• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Thomas Frank og Bo Svensson skal snart videre

Foto: Getty Images

LEDER: Bo Svensson og Thomas Frank har udrettet små mirakler på nogle af de mindste budgetter i Bundesligaen og Premier League. Det er snart tid til, at de tager chancen et større sted.

Af Troels Bager Thøgersen

DENNE LEDER ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 28. APRIL 2023.

Der er fart over feltet i Bundesligaen og Premier League.

I Premier League har Jürgen Klopp og Josep Guardiola siddet længst i deres trænerstillinger, i Bundesligaen er Christian Streich (Freiburg) og Urs Fischer (Union Berlin) de to trænere med flest årringe i den nuværende stilling, og så følger henholdsvis Thomas Frank og Bo Svensson.

Den lille statistik siger noget om, at det selv i Tyskland er normen, at der skiftes trænere flittigt, og de to danskeres holdbarhed bliver endnu påfaldende med tanke på, at Brentford har rækkens mindste budget, mens Mainz i budget-Bundesligaen ligger lige omkring nedrykningsstregen.

I denne uges udgave af Tipsbladet har vi et stort tema om de danske trænere, der begår sig i udlandet.

Vi er forbi eventyreren og veteranen Flemming Serritslev, der senest har været landstræner på Fiji-Øerne 11 tidszoner og knap 16.000 kilometer fra Danmark og Glen Riddersholms eventyr inde midt i Sverige hos Norrköping.

Men ingen af danskerne derude har lige så store stillinger nu som d'Herrer Frank og Svensson, om end Jon Dahl Tomasson i Blackburn, Brian Priske i Sparta Prag og Brian Riemer i Anderlecht måske kan gøre sig forhåbninger om det i løbet af få år, hvis alt ellers flasker sig.

Det er svært at sætte fingeren på Thomas Franks største præstation i Brentford, fordi der er så mange højdepunkter at vælge mellem.

At rykke op fra Championship uden halvvejs at ruinere en fodboldklub i processen er faktisk en af de større præstationer i Europas fodboldlandskab, og det kan i sværhedsgrad nok sagtens sammenlignes med at overleve i sikker stil i den første sæson i bedste række i 74 år, som det var tilfældet i Brentford i 2021/22.

Men denne sæson er nok alligevel svendestykket med noget nær konsensus sidste sommer om, at Brentford ville få det helt uhyggeligt svært i sæson to i rækken på det laveste budget af alle, og så endda uden utrolige Christian Eriksen, der leverede en overnaturlig præstation ved at komme tilbage fra sin meget lange pause efter hjertestoppet i Parken og være en af rækkens bedste i et par måneder.

Kan det overgås? Al logik og de kilder, undertegnede har talt med de seneste måneder, tror svaret er nej, fordi Brentford nærmest skal træffe alle de rigtige valg på sommerens transfermarked og så samtidig undgå modgang og alvorlige skader. Og så hjælper det heller ikke, at den nylige engelske landsholdsdebutant og ekstremt vigtige angriber Ivan Toney står til en meget lang karantæne for at bryde bettingreglerne i engelsk fodbold svimlende 232 gange.

Bundesligaen er ikke helt det samme frådende ræs af gigantisk forbrug som Premier League, men man må også spørge sig selv, hvor længe Mainz kan blive ved at præstere så flot, før de mange rigere konkurrenter i ligaen siger haps til klubbens bedste spillere, og måske til Bo Svensson.

Der blev drømt hede drømme om Bo Svensson, da Ståle Solbakken stoppede i 2020, og igen da Jess Thorup blev fyret sidste efterår, men virkeligheden er nok, at Svensson for længst er kommet uden for FC Københavns rækkevidde.

Bo Svensson giver interview i Tipsbladet, og det er naturligvis svært (og grundløst) at være pessimistisk, når man netop har slået FC Bayern for tredje gang i træk i Bundesligaen på stadion på Dr. Martin Luther King Weg et par kilometer fra bymidten og Rhinen.

Men som med Thomas Frank i London er det helt rimeligt at overveje, hvor meget bedre det egentlig kan blive.

Jo, det skulle da lige være, hvis Mainz faktisk kommer i Europa og får et gruppespil i Conference League eller Europa League.

Hverken Thomas Frank eller Bo Svensson er kun skandinaver med styr på det moralske kompas og empati for andre mennesker. De mestrer også at sætte spillere af, vrage dem og potentielt slutte en karriere på øverste plan, hvis det er det, der er i holdets interesse. Sådan er og skal trænerjobbet være i professionel fodbold.

Men deres succes viser, at der også er et rum i topfodbold til chefer, der behandler folk ærligt og anstændigt, som oprigtigt interesserer sig for flere end de 20-25 spillere i deres førsteholdstrup, og som husker, at selv fuldblodsproffer også er af kød og blod med mange af de samme fejl, mangler og potentialer, de fleste af os rummer.

I en stadigt mere rå fodboldverden er det værd at glæde sig over for vi optimister og nostalgikere, der gerne vil have spillet til at handle om mere end bare sejr, uafgjort eller nederlag.