• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Superligaen får flere teenage-stjerner som Nuamah

Foto: Getty Images

LEDER: Der kommer flere helt unge Superliga-profiler i de kommende år, vurderer Tipsbladets chefredaktør i kølvandet på kåringen af Ernest Nuamah som Forårets Profil i Superligaen.

Af Troels Bager Thøgersen

DENNE LEDER ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 2. JUNI 2023

På nogle måder er Ernest Nuamah en undtagelse.

Man plejer ikke at være så god som 19-årig, at man kan dominere i så mange kampe i Superligaen, som Nuamah har, og det er kommet på trods af FC Nordsjællands middelmådige resultater og spil i foråret.

Det er såmænd ikke fordi, helt unge spillere af den her kaliber lige mangler det sidste i deres driblinger, fart eller hårdheden i skuddene og andre tekniske.

Den slags har man eller får man oftest i teenageårene, og ikke når en spiller er omkring 20 eller over.

Pione Sisto spillede noget af sit allerbedste, da han som 19-årig blev efterårets profil, Andreas Schjelderup, vinderen af efterårets profil for et halvt år siden, er stadig kun 18 år.
Det, der adskillige gode spillere fra kommende udlandsprofiler som Nuamah er evnen til at knokle dag ud og dag ind, og så evnen til at træffe de rigtige valg og til at blive dygtigere til netop den del.

Det er ikke hastigheden i din ‘elastico’ eller hårdheden i dit skud, der sender dig til Premier League, men derimod om du forstår at vælge rigtigt så ofte som muligt med Lionel Messi som det bedste eksempel.

Der er stadig plads til forbedring, men noget at der, der har gjort Ernest Nuamah så god, så hurtigt, er evnen til stadigt oftere at vælge rigtigt, selvom det må være så fristende hele tiden at vise, hvor meget hak kan med bolden.

FC Nordsjælland og Right To Dream har fundet en måde både at scoute og uddanne særdeles dygtige unge spillere, og Nuamah kan vise sig at blive den dygtigste overhovedet, selvom han ikke har vist det lige så længe som forgængerne Kudus og Sulemana.

Ja FCN og Right To Dream tror så meget på modellen, at ejerne i Mansour Group har betalt 3,5 milliarder kroner alene for retten til at starte det nye MLS-hold i San Diego, så man også får talenter fra USA ud over fra det andet nye projekt i Egypten.

Næste skridt for FC Nordsjælland bliver at vinde noget regelmæssigt og spille i Europa, hvilket vil kræve endnu flere millioner og nok også en erfaren spiller eller to ekstra på banen, i stedet for at de typer ofte er på bænken.

Til gengæld kan resten af Superligaen meget vel finde inspiration i FCN’s succes og det med at gøre de unge tidligt klar.

Ståle Solbakken var med til at gøre Daramy tidligt klar ved at spille med ham, før han strengt taget var bedre end konkurrenterne. FCK har ledt efter spillere i samme kategori med Håkon Haraldsson og Roony Bardghji som dem, der ser ud til at være længst fremme i en satsning, der kræver et kæmpesalg som Daramy cirka hvert andet år.

Det er måske kynisk, men det er det, satsningen især handler om: At tjene kassen de her enormt attraktive unge spillere, der kan finansiere en stor del af klubbens arbejde.
Det er det, der inden for en overskuelig tidshorisont får FC Midtjylland og klubbens ejere til at købe klubben Mafra i Portugals næstbedste række.

Både afrikanske og brasilianske spillere men også helt unge danskere og andre nationaliteter skal til Portugal, og hvor Right To Dream udvider for at få plads til talenter fra akademier i fire lande, leder FC Midtjylland efter plads til både egne talenter og alle de unge spillere, man finder og tror på fra egen scouting og fra Smartodds' database.

Vi har til gode at se, om Brøndby og AGF vil samme vej, men lur mig, om ikke vi får en god indikation her til sommer.

Sommer kunne også betyde farvel til Ernest Nuamah, så vi skal se ham på tv i stedet for Superliga-arenaer i fremtiden. Men det ser ud til, at vi ikke skal vente længe på at se de næste dygtige teenagere i ligaen.