• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: Først Super League - nu VM hvert andet år

Foto: Getty Images

Super League bragede direkte ind og blev forsvandt - men den næste store bombe i international fodbold ligger allerede og lurer.

Af Troels Bager Thøgersen

Hvis man i de kommende minutter føler sig hensat til en halvdårlig krimi eller en tv-serie om magt og milliarder, er man lovligt undskyldt.

Historien helt kort: I disse måneder kæmper alle de største aktører i fodbold, som FIFA og UEFA, klubberne, nationalstater og milliardærer fra finansverdenen, om at kontrollen over fodboldspillets fremtid.

Og målet er at skære en så stor en del af kagen som overhovedet muligt til sig selv.

I april brændte Super League ned om ørerne på 12 af verdens største klubber.

Selv om transfervinduet og den ny sæson får mange til at glemme forsøget på at skabe en lukket liga for de 15-20 største klubber i Europa, lurer utilfredsheden under overfladen, og aktørerne ved, at de ikke skal få fansene og medierne i hele den vestlige verden mod sig igen, som klubbosserne gjorde med deres gennemført tomhjernede kupforsøg i april.

Nu er krigen flyttet videre til landsholdene og VM i fodbold.

FIFA forsøger gennem forskellige stedfortrædere at gøde jorden for at indføre VM hvert andet år. 48 hold til en VM-slutrunde hver 24. måned er voldsomt populært blandt beslutningstagerne i mindre fodboldlande uden for Europa, og for de lande, hvor et magtfuldt statsoverhoved kunne tænke sig at være VM-vært. Spillet, kvaliteten og indvirkningen på resten af systemet? Det er ikke vigtigt.

Det handler om at kapre så stor en del af tv- og sponsormarkedet som muligt, og alverdens kapitalfonde står på spring til at hjælpe FIFA med at tjene kassen på ekstra VM-slutrunder. At man så tager livet af EM og torpederer arvefjenden UEFA, som er den virkelige modstander i den helt store kamp om de langt mere attraktive europæiske superklubber, er både en positiv bivirkning og måske endda selve formålet.

I det seneste halve år har Infantinos topfolksendt forskellige budbringere i byen for at tale om, hvor genialt VM hvert andet år er.

Det begyndte med tidligere Arsenal-manager Arsené Wenger, der i begyndelsen af året i sin egenskab af chef for global fodboldudvikling i FIFA udtalte, at VM hvert andet år ville være fantastisk for fodboldspillet.

I de seneste dage og uger har flere tidligere spillere så talt for VM hvert andet år.

Javier Mascherano, Yaya Touré og Michael Owen har på forskellig vis været på banen som tiltrængt støtte til projektet, som Saudi-Arabiens fodboldforbund var så venlig at opstille som forslag ved FIFA's kongres i maj.

Også det afrikanske forbund CAF støtter helhjertet idéen, ja CAF er faktisk også i færd med at skabe sin egen Super League, i øvrigt med udtalt støtte fra FIFA-præsident Gianni Infantino.

Hvorfor er alt det her interessant?

Det er det, fordi Mascherano, Touré, Owen og flere andre, der støtter planen, også er med i de såkaldte FIFA Legends, et FIFA-finansieret program med tidligere topspillere, som har været en kæphest for Gianni Infantino, der bruger sit 'crew' i alle mulige sammenhænge.

Og altså også til at promovere VM hvert andet år, om det så skal ske gennem nøje tilrettelagte pressemeddelelser, udsendt af PR-organisationer på god fod med nøglepersoner i FIFA.

Og CAF, det afrikanske forbund? Det er det seneste år bogstavelig talt blevet overtaget af Gianni Infantino og FIFA. CAF er ledet af en Infantino-loyal præsident fra Sydafrika indsat tidligere på året for at gøre, som FIFA-præsidenten siger.

Og hvorfor skal vi i Danmark trækkes med denne alenlange forklaring om noget, der ligger så langt væk?

Det skal vi, fordi der er stort flertal blandt FIFA's medlemslande for at indføre VM hvert andet år, da ikke mindst med CAF i Infantinos hule hånd.

Det kunne teoretisk allerede blive stemt igennem til FIFA's kongres næste år, hvilke flere erfarne observatører forventer, selv om jeg personligt har svært ved at tro, at man tør gøre det af frygt for, at Europa går enegang.

Men PR-krigen fortsætter, og den er grim.

I disse dage skændes klubber i Europa med forbundene i Sydamerika og FIFA om VM-kvalifikationskampene i de næste to uger.

På grund af corona-restriktioner skal en række spillere i karantæne, når de kommer hjem fra landskampe i september.

Det er en varm politisk kartoffel, og Gianni Infantino og FIFA har pustet til ilden ved eksempelvis at sende sydamerikanske spillere tre dage ekstra med deres landshold, så den 18 kampe lange VM-kvalifikation på kontinentet kan blive spillet færdig.

Europa og Sydamerika står traditionelt sammen, og man kan sagtens tolke disse dages uenighed som lige præcis det, FIFA-præsidenten gerne ville opnå for at svække modstanden og styrke egen sag, når VM hvert andet år og et voldsomt udvidet klub-VM skal bankes helt på plads i 2022.

Og nå ja, hvem var den anonymiserede støtte allerøverst i fodboldhierarkiet, Super League-klubberne ifølge interne dokumenter havde regnet med hjælp fra i april, da de i 48 timer brød ud af fodboldverdenen?

I europæisk fodbold har man i hvert fald en ide om, at det var FIFA's præsident, selvom Gianni Infantino offentligt tog afstand fra Super League-projektet.

Det her vedrører også Danmark og dansk fodbold, fordi disse manøvrer og forsøg på at indføre turneringer strider mod alt, man i DBU og dansk fodbold siger, at man står for. VM og de største klubturneringer vil med disse manøvrer komme til at handle endnu mere om at hive penge ud af fansene ved at vise endnu flere kampe. Man siger, det er for spillets udviklings skyld, men det er snarere nogle få hundrede fodboldpolitikere og en relativt snæver kreds af milliardærer, der vinder.

Lederen er bragt i Tipsbladet 27. august

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020