Video : Tipsbladet
Superliga

Slut med danskere: Tid til en udlænding, FCM

KOMMENTAR: Bo Henriksen er fortid i FC Midtjylland kort inde i den nye sæson. Nu er tiden inde til, at FCM vælger en hamrende dygtig udenlandsk træner, der vil udfordre klubben.

Colombia.

Zambia.

Australien.

Brasilien.

FC Midtjylland hyrer spillere fra hele planeten og har gjort det siden de første år efter Matthew Benhams køb af klubben.

Benham og hans virksomhed Smartodds fik i FC Midtjylland en klub i en liga og et land, hvor det er nemt at få arbejdstilladelse for spillere fra hele verden sammenlignet med de fleste andre fodboldlande i Europa, og selvom det ikke er hovedårsagen til Benhams investering i den danske topklub, var muligheden for at operere uden om de rigide britiske arbejds- og opholdsregler et væsentligt plus.

Siden FC Midtjylland blev til, har man kun hyret cheftrænere fra ét land: Danmark.

Henrik Jensen er som midlertidig cheftræner efter fyringen af Bo Henriksen den 11. dansker, der sidder på FCM's trænerbænk siden klubbens dannelse i 1999, mens lige præcis nul udlændinge har haft jobbet.

Under de rette omstændigheder kunne Bo Henriksen have haft flere år med succes som FCM-cheftræner, og det undrer mig stadig her et år efter ansættelsen, at der ikke inden da var en klub med et budget under FC Midtjylland men langt over Horsens', der havde givet Henriksen chancen. Det kan stadig nås, hvis I spørger mig.

FC Midtjylland er et svært sted at være cheftræner, fordi så mange er investeret i førsteholdet på den ene eller anden måde.

På mange måder giver det fin mening: FC Midtjylland har haft en klar profil som transferklub, der uddanner og ikke mindst køber individuelt og fysisk fremragende spillere, der skal vinde kampe og titler ved at være dygtigere og mere pågående end deres modstandere, og siden sælges for en stor pose penge.

Brasilianske Evander har ud over de klassiske, store individuelle kvaliteter (teknik, afleveringer og et drøn af et langskud) også et meget veludviklet blik for spillet og holdkammeraterne. FCM har gjort det til en dyd at finde spillere, der på det individuelle plan er fremragende, og dermed også vækker opsigt på transfermarkedet.

Det har FC Midtjylland arbejdet mere strategisk med og haft langt større succes med end mange andre klubber, hvor spillestil og kurs stadig ændrer sig fra cheftræner til cheftræner, og på den måde har FC Midtjylland fat i den lange ende af rebet og større kontinuitet end mange andre, selvom næste permanente cheftræner bliver den femte mand med den jobtitel siden begyndelsen af sæsonen 2018/19.

Men nu er tiden også kommet til at prøve noget nyt på cheftrænerposten, og til at ledelsen udfordrer klubben og sig selv med en udenlandsk cheftræner.

I lange perioder af FC Midtjyllands historie har det været en stor fordel, at man fandt cheftrænere internt eller hyrede nogen, der kendte klubbens historie og spillere ind og ud.

Bare se, hvad de tidligere assistenttrænere Glen Riddersholm og Brian Priske udrettede i cheftrænerrollen.

Det kan sagtens blive en succes igen en dag med eksempelvis Henrik Jensen, som direktør Claus Steinlein også var inde på under torsdagens pressemøde.

Men nu har et rigere-end-nogensinde FC Midtjylland, hvor mange har været der i både fem, ti og 15 år, brug for en træner udefra, der kan udfordre klubben.

Konkret er udvalget af trænere og kompetencer helt indlysende større, hvis man inkluderer et hav af dygtige trænere uden for Danmark, præcis som når man scouter og ansætter fodboldspillere.

FC Midtjylland vil med garanti gerne finde flere spillere som Alexander Sørloth, der kom til FCM i sommeren 2017 for tre-fire millioner kroner, blev solgt til Crystal Palace et halvt år senere, og endte med at indbringe i omegnen af 120 millioner kroner.

FC Midtjylland vil holde fast i at være et fysisk stærkt, hurtigt, aggressivt og meget målrettet duelhold, men vil man op og være fast blandt de 50 bedste klubber i Europa og bide skeer med FC København, skal man også være dygtigere til at score mange mål i det etablerede og fagligt enormt svære angrebsspil med flere boldberøringer, som FCM i udstrakt grad mestrede i DM-sæsonerne 2014/15 og 2019/20.

Hvorfor ikke i det mindste se, om der er en enormt dygtig og kvalificeret træner i en af Europas større fodboldnationer (men tænk mere Holland, Portugal og Tyskland end England), der kan løfte den arbejdsopgave?

Og samtidig udfordre og stille nogle svære, måske ubehagelige, spørgsmål om, hvordan man træner, scouter og tænker fodbold?

Det kan FC Midtjylland sagtens forsøge uden at give en ny cheftræner frit mandat til at købe otte nye spillere fra sit hjemland.

Claus Steinlein og Svend Graversen åbnede for muligheden på torsdagens pressemøde om fyringen af Bo Henriksen, og FCM-direktøren Steinlein nævnte blandt andet samtaler med den stadig relativt nye medejer (25 procent) Anders Holch Povlsen om at tænke sig godt om og undersøge mulighederne, før man hyrede en cheftræner, herunder at tjekke mulighederne for en udenlandsk træner.

Jeg har intet imod danske trænere, hvoraf der findes et væld af dygtige folk, der givetvis kunne gøre det godt i jobbet i FC Midtjylland.

Men for mig at se ville klubben have godt af et nyt, stærkt pust fagligt og menneskeligt, der kan vende det til sin fordel ikke at kunne opremse samtlige FC Midtjylland-profiler i klubbens historie, eller som kender og måske tager hensyn, bevidst eller ubevidst, til hvordan tingene fungerer i FCM.

Nogle af jer synes måske, I har hørt mig skrive og sige dette før. Og I har helt ret, for jeg foreslår også en udlænding sidste år, lige før Bo Henriksen blev hyret efter salget af Brian Priske til Royal Antwerp.

Læs kommentaren fra 29. maj 2021 her

Med de rammer, FC Midtjylland har på vej med et nyt træningsanlæg, og to voldsomt rige og ressourcestærke ejere, har Claus Steinlein såre ret i, at FCM er blevet en yderst attraktiv klub.

Det skal man udnytte og hyre den allerdygtigste og mest kvalificerede udenlandske træner til jobbet, også selvom han måske ikke ser fodbold 100 procent, som FC Midtjyllands ejere og ledelse gør.