Video : Tipsbladet
1. division

Kendt forfatter klar til at tømme baglommen

Forfatteren Morten Pape er klar til at donere penge til Fremad Amager, så hans hjerteklub kan afværge den truende konkurs, et par amerikanske "fuckhoveder" blandt andre er skyld i.

"Vi er dem de andre ikke må lege med, vi er det dårlige selskab". 

Kim Larsen-klassikeren har hundredevis af gange gjaldet ud af højtalerne på Sundby Idrætspark, når Fremad Amager har spillet på hjemmebane, men nu og her er det en helt anden sang fra den afdøde nationalskjald, der bedst indrammer situationen i NordicBet Liga-klubben - "Tik tik".

Klokken slår nemlig for Fremad Amager, der balancerer på randen af knockout, efter at det mandag kom frem, at de amerikanske ejere ikke har kunnet leve op til deres forpligtelser. Lønnen til de ansatte er ikke blevet udbetalt, og hvis der ikke er bragt orden i sagerne inden på fredag, erklæres Fremad Amager konkurs. 

Det er nogle højdramatiske dage, timer og minutter på den lille ø i Øresund, og én af dem, der bider negle, er succesforfatteren Morten Pape, der er kendt for Amagertrilogien "Planen", "Guds bedste børn" og "I ruiner". Har man læst den selvbiografiske debutroman "Planen" vil man vide, at Fremad Amager indgår som en del af fortællingen, og det er slet ikke tilfældigt. 

Fremad Amager bor i hjertet på Morten Pape, der er vokset op i Urbanplanen.

- Det er en stor del af hele min identitet. Jeg har spillet i klubben, siden jeg begyndte at interessere mig for fodbold som fireårig, så jeg er kommet i Sundby Idrætspark siden 1996. Jeg har spillet for klubben, indtil jeg begyndte at ryge for mange smøger i gymnasiet, og nu er det et sted, jeg stadig kommer for at klæbe mig fast til nogle minder og en nostalgi omkring min barndom og opvækst, men også en nostalgi omkring Amager som en ø for jævne mennesker med jævne indkomster.

- Fremad Amager er en arbejderklub, der som resten af øen har gennemgået en stor forvandling de seneste 20-30 år. Det er en form for katedral for mig. Jeg plejer at sige, vi går ikke i kirke om søndagen på Amager, vi går på Sundby Idrætspark, siger Morten Pape til Tipsbladet.

Mandag kunne forfatteren som alle andre læse i nyhedsmedierne, at klubben er havnet i en dyb krise, og at kassen er så gabende tom, at man risikerer at dreje nøglen om inden ugens udgang. 

- Det er en absurd og grotesk følelse, men også en følelse af noget tragikomisk, hvis jeg må være lidt kynisk. Jeg har været så heldig at være lidt bag kulisserne et par gange, og jeg har altid haft det lidt ambivalent med de armbevægelser og pludselige ambitioner, der opstod i klubben, siger Pape og tilføjer:

- På den ene side må man acceptere, at folk, der lægger en stor investering, har nogle forventninger på vegne af den investering, men jeg synes også, at det har bragt mit forhold til klubben i en identitetskrise. Der er pludselig kommet de her Manchester City'ske ambitioner med, at klubben skulle i Superligaen inden for fem år, stadion skal udvides og så videre.

- Noget af det mest symbolske på den transformation, Fremad Amager har været igennem de seneste år, er, at den altid utroligt ubehjælpelige bane på Sundby Idrætspark er blevet erstattet af kunstgræs – altså plastik! Den plastikindpakning, synes jeg, er mindre charmerende, men det skyldes nok mit nostalgiske og ubehjælpelige blik på det.

- Jeg har jo altid elsket klubben for at være 1. divisions Everton. Vi har ikke nogen store formulerede ambitioner før sæsonstarten, vi skal undgå nedrykning og klare det så godt, vi kan. Det der roderi rundt i 1. division, synes jeg, er meget mere charmerende og passer bedre til den klub, jeg kender. Derfor er det tragikomisk, at de her nye ejere dybest set har taget røven på klubben. Og så er det utrolig trist for alle de ansatte, der ikke har fået deres løn. 

Fuckhovederne fra USA
Det er kun et par måneder siden, at Fremad Amager blev opkøbt af amerikanske investorer med Josh Wallace og Richard Finger i spidsen, og det blev modtaget med glæde mange steder i den københavnske forstad. Hurtigt væltede skeletterne dog ud af skabet - blandt andet fordi Tipsbladet kunne afsløre grumme detaljer om ejernes fortid. 

- Jeg hørte folk i klubben sige, at de var meget glade, da vi fik nye ejere. Personligt tænkte jeg, at det var meget godt med noget luftforandring, men når man så finder ud af, at de har domme med sig, begynder man at ryste lidt på hovedet og lidt i bukserne. Jeg var ikke glad, men jeg syntes heller ikke, det fungerede godt med de russere, der var der før. Det virkede som en farce, fortæller Morten Pape.

Han fastslår, at Fremad Amagers ledelse med direktør Allan Ravn i spidsen i høj grad også har svigtet.

- Der må sidde en ledelse på Amager, som har det enormt pinagtigt. Det lader til, at den aftale, de har indgået med amerikanerne, var nul og niks værd, og at de har satset hele butikken på det. Det må ultimativt være ledelsens ansvar – og så selvfølgelig de her fuckhoveder fra USA, som troede, de kunne lege med en lille klub i lille Danmark. Nu trækker de stikket og efterlader op mod 60 mennesker arbejdsløse. Det er frastødende, siger han.

Nu har klubben tre dage til at få bragt orden i sagerne, hvis det ikke skal ende med en fatal konkurs og tvangsnedrykning. Morten Pape følger time for time udviklingen i Fremad Amager.

- Jeg er meget, meget spændt. Skæbnen vil jo, at der rent faktisk er en kamp på fredag mod Lyngby, som jo også er en traditionsklub, der immervæk har været meget igennem. Der er få andre klubber, der er mere passende at møde på fredag. Så jeg går og tripper, og jeg skal være der på fredag, hvis kampen bliver spillet, lyder det fra forfatteren.

Klar til at tømme egen baglomme
Der er mange, der kæmper for, at kampen bliver spillet. Det gør den nemlig kun, hvis Fremad Amager overlever. Der er blandt andet oprettet en indsamling, som skal bidrage til at redde klubben, og Morten Pape er også klar til at spæde til.

- Jeg kommer til at give alt, jeg overhovedet har i baglommen for at kunne hjælpe klubben. Personligt vil jeg også gerne opfordre de virksomheder og sponsorer, som er i Fremad Amager, til at se, om de kan hjælpe. I første omgang handler det om at hjælpe de mennesker, der står til at miste deres job. Det kan man gøre ved at købe en billet til på fredag eller donere nogle penge og ikke møde op. Man kan gøre lige, hvad man vil.

- Klubbens ledelse må kigge på langsigtede løsninger, og så må vi som fans prøve på den korte bane at hjælpe dem, der står til at miste deres job. Det er min bøn. I al beskedenhed er det bizart at gøre opmærksom på et behov i en 1. divisionsklub i en tid, hvor Europa er i krig, og der er andre steder, man kan allokere sine økonomiske ressourcer, men det er det eneste, vi som fans kan gøre lige nu. Ellers må vi jo fandeme tage turen ned i DS igen. Det har vi prøvet før.

Hvis det går galt, og klubben går konkurs og må tvangsnedrykkes, er du så stadig Fremad Amager-fan?

- Selvfølgelig. Jeg har Hans Jørgen Nielsens forside af ”Fodboldenglen” tatoveret på mit lår. Det er min første og eneste tatovering, og det er en hyldest til Fremad Amager, som bogen jo også handler om. Der er ikke et eneste Fremad Amager-menneske, som jeg kender, som ikke vil støtte klubben, bare fordi vi rykker langt ned, slutter Morten Pape.

Ifølge Ekstra Bladet skal Fremad Amager skaffe mellem fem og seks millioner kroner inden på fredag, hvis en konkurs skal afværges. Skal klubben køre sæsonen færdig, kræver det 10 millioner kroner i kassen.