• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Tipsbladet fylder 70 år: Tillykke til Tipsbladet - 1000 tak til læserne

Tipsbladet fylder 70 år: Tillykke til Tipsbladet - 1000 tak til læserne

Med 70 år på bagen kan Tipsbladet fejre en dejlig rund fødselsdag og se tilbage på en fremragende historie - men fremtiden er bestemt ikke glemt.

Af Troels Bager Thøgersen

70 år er lang tid, når man som chefredaktør standser op, lægger smartphonen til opladning og tænker lidt over, hvad det er for et stykke dansk kulturhistorie, man er så heldig og privilegeret at forvalte og udvikle.

I november 1948 lå Israel og Egypten i krig, mens kommunister og nationalister sloges om magten i Kina.

”Dewey defeats Truman”, kom avisen Chicago Tribune til at skrive på forsiden to dage før, Harry Truman kunne erklære sig som vinder af det amerikanske præsidentvalg, og der var endnu et halvt år til, at NATO blev dannet.

Socialdemokraten Hans Hedtoft var statsminister, Massey Ferguson-traktorer og Marshall-planen var ved at mekanisere og industrialisere Danmark, og i København så Tipsbladet dagens lys et halvt år før Dansk Tipstjeneste blev til.

Der er sandt for dyden sket meget siden da, og Tipsbladet har eksisteret i mange former og boet en række forskellige steder, fra Svendborg og Ålsgårde til forskellige adresser i København, hvor vi også hører hjemme i dag med et godt netværk af journalister og kilder i hele landet og internationalt.

I de første årtier var Tipsbladet næsten udelukkende en guide til tipssystemer, men siden Carsten Andreasen i halvfjerdserne blev chefredaktør, voksede Tipsbladets journalistiske rolle i takt med, at fodbold voksede og forvandlede sig til det gennem-kommercialiserede, dybt professionelle og lettere hysteriske verdensfænomen, spillet er i dag på godt og ikke mindst ondt.

Fodbold er gået fra at være noget, vi i udstrakt grad havde for os selv på Tipsbladet, til at blive et af de emner, der bliver vist, fortalt og skrevet allermest om i Danmark og mange steder i udlandet.

Vi har tilpasset os med nyhedsartikler og de hurtige reaktioner på tipsbladet.dk, mens vi på den trykte udgave af Tipsbladet i stadigt højere grad har satset på baggrundsartikler, reportager, store interviews og kritiske udredninger.

Det er i høj grad også på det område, på værdier som troværdighed, uafhængighed, og kritisk journalistik men også mod, glæde og begejstring i vores historier, at Tipsbladet har skilt sig ud i flere årtier med tid og plads til fordybelse. Og selvom der er flere andre medier og mange af vores kolleger, der i disse år leverer flot journalistik efter samme kriterier, har der, når vi nu selv skal sige det, sjældent været mere brug for Tipsbladet.

Mens nyhedsstrømmen efterhånden har udviklet sig til en tsunami af gentagelser, kvikke overskrifter og skarptvinklede citater, holder vi med fuldt overlæg tempoet nede og gør vores bedste for at fortælle, hvorfor tingene sker.

Det er der efter vores mening et stort behov for, hvis man skal forstå topfodbold i Danmark og udlandet i de kommende år, hvad end det sker gennem store interview og reportager, sjove og overraskende fortællinger om glæden ved fodbold eller de kritiske udredninger af magten og pengene.

Hvor det for 20 år siden var Adidas og tysksprogede tv-stationer, der i høj grad satte dagsordenen og finansierede FIFA’s VM-slutrunder, er det i dag kongefamilier i rige oliestater og i udenrigsministerierne i Washington, Moskva og Beijing, der bruger fodbold som middel i forsøget på at forme verden i de kommende årtier. Som jeg skrev på denne plads for nylig, nytter det ikke at lade som om, at det magtspil ikke i løbet af få år kan lavet fodboldspillet totalt om, også i Danmark.

Vi vil i de kommende år dyrke både de store interview og gode fortællinger om livet i fodboldverdenen og gøre vores bedste for at fortælle om skyggesiderne. Vi har gennem 2018 haft en ugentlig podcast under navnet ’En Halvleg Med Redaktionen’ og kommer også med andre tiltag i en verden, hvor vi godt er klar over, at det kun er de dygtigste og de mest relevante, der har en fremtid på papir.

Vi tror på, at vi med vores journalistik er blandt dem, der også i de kommende år overlever på papir.

For der er stadig noget særligt over at fordybe sig i 20-30 minutter med Sebastian Stanburys artikel om lys på stadion, Morten Glinvads unikke Peru-reportage fra Sydamerika før VM eller det store, eksklusive Peter Schmeichel-interview, Thomas Pyndt lavede i 2017 i forbindelse med 25-året for EM-triumfen.

Jeg skylder som chefredaktør en stor tak til alle, der er med til at få Tipsbladet på gaden og bakker op om projektet, og den største tak af dem alle går til dig, kære læser.
Vi er beærede over, at så mange af jer læser Tipsbladet uge efter uge, år efter år, og at I i en hektisk hverdag finder tid til det pusterum, vi bilder os ind at Tipsbladet er.

I er ikke altid enige med os i vinklerne og prioriteringerne af det utal af fantastiske historier – hvis vi ellers var nok ansatte, kunne vi snildt lave 80 sider om ugen.

Men I holder fast i Tipsbladet, og vi vil gøre vores bedste for at være tilliden værdig og fortsætte udviklingen af Tipsbladet, så der kommer flere runde fødselsdage i de næste årtier.

 

Superliga

Mere Superliga

Fokus

Optakt: Esbjerg fB - AaB

Det kan meget vel komme til at handle om nerver, tålmodighed og endnu flere nerver, når Esbjerg fB hjemme møder AaB. Hvem vinder?

Optakt: AGF - Randers FC

Superligaen er endelig på programmet igen, og ingen kampe har vi ventet længere på end denne. Den bliver afgørende for top 6.