• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Is på, FCM og Chelsea: Indfør nyt transfervindue

Foto: Getty Images

LEDER: Det er ikke opløftende at se klubberne skifte cheftræner for en kortsigtet gevinst. Måske er det en idé med et transfervindue for cheftrænere.

Af Troels Bager Thøgersen

Dette er en leder fra Tipsbladets trykte udgave fredag 23. april 2023.

FC Midtjylland har i denne sæson haft fire cheftrænere, hvoraf de tre er taget væk igen.

AaB er tæt på FCM med tre cheftrænere, og er kun bag FCM qua FCM’s vikartjans til Henrik Jensen, der i dag er i Kalmar.

Og så har FC København og Brøndby IF fyret deres trænere, mens også FC Nordsjælland og Randers FC har fået nye bosser.

I Premier League har 11 ud af 20 klubber skiftet træner eller manager, og før sæsonen er ovre om seks ugers tid, er der skiftet yderligere ud rundt om i Europa.

En udenlandsk kollega spurgte retorisk i forbindelse med fyringen af Graham Potter, Chelseas andet trænerskifte i sæsonen, om der burde indføres et transfervindue for trænerskifter.

Vi kan ikke sammenligne trænere direkte med spillere, men tanken er alligevel værd at tænke. 

Måske er det en god idé, at klubber som Chelsea og FC Midtjylland (i denne sæson) får lidt is på og holder igen med at skifte træner.

Problemet er værre i England end i Danmark.

En lang række klubber i midten og bunden af rækken har pløkket deres cheftræner, og mens det i nogle tilfælde giver god mening på grund af et dårligt match mellem parterne, er det ofte en jagt på overlevelse og en hurtig point-rus, klubejere og direktører er på jagt efter.

Det gør danske klubber ikke i samme grad, men tanken er tiltalende uanset, om ikke andet så bare for at bringe mere ro.

Før han blev global udviklingschef for FIFA og skyllede al troværdighed ud for at blive FIFA-præsident Gianni Infantino PR-maskine, havde Arsène Wenger en egentlig fin ide i Premier League, som man endte med at handle efter: At sommertransfervinduet i England skulle lukke umiddelbart før første spillerunde.

Det var skingrende vanvittigt, fordi det stillede PL-klubberne dårligere end resten af Europa, men tanken var alligevel sympatisk, at man ikke skulle rykke rundt på trupperne, når første kamp var spillet.

Skal man gøre noget tilsvarende med trænere? Forbyde alle trænerskifte undtagen særlige, specifikke tilfælde, fra starten af sæsonen til slutningen, med en enkelt periode i december, måske også i september, til at skifte?

De præcise perioder og undtagelser kan vi tale om, men tanken om at begrænse de evige udskiftninger eller i hvert marginalt bremse dem er tiltalende.