Video : Tipsbladet
Superliga

Lindstrøm-skalaen: Så unfair er Superliga-markedet

Danske og udenlandske klubber forhandler aftaler på livet løs forud for januar-markedet, og hvad spillere koster og kan sælges for har ikke en døjt med retfærdighed at gøre.

Gennem årene har flere sportsdirektører og trænere i Superligaen med ærgrelse i stemmen og et træk i mundvigen fortalt mig om, hvordan deres stjernespiller ville være tre-fire-fem gange flere penge værd på transfermarkedet, hvis de spillede i en af Superligaens største klubber.

Ligesom man nogle gange ser et større lys i egne børn end i rødderne fra parallelklassen, kan trænere og sportsdirektører i nogle tilfælde falde i fælden og overvurdere deres egne spillere, når man nu så gerne vil, at det skal gå dem godt.

Men ofte har bosserne fra de mindre klubber en pointe, ligesom Peter Christiansen i FC København eller Svend Graversen i FC Midtjylland kan spejde sydpå og med rette spørge sig selv, om unge spillere i store udviklingsklubber, der bliver solgt til 200-300 millioner kroner, virkelig er så meget bedre end cremen af Superligaens ungdom, som de sælger for 75-100 millioner kroner.

For transfermarkedet har ikke noget som helst at gøre med retfærdighed, gennemsigtighed og et lige, frit marked, hvor alle kan tage på markedet og forvente at få samme pris for samme kvalitet, som de kan på den større nabogård.

For at illustrere forskellene i Superligaen foreslog en af mine kolleger, at jeg opfandt det, jeg her har døbt 'Lindstrøm-skalaen'.

Hvad kunne hver af de 12 Superliga-klubber have fået for Jesper Lindstrøm, der blev solgt for en sjat over 50 millioner kroner i sommeren 2021?

'Det samme' ville svaret være, hvis transfermarkedet var en gennemsigtig handelsplads, hvor man fik en nogenlunde forudbestemt pris for en vare af en bestemt kvalitet.

Men klubbers historik for salg, størrelse, gode eller dårlige ambassadører i udenlandske klubber, deltagelser i Europa-klubturneringer, kontakter og villighed eller det modsatte til at spille spillet ude på det internationale marked betyder, at priserne er alt andet end retfærdige eller forudsigelige.

Jeg giver det et skud her og forsøger at forklare, hvorfor hver af de 12 klubber kan få de priser, de kan.

FC København
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 125-150 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Jonas Wind / 90 millioner kroner / Wolfsburg
Største køb de seneste tre år: Andreas Cornelius / 45 millioner kroner / Trabzonspor

Mohamed Daramy kan også ende med at blive den spiller, der spytter flest penge i FCK's kasse, omend det nuværende lejemål tilbage i FCK ikke er den klassiske opskrift på at få succes i udlandet.

FC København har ikke været i nærheden af at sælge til det loft, vi her angiver, men med Roony Bardghji i klubben og udsigt til et stigende budget i FCK peger pilen mod, at man booster evnen til at sælge dyrt, som man allerede har bevist, ikke mindst takket være profileringen af FCK's spillere i de europæiske turneringer.

Lindstrøm-skalaen: 90 millioner kroner
Så hvorfor rammer vi ikke loftet her? Selvom det måske strider mod manges instinkt, var Jesper Lindstrøm faktisk ikke purung i transfersammenhæng, da han som 21-årig røg afsted til Frankrig.

Der ER forskel på prisen på en 19-årig og en 21-årig fra Superligaen, hvis de er lige gode.

Men med FCK's historik for at sælge spillere og Europa-deltagelser ville FCK kunne have fået tæt på det dobbelte af Brøndby for Lindstrøm.

FC Midtjylland
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 110-130 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Raphael Onyedika / 75 millioner kroner / Club Brugge
Største køb de seneste tre år: Emiliano Martínez / 37 millioner kroner / Red Bull Bragantino

FC Midtjylland har pæn succes med at sælge spillere dyrt og at gøre det ofte. Alexander Sørloths store skifte til Crystal Palace for snart fem år siden giver løfter om, at man godt kan nå højere end de 10 millioner euro for en spiller, selvom det helt oplagte salgsemne, der ryger for mindst 100 millioner kroner, måske ikke er i truppen nu.
FCM ser ud til at skrue op for budgetterne i de næste par år, og følger størrelsen på de største talenter med, kan man godt ramme et nyt salg i Sørloth-klassen.

Lindstrøm-skalaen: 85 millioner kroner
FCM havde fået særdeles gode penge for dynamiske og lynhurtige Lindstrøm, der også havde passet fint i FCM's stil. Man er lige et my under FC København, men ikke meget.


Brøndby IF
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 55-65 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Jesper Lindstrøm / 52 millioner kroner / Eintracht Frankfurt
Største køb de seneste tre år: Nicolai Vallys / 22,5 millioner kroner / Silkeborg IF

Brøndby har siden salget af Daniel Agger i midten af 00'erne haft meget svært ved at sælge spillere dyrt – hvor andre klubber udviklet sig vildt i de 15 år, gik Brøndby faktisk først i stå og siden tilbage.

En af Carsten V. Jensens største opgaver har været igen at sætte barren for de bedste spillersalg højt, og Jesper Lindstrøm-transferen var et skridt på vejen.
Men udlandet er ligeglad med, at Brøndby er stort i dansk fodbold-bevidsthed: De ser på de seneste 5-10 års salg og på Europa-deltagelser, og her matcher Brøndby bare ikke de tre største salgsklubber endnu.

Lindstrøm-skalaen: 60 millioner kroner
Havde Brøndby kunnet sælge Jesper Lindstrøm dyrere i 2022? Nok ikke, med mindre han havde forlænget en kontrakt, der løb til sommeren 2023. Og så skal Brøndby stadig kæmpe sig vej op til de salg, FCK, FCM og FCN kan lave – med mindre man får en endnu bedre og mere lovende spiller end Jesper Lindstrøm, ryger man altså ikke i nærheden af de 100 millioner kroner foreløbigt.


FC Nordsjælland
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 125-150 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Kamaldeen Sulemana / 115+35 millioner kroner / Rennes
Største køb de seneste tre år: Andreas Hansen / 8 millioner kroner / AaB

FCN kan sælge spillere virkelig dyrt, men der er trods alt ikke samme store volumen i antallet af store salg som i FCK og FCM, selvom man er tæt på.

Så FCN's loft er skyhøjt, til gengæld får man nok lidt mindre for alle andre end supertalenterne, end FCK og FCM gør.

Lindstrøm-skalaen: 80 millioner kroner
Hvorfor i alverden et så højt loft og så sætte Lindstrøm under FCK og FCM?

Det skyldes, at FCN's loft handler om de allerbedste, og her er Mohammed Kudus og Kamaldeen Sulemana bare enestående, for ikke at tale om godt hjulpet af deres ghanesiske statsborgerskab, der i hvert fald i afrikansk sammenhæng sender samme type signal, som et brasiliansk pas gør.

Hvis alt går vel, kan FCN også få kassen for Andreas Schjelderup, men han er markant yngre, end da Lindstrøm kom afsted, og det gør bare en forskel, om man så kan lide det og finder det fair eller ej.

AGF
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 40-50 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Albert Grønbæk / 24+op til 15 millioner kroner / Bodø/Glimt
Største køb de seneste tre år: Mikael Anderson / 15 millioner kroner / FC Midtjylland

Det er et højt loft, vi sætter for AGF, men vi forventer, at benhårdt salgsarbejde fra AGF's side og det faktum, at man har den tyske U/21-landsholdsspiller Yann Aurel Bisseck i startopstillingen, kommer til at give AGF et nyt rekordsalg i 2023 eller 2024.

Århusianerne har helt i stil med Brøndby haft ekstremt svært ved at sælge dyrt, og man har stadig et efterslæb, men der er endelig fremdrift for AGF.

Lindstrøm-skalaen: 30 millioner kroner
Er det lavt sat? Måske, men det er bare drønsvært at sælge dyrt, når man ikke har gjort det i mange år. Selvom det vil smerte mange fans, kan det næsten være lettere at sælge Bisseck på grund af det tyske pas, end det var at sælge en Jesper Lindstrøm for Brøndby uden en fast, stor rolle på landsholdet, som Lindstrøm ikke havde i 2021.


AaB
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 25 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Mikkel Kaufmann / 22,5 millioner kroner / FC København
Største køb de seneste tre år: Lucas Andersen / 5 millioner kroner / Grasshoppers

Jamen AaB solgte jo Christian Bassogog langt dyrere end det beløb? Ja det gjorde AaB takket være agentarbejde og helt særlige omstændigheder ved skiftet til en boomende kinesisk liga, men der er ikke tegn på, at AaB kan nå derop igen foreløbig.

Bare se, at man end ikke rundede 15 millioner kroner for Mathias Ross, da han røg til Galatasaray i september.

De blandede, nu dårlige, sportslige resultater, jævne præstationer af dyrt indkøbte spillere og en plads i bunden af Superligaen inviterer bare ikke til store salg.

Lindstrøm-skalaen: 25 millioner kroner
Kunne de virkelig ikke få mere? Ikke som AaB ser ud nu og sådan set også gjorde det i 2021. Det er bare svært at få mange penge for en spiller, når man ligger i midten eller bunden, og historien om klubben er en om uro og underpræstationer.


OB
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 25 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Oliver Christiansen / 22,5 millioner kroner / Hertha Berlin
Største køb de seneste tre år: Alassana Manneh / 4 millioner kroner / Gornik Zabrze

OB har medgang og spændende spillere, så klubben må da være blandt klubbens salgskonger? Ikke så hurtigt, cowboy. Fynboerne har som Brøndby og AGF været notorisk ringe til at få mange penge for profilerne gennem en lang årrække, så man kommer kun til at stige ganske langsomt i de kommende år, med mindre der sker noget vildt i form af medaljer og ture ud i Europa-gruppespil.

Lindstrøm-skalaen: 25 millioner kroner
Ikke mere? Nej, ikke når man har solgt så relativt billigt og så relativt få spillere, som OB har. 25 millioner kroner ville være en kongesum for fynboerne, ligesom 22,5 millioner kroner for Oliver Christensen var det.

Randers FC
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 20 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Emil Riis Jakobsen / 12 millioner kroner / Preston North End
Største køb de seneste tre år: Stephen Odey / 5 millioner kroner / Genk

Randers er en solid og god klub, men store salg er det altså ikke blevet til, siden Yura Movsisyan indbragte omkring 20 millioner kroner for 11 år siden. Så dette loft er faktisk ret så generøst, når vi ser på, hvad der er sket. Men mon ikke Lasse Berg Johnsen kommer til at udfordre topniveauet – måske gør nordmanden og Randers denne vurdering til skamme.

Lindstrøm-skalaen: 20 millioner kroner
Ja, det er ikke meget, men Randers er en af de klubber, der kan skæve misundeligt til, hvad andre klubber har fået for deres spillere, og føler sig en anelse snydt i forhold til den sportslige kvalitet.


Silkeborg IF
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 25 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Nicolai Vallys / 22,5 millioner kroner / Brøndby IF
Største køb de seneste tre år: Lukas Engel / 3,5 millioner kroner / Vejle

Silkeborg fik fine 22,5 millioner kroner for Nicolai Vallys, og mon ikke han er en af de spillere, der kunne have været solgt dyrere andetsteds. SIF har bevæget sig markant op i de priser, man kan få for de bedste spillere, men man kom også fra et meget lavt niveau efter to årtier som elevatorhold.

Lindstrøm-skalaen: 25 millioner kroner
Når man kunne få flotte beløb for både Nicolai Vallys og Rasmus Carstensen, kunne man selvfølgelig også få det for Jesper Lindstrøm. Men ikke i nærheden af, hvad topklubberne i ligaen kunne.

Viborg FF
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 20 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Justin Lonwijk / 15 millioner kroner / Dynamo Kijev
Største køb de seneste tre år: Elias Achouri / 2 millioner kroner / Estoril

Det var enormt flot at sælge Justin Lonwijk så dyrt for en klub, der har tilbragt det meste af tiden siden slut-nullerne i 1. Division. Men i salgskonkurrencen i Superligaen er Viborg stadig blandt de helt små, der skal noget helt ekstraordinært til for at få 20 millioner kroner for en spiller fra VFF.

Lindstrøm-skalaen: 20 millioner kroner

Jesper Lindstrøm ville givetvis have været en stor profil i Viborg, men det betyder ikke, man kunne have fået et tilfredsstillende beløb for ham sammenlignet med, hvis han havde spillet i Herning, København eller Farum.

Lyngby
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 12 (20) millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Frederik Winther / 12 millioner kroner / Augsburg
Største køb de seneste tre år: Lyngby har betalt sekscifrede beløb for nogle få spillere

Det er virkelig ikke de store beløb, Lyngby kan tjene på Superliga-spillere. Vi smider et tal i parentes, fordi Lyngby til gengæld får gode millionbeløb for U/17- og U/19-spillere, når de virkelig store talenter af og til dukker op.

Lindstrøm-skalaen: 15 millioner kroner
Han havde været en profil, men her kan vi virkelig se, hvor meget klubbens navn og historik betyder.


AC Horsens
Så dyrt kan de maksimalt sælge for: 15 millioner kroner
Største salg de seneste tre år: Jeppe Kjær / 15 millioner kroner / Ajax
Største køb de seneste tre år: Elijah Just / 900.000 kroner / Helsingør

Går vi lidt længere tilbage, er der et par millionkøb i slutningen af Bo Henriksens regeringstid. Jeppe Kjær var, og er, et stort talent, nok af en størrelse, Horsens aldrig før har set magen til. Så der skal svedes for at få 15 millioner kroner for spillere.

Lindstrøm-skalaen: 15 millioner kroner
Det er ikke nogen selvfølge, at Horsens bare uden videre kunne have hentet det beløb for Jesper Lindstrøm. Som nævnt ved andre klubber, kan det være lettere at sælge teenagere – der ER en forskel til en 21-årig, selvom vi måske ikke føler, det burde være sådan.