VM gået nærmest uden et pip, så det kommer til at kræve noget af et brag til november at opveje for den nærmest totale tavshed, en af de største skandaler i fodboldspillets historie bliver mødt med.