• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Sløj FCK- og FCM-start: Kan Silkeborg vinde guld?

Foto: Getty Images

ANALYSE: Silkeborg IF går et ekstremt spændende efterår i møde. Hvor langt kan de drive det?

Af Troels Bager Thøgersen

Silkeborgs træner Kent Nielsen var som vanligt fast i kødet, da jeg halvt i spøg, og halvt i alvor, spurgte, hvad han mente om diskussionen om Silkeborg IF som mulige danske mestre med den eksisterende trup, som på det tidspunkt indbefattede den nyslåede Genk-spiller Rasmus Carstensen.

- Vi kommer aldrig til at gå forbi FC København og FC Midtjylland. Det kommer aldrig til at ske. Det er ikke, fordi jeg gerne vil være lyseslukker. Den sæson, vi kørte, var tæt på den mest perfekte sæson, jeg nogensinde har set. Perfekt forstået på den måde, at vi spillede på et stabilt niveau, der var meget tæt på vores allerbedste. Vi kom forbi mange, der havde bedre forudsætninger end os forud for sæsonen. Også derfor var det tæt på den perfekte sæson. Og det kan vi ikke blive ved med at gøre.

Jeg forstår nu godt, at overvejelsen dukker op, for Silkeborg IF ser virkelig stærk ud her i 2022.

SIF har en stærk kerne af Superliga-profiler, hvor Rasmus Carstensen trods alt er en af dem, Silkeborg kan erstatte med flere mulige arvtagere i truppen, og jeg kan ikke lade være med at få tanken, at direktør Kent Madsen og sportschef Jesper Stüker kunne finde på at lukke transfervinduet nu og vente til vinter, før et par profiler til skal sælges med et gruppespil i Europa League eller Conference League som ballast på CV'et.

Men det stærkeste argument lige nu er spillet og fornemmelsen af, at Silkeborg kan slå alle og vil slå de fleste Superliga-hold, hvis de spiller videre som nu.

Silkeborgs kampe er ikke perfekte, men evnen til kontinuerligt at skabe chancer og have en klar idé om, hvordan man når frem til dem, er det vel kun FC Københavns overflødighedshorn af en trup, der kan matche lige nu.

Personligt tror jeg, Kent Nielsen har ganske ret i, at Silkeborg ikke kan slutte en Superliga foran FC København og FC Midtjylland, i hvert fald ikke i andet end et ekstremt scenarie med et væld af skader i de to FC-klubber.

Men det må godt nok være fristende at holde sammen på så mange profiler som overhovedet muligt med alt det, der venter forude, og når Silkeborgs spillere tydeligvis har det sjovt, når de går på banen.

Silkeborg IF skal i de kommende dage dyste to gange med HJK fra Finland om Europa League-billetten, og det må siges at være en pæn mulighed for at komme i et Europa League-gruppespil, hvor præmiepengene er blevet voldsomt store, og niveauet trods alt ikke er vildere, end at man har en hæderlig chance for point i i hvert fald to-tre af kampene.

Topplaceringen i Superligaen i maj var en ny oplevelse for næsten alle spillere i Silkeborgs trup, og det må altså være fristende at få et gruppespil med for profiler som Nicklas Helenius, Nicolai Vallys og Tobias Salquist.

Der er god grund til at holde et meget vågent øje med til- og afgange i Silkeborg i de næste små tre uger, og man kunne jo få tanken, at de eventuelle resterende handler skal ske efter returkampen i Europa League-kvalifikationen torsdag 25. august.

Den optimistiske tolkning er, at Silkeborg med 40-70 millioner kroner fra europæisk deltagelse og måske et matchende beløb fra spillersalg kan sikre Superliga-billetten i mange år frem.

Det er et stort beløb for en mådeholden klub, der hjertens gerne vil af med titlen som elevatorhold, og Silkeborg står da også fantastisk rustet nu sammenlignet med ved seneste nedrykning, hvor det rent økonomisk føltes svært med coronakrise og en masse oprustende klubber om ørerne i Jylland.

Men Esbjerg, AaB, OB og flere andre klubber har gennem årene fået lignende beløb fra kapitaludvidelser og Europa-deltagelser til at forsvinde i fejlkøb og almindelig drift uden at anstrenge sig, og det kan jeg garantere jer, at direktør Kent Madsen er helt bevidst om.

Kent Nielsen har givetvis ret i, at det er svært at matche den perfekte sæson, som 2021/22 var – seks gruppespilskampe på to måneder frem mod VM 2022 i Qatar lægger det største kamppres, Silkeborg har oplevet i klubbens historie.

Men derfor skal spillere og fans da drømme løs om at opnå så meget som muligt, hverdagen skal nok indfinde sig helt af sig selv, og Silkeborgs spil og resultater er noget af det flotteste, vi har set fra en af Superligaens mindre klubber i mange år.

Det bliver i det hele taget et par hektiske uger for Superliga-klubberne i Europa.

FC København tager mod Trabzonspor på tirsdag i en voldsomt vigtig kamp, vi går i detaljer med i fredagens udgave af Tipsbladet. Europa er en central del af FC Københavns identitet, og selvom lodtrækningen var den værst tænkelige for københavnerne, er det også på tide, at de vender tilbage til Europas bedste klubturnering.

FC Midtjylland er klar til Europa Leagues gruppespil efter det samlede nederlag til Benfica og vil være på jagt efter et avancement til forårets knockoutkampe, mens vi altså afventer, om SIF skal spille i samme turnering eller i Conference League.

Brøndby røg ud af Europa efter straffesparkskonkurrence i Basel, mens Viborg FF er på en noget nær umulig mission mod West Ham, der var i Europa League-semifinalerne i foråret og må være en uoverstigelig forhindring, selvom Conference League har svært ved at måle sig mod Premier League-kampe tre dage senere mod Brighton og Aston Villa.

Det bliver altså tre danske hold i de europæiske gruppespil, med mindre Viborg kan fange West Ham på sengen, og dermed er der lagt op til et hektisk efterår, hvor de danske klubber allerede om tre måneder, i weekenden 12.-13. november, spiller sidste 2022-spillerunde, før den står på VM-slutrunde i Qatar.