Foto: Getty Images
Generelle

Leder: Kontroversiel genistreg til milliarder låser UEFA og DBU

At Qatar har sørget for at spille med i den europæiske VM-kvalifikation, sikrer det kontroversielle VM-værtsland et minimum af kritiske spørgsmål, skriver Troels Bager Thøgersen.

I den seneste måned har vi i Tipsbladet fortalt det meste, der er værd at vide om Qatars VM-slutrunde i 2022.

Der blev rettet voldsom kritik mod Qatar, FIFA men også DBU for at stille op til et VM, der er plaget af korruption i budprocessen og brud på snart sagt alle tænkelige menneskerettigheder, blandt andet for fattige gæstearbejdere, hvoraf mange er døde for at bygge lækre, flotte stadioner og faciliteter til VM.

Derfor var det en genistreg af rang, da Qatar og UEFA i tirsdags kunne fortælle, at Qatar spiller med i VM-kvalifikationspulje A i Europa, hvilket betyder 10 træningskampe mod Portugal, Aserbajdsjan, Serbien, Irland og Luxembourg.

Ud over god kamptræning til det undertippede landshold sikrer Qatar politisk rygdækning fra Europa, hvor de danske folketingsmedlemmer Jens Rohde og Karsten Hønge i sidste uges Tipsbladet talte om at skabe en bred alliance i EU, der enten skulle føre til en boykot elle en flytning af slutrunden.

Milliarderne fra sponsoraftaler med Qatar Airways og medieaftaler med Qatar-ejede beIN SPORTS har helt sikkert hjulpet, selvom UEFA pure nægter, at det har noget med sagen at gøre.

Facit er, at Qatar nu har sikret gode manerer og et minimum af kritiske spørgsmål fra Europa, for vil DBU og landsholdsspillerne i Danmark og andre lande nu kritisere Qatar, når UEFA fra højeste myndighed har indgået et uhørt tæt samarbejde med VM-værten?

Vi bevarer det kritiske fokus på VM-slutrunden, FIFA og Qatar, men hatten af for Qatar:

Det her er et politisk mesterværk, der binder Europa på mund, hænder og fødder.

Husk, at Tipsbladet er på gaden i dag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet.