• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Vil nogen overhovedet være dansk mester?

Foto: Getty Images

LEDER: Det er dybt underholdende men også noget forvirrende, når Superliga-topholdene smider så mange point i stedet for at gribe chancen for vinde mesterskabet.

Af Troels Bager Thøgersen

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 19. MAJ 2023

Den her Superliga-sæson bliver ved med at levere som en lidt overdrevet men til tider ganske morsom komedie.

Den ene klub holdes fast i en grum fortid på grund af nogle hjerteskærende nedrykninger, den seneste for snart ti år siden, og det skyldes vel mest af alt, at det er sjovt at drille århusianere, og alle derfor er enige om at joke om Champions League-hymnen og generelt århusiansk hybris.

En anden klub jokker på den ene rive efter den anden og har efterhånden ikke nok spillere med kørekort til at stille hold, og har minsandten også gårsdagens pokalfinale mod AaB i benene på de udasede spillere, hvor der må være tæt løb mellem det mest trættende: Antallet af kampe og skader mod vores evige påmindelser om, at det vil være sygt pinligt at glippe guldet, når man har den dyreste trup i Superligaens historie.

Den tredje og purunge bejler kan slet ikke finde hoved og hale i resultaterne og måtte se en tidligere Brøndby-spiller (!) score direkte på frispark i overtiden i Århus, hvilket kan være sparket, der sender guldet til trængte FCK.

Og den fjerde bejler taler næsten ingen af os om, selvom de hele tiden er i billedet og faktisk gør det ganske godt.

Ja, guldkapløbet i Superligaen er én lang og måske efterhånden lidt anstrengt falde-på-halen-komedie, hvor ingen åbenbart vil være mester eller er i stand til at holde fat i førstepladsen, der har svinget frem og tilbage mellem FCN og FCK her i forårssæsonen.

Bunden og nok især midten af Superligaen og nærmet sig toppen.

Alle kan skrue et ordentligt træningsprogram sammen, holde spillerne klar til at løbe i 90 minutter, også her i slutningen af sæsonen, og med data, video og en masse vidensdeling i dansk fodbold og over landegrænser kan langt flere hold spille varieret, forberede sig taktisk på hver enkelt modstander og ruste egne spillere, så kampene i Superligaen bliver tætte.

Krakileren i mig siger 'hvad sagde jeg' i forhold til, at nedskæringen af Superligaen tilbage til 12 hold fra 14 har koncentreret spillere og ressourcer på færre klubber, men det var nok sket alligevel.

Men når topholdene igen og igen taber point, kan vi også efterhånden konkludere, at holdene i toppen har tabt en smule niveau.

Bunden og midten er blevet bedre, ja, men topklubberne har også haft en uheldig hånd på transfermarkedet.

En stor del af forklaringen på FC Midtjyllands guldmedaljer i 2018 og 2020 var de pletskud, man lavede på transfermarkedet.

De har i alt for høj grad været fraværende siden den corona-sommer i 2020, hvor man har haft flere penge end nogensinde før, men hvor klubben også har forsøgt at være markedsførende inden for at købe skandinaviske landsholdsspillere, oversete brasilianere lige under eller over 20 år og lave transferkup, hvilket ikke rigtigt er lykkedes.

Derfor faldt FC Midtjylland helt uden for Top 6 og står nu foran en sommer, hvor man virkelig skal ramme den i røven som John 'Faxe' på transfermarkedet for at vende tilbage til guldkampen.

FC København har brugt flere penge end nogensinde før men har også for mange missere til priserne, selvom det dog også er lykkedes at finde nok pletskud som Kamil Grabara, Viktor Claesson og hjemvendte (og ekstremt dyre i forhold til, at det er en lejeaftale) Mohamed Daramy, der trods alt gør FCK til guldfavorit her i de sidste tre runder med to hjemmekampe på menuen.

Brøndby ramte bare ikke plet overhovedet, da man i sommeren 2021 og januar 2022 var ude i den ekstremt svære øvelse, det var at erstatte det dygtige guldhold, der som trup i høj grad var snittet i årene under sportsdirektør Troels Bech og den tyske cheftræner Alexander Zorniger.

Det har været med til at åbne leddet mere, end det nok burde have været for ekstremt kløgtige og sammenspillede Viborg FF, der aldrig burde være i nærheden af guldet med ligaens 10. største budget men altså har været det i adskillige runder her i foråret.

Den her komedie har en særdeles profitabel slutning for en af klubberne. Især FC København har gode odds, hvis man vinder DM og kommer i en kvalifikationsfase, hvor man ganske vist allerede træder ind i anden runde, men til gengæld er seedet hele vejen til et gruppespil.

De andre tre skal nok være glade, hvis det ender med Europa League eller Conference League, men vi kan i hvert fald konstatere, at det er en stor krukke guld, holdene kæmper om.

FCK bør vinde det DM, men de burde heller ikke have sluppet førstepladsen til FC Nordsjælland, da de gjorde det i forrige runde, og Brøndby kunne reelt lige så vel have fået et eller endda tre point, som kampen søndag gik.

Så måske får Peter Bjur og AGF igen muligheden for at spille spoiler i Parken på søndag, og så må vi se, om der er flere ufrivillige pointtab tilbage i FC Nordsjælland i kampe, man ikke bør tabe på gulvet.