• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Troels Bager Thøgersen

Tyran, savmorder, 2030-vært? Mød VM's hovedperson

Foto: Getty Images

LEDER: Han vil gerne have VM-vært til sit land, han er bedste venner med FIFA's præsident, og han vil bruge fodbold til at få alle til at glemme sit regimes forbrydelser. Mød en af VM's hovedpersoner.

Af Troels Bager Thøgersen

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 25. NOVEMBER

Saudi-Arabien stjal i den grad overskrifterne i den første uge af VM-slutrunden.

Først sad landets statsoverhoved Mohammed Bin Salman side om side med Gianni Infantino ved åbningsceremonien, hvor Qatars emir sad på Infantinos anden side, hvilket af mange bliver tolket som et signal om, hvor vigtig Saudi-Arabien er for FIFA-præsidenten som potentiel VM-vært i 2030.

Og tirsdag chokerede Saudi-Arabien så fodboldverdenen og Argentina med en 2-1-sejr over bemeldte argentinere, der fik tre mål annulleret i 1. halvleg for mere eller mindre tydelige offsides, hvorefter sydamerikanerne glemte alt om at spille fodbold i det første kvarter af 2. halvleg.

Saudi-Arabien har i modsætning til det lille VM-værtsland Qatar en solid og levende fodboldkultur, hvilket også kunne høres på tv-billederne i en god kulisse på finalestadionet Lusail oppe i det nordlige Doha, der kun ligger en times kørsel fra grænsen til Saudi-Arabien.

At Saudi-Arabien er i fokus er ikke bare et øjebliksbillede efter nogle gode dage for landet, som Mohammed Bin Salman styrer med hård hånd som en af verdens mest brutale diktatorer.

Kort efter, at Gianni Infantino i 2016 blev FIFA-præsident, kastede den schweiziske FIFA-chef og 'MBS' sig ud i et tæt samarbejde med masser af besøg hos hinanden og store planer for, hvordan fodbold skal være i fremtiden, og ikke mindst hvilken rolle, 'MBS' land skal spille.

Mohammed Bin Salman (nummer to fra venstre) med Gianni Infantino og Vladimir Putin ved VM 2018 i Rusland.

Da Gianni Infantino i løbet af 2017 og 2018 for alvor skruede op for retorikken i FIFA om en fremtid uden for Europa og Sydamerika, og vilde planer om nye eller udvidede turneringer, spillede Saudi-Arabien en stor rolle.

Landets fodboldforbund, der naturligvis ikke pumper én eneste fodbold op, uden 'MBS' og hans rådgivere har forhåndsgodkendt lufttrykket, stillede forslagene i FIFA om VM hvert andet år, og at man da allerede her i 2022 ved VM-slutrunden i Qatar kunne udvide slutrunden til 48 hold i stedet for at vente helt indtil 2026 med en model, der vækker rædsel på de to 'gamle' fodboldkontinenter.

Det forlød også, at Infantinos vilde plan om et klub-VM med 24, 32, ja måske endda 48, hold skulle finansieres af midler, der stammer fra Saudi-Arabien, og selvom den plan indtil videre er sat i bero trods Infantinos insisteren på det modsatte, kan den sagtens stadig dukke op.

Den korte version er, at MBS og Saudi-Arabien har set, hvordan de små nabolande Qatar og De Forenede Arabiske Emirater er blevet globale aktører i fodbold og international sport, og tænker 'det vil vi også'.

MBS har planer om en sports- og underholdningsby 'NYOM', der indtil videre kun eksisterer i de dyrt betalte konsulenters CI-genererede videoer og plancher, men som er et futuristisk projekt med genanvendelig energi, plads til millioner af indbyggere og til en pris, der får Qatars 1.500 milliarder kroner i anlægsudgifter i årtiet op til VM 2022 til at blegne.

Der skal holdes asiatiske vinterlege (!) i NYOM i 2029, altså en i dag ikke-eksisterende fremtidsby bygget i Saudi-Arabiens ørken, og så, hvis det står til MBS, bliver man også VM-vært i 2030.

Jeg tror stadig ikke på, at det kommer til at ske.

Den ene partner Grækenland får ikke lov at stille op sammen med Saudi-Arabien, den anden, Egypten, er reelt bare en sidevogn svejset hurtigt på projektet for at kunne sige, man har Afrika med i buddet, og ramaskriget vil være for stort til, at selv FIFA kan holde til det.

Men ambitionerne, dem har Saudi-Arabien og Mohammed Bin Salman.

Kronprinsen overtog reelt kontrollen med landet i 2015, men på mange måder har hans regeringstid været en fiasko.

Et forsøg på at få lov af Donald Trump og USA til at invadere Qatar i 2017 i samarbejde med De Forenede Arabiske Emirater slog fejl, en fængsling og utroværdige skin-processer mod landets største forretningsfolk og konkurrenter i den store kongefamilie har skabt frygt, og et af lavpunkterne var mordet og parteringen af systemkritikeren Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Tyrkiet i 2018.

Det værste er nok stedfortræderkrigen i Yemen, der har kostet tusinder af civile livet i saudiarabiske og emiratiske bombefly-togter, og mange, mange flere tabte menneskeliv til sult, fejlernæring og sygdom, hvor FN har talt om potentielle krigsforbrydelser.

Læg dertil, at Saudi-Arabien er blandt de lande i verden, der henretter flest borgere og har den skrappeste undertrykkelse af befolkningen, og vi har en situation, hvor al balladen og skandalen omkring Qatar kommer til at virke fredelig til sammenligning, hvis Saudi-Arabien bliver VM-vært.