Video : Tipsbladet
Superliga

Med Holch Povlsen skal FCM være Danmarks stærkeste

Anders Holch Povlsens penge skal bruges på stadion og et nyt træningsanlæg frem for på transfers, og det giver mening i FC Midtjyllands jagt på at blive landets stærkeste klub og en force i Europa.

125 millioner kroner.

Det er mange penge, men det er også et mindre beløb end det, FC Midtjylland fik af UEFA for at spille Champions League, og mindre end hvad klubben har solgt spillere for i de bedste sæsoner.

Så hvorfor falde på halen over, at Bestseller-ejeren og Danmarks rigeste mand Anders Holch Povlsen i dag købte sig ind i FC Midtjylland, hvis det ikke betyder, at spillerbudgettet kommer tættere på FC Københavns i den kommende sæson, og hvor FC Midtjylland skal spille et nyt hold sammen med Bo Henriksen som ny cheftræner?

Benham og Holch Povlsen
Der er flere gode grunde til, at konkurrenterne i Superligaen og vi andre skal tage FC Midtjyllands projekt dybt alvorligt.

Som FCM-formand Rasmus Ankersen indledte med at sige på fredagens pressemøde, er det ikke Matthew Benhams millioner, omkring 60 af dem, der har været det vigtigste i de syv år med briten som FCM-ejer.

Og det er ganske rigtigt. FC Midtjylland har betalt de millioner tilbage, man lånte af Benham de første par år, og med Benhams kapital i ryggen har FC Midtjylland haft mulighed for at satse på det, klubben er allerbedst til – nemlig at uddanne og sælge spillere.

Det er FC Midtjylland blevet endnu bedre til i tiden med Benham som ejer, og med briten i ryggen har FCM haft mulighed for at skrue budgetterne op til det dobbelte.

Det sats lykkedes, fordi FC Midtjylland samtidig har øget salgssummerne mere end tilsvarende.

Tre mesterskaber, markant bedre spillerkøb med Benhams data og en langt større stab omkring både førsteholdet og ungdomsafdelingen har forvandlet FC Midtjylland, og de gode beslutninger undervejs har været langt mere værd end de penge fra Benham, FC Midtjylland altså for år tilbage betalte tilbage til den britiske ejer.

Det samme billede tegner sig med Anders Holch Povlsen som medejer i FC Midtjylland.

Selvfølgelig er det fint, fantastisk og betryggende for FCM, at man får den mest pengestærke mand i landet i ryggen.

Bare se hans finansiering af Kevin Magnussens karriere i Formel1. Den var ikke billig.

Det giver sig selv, at der kan være flere penge at hente til det rigtige projekt eller den rigtige idé, hvis det giver mening.

Men ligesom Matthew Benham i den grad viste sig at være ”smart money”, ligner Anders Holch Povlsen det også.

At få bygget nyt træningsanlæg til FC Midtjylland med tilhørende ungdomsakademi og fodboldskolen ”Guldminen” giver rigtig god mening.

Nye faciliteter var eksempelvis noget af det, Ståle Solbakken med rette efterlyste i FC København før sit stop, og når der skal uddannes fodboldspillere og tiltrækkes udenlandske førsteholdsspillere er det sund fornuft at kunne præsentere Danmarks landets træningsanlæg i Ikast.

FCM har gjort det før
Man kan grine af, at FC Midtjylland vil udvikle en fremtidig Ballon d'Or-vinder i Guldminen, og at man målt på interesse vel stadig kun er Danmarks fjerdestørste klub efter Brøndby IF, FC København og AGF.

Pladsen i Europas Top 50, som direktør Claus Steinlein nævnte på pressemødet, kommer også til at tage en del arbejde – FC København er i øvrigt på en 35. plads og FC Midtjylland nummer 112, så helt døde og begravede er københavnerne altså ikke.

Men de driftige midtjyder er mildest talt kommet langt, siden de i 1999 blev splejset sammen af to grå 1. divisionshold, og det vil være naivt og grænsende til det ansvarspådragende, hvis konkurrenterne bare ser det som et lidt fancy byggeprojekt og nichts weiter, når en af Danmarks dygtigste milliardærer (og den rigeste) går ind i FC Midtjylland.

En plads i Europas Top 50 opnår man næppe uden en række mesterskaber i de kommende fem-ti år, så succesen af træningsanlæg og en stor stadionopgradering hænger stadig uløseligt sammen med, at man kan skabe sportslig succes i Superligaen og finde spillere, man kan sælge dyrt.

Det er nemt at sparke til FC København, der i den grad ligger ned for tiden med elendige økonomiske tal grundet corona og massiv udskiftning på og ikke mindst uden for fodboldbanen.

Rasmus Ankersen og Claus Steinlein undlod da også taktfuldt – og klogt – at bruge podiepladsen til at sende stikpiller til Østerbro og Brøndby, som de to ellers har gjort ved andre lejligheder.

Men i samarbejdet med Anders Holch Povlsen ligger der for mig at se også drømmen om at blive Danmarks hold.

Nok ikke forstået på den måde, at man vil være mest vellidt – den mission er svær, når man er en ung klub og konkurrenterne har mange årtier på bagen.

Men at være den stærkeste fodboldklub i landet, det skal man gå efter.

Man kan hævde, at det allerede er tæt på at ske med noget nær identitisk pointhøst med FC København, siden Matthew Benham købte FC Midtjylland i 2014.

Udfordrer FCK
Men med dagens nyhed må næste mål være at blive en klar nummer ét, selvom D'herrer Ankersen og Steinlein undlod at sige det på fredagens pressemøde.

I fodbold taler man ofte om kun at kigge på sig selv, og Rasmus Ankersen svarede i den retning, da han på pressemødet blev spurgt om, hvilket signal, man med fredagens nyhed sender til konkurrenterne.

For mig er dagens udmelding en direkte udfordring af et presset FC København.

At FCM-formand Rasmus Ankersen talte om et jævnt stigende spillerbudget på dagens pressemøde betyder jo ikke, at FCM dermed også bliver ved med at ligge efter FC København, der i vores analyser ligger omkring 165 millioner kroner i spillerbudget mod FC Midtjylland omtrent 120 (FCM selv siger, det er lavere).

Læs mere om Rasmus Ankersens spillerbudget-melding i dette link.

Signalet i dag er, at FC Midtjylland vil være med i toppen, også om fem, ti og femten år, og at man sikrer både de fysiske, kulturelle og økonomiske rammer til det.

Så FC København skal følge med nu, og ud over at mesterskabet pinedød skal i hus efter to sæsoner uden guld kunne det da også være, man snart selv skal til at se på både træningsanlæg og stadion, selvom København altid vil være en mere attraktiv by for nye spillere end Herning-Ikast.

Det er givetvis ikke nogen nem operation i en virksomhed, der er hårdt presset økonomisk på grund af coronavirussen, men uheldige omstændigheder er nok ikke noget, man kan sælge sig selv på til potentielle nye spillere.

Så det er på med handsken – hvis Lars Seier Christensen gerne vil have FC København til at minde mere om FC Porto, som han nævnte ved sin entré i Parken for to år siden, kunne nu være et godt tidspunkt præcist at fortælle, hvordan man kommer derhen og forsvarer den fantastisk flotte 35. plads, man lige nu har på UEFA-ranglisten efter halvandet årti med ekstrem succes.

Læs også interviewet med Rasmus Ankersen om interessen fra udlandet for at købe sig ind i FC Midtjylland, og hvordan det endte med et samarbejde med Anders Holch Povlsen.