Video : Tipsbladet
1. division

Horsens-ikon: Hele lortet går i den gale retning

Tommy "Kuglepen" Poulsen ved mere om AC Horsens end de fleste, og journalisten er meget bekymret for, hvad der kommer til at ske med klubben.

Hvis der er nogen i Danmark, der har godt styr på AC Horsens, er det Tommy “Kuglepen” Poulsen. I mere end 40 år var “Kuglepen” ansat på Horsens Folkeblad og dækkede Den Gule Fare, før han i 2021 stoppede på avisen.

Han følger stadig klubben tæt  - i øjeblikket med en bekymret mine.

I november blev klubben nemlig solgt til Carlisle Capital, som ejes af den amerikanske Binnie-familie, der desuden skød godt og vel 25 millioner kroner AC Horsens. Og Tommy “Kuglepen” Poulsen frygter, at det er første skridt mod, at Horsens havner i samme situation, som Vejle Boldklub stod i i sidste uge med fuskeren Çağdaş Senyürek. 

- Man kan få en nok så flink og sympatisk ejer, der kan sige de rigtige ting, men de kan sælge klubben til nogle andre fra den ene dag til den anden, siger “Kuglepen” til Tipsbladet og tilføjer:

- Det er jo så forfærdeligt, det der skete i Vejle, og det kan ligeså godt ske i Horsens. Det er problemet med udenlandske ejere. Folk har ikke en skid indflydelse på sin egen klub. Det er det, der har ødelagt Esbjerg, Jammerbugt og Sønderjyske. Det har været så stort et problem. Jeg mener, at man skal indføre de tyske regler, hvor man kun kan eje 49 procent af en klub.

- Du har ingen indflydelse på, hvem der ejer klubben, for den kan bare sælges videre til nogle andre. Der er eksemplet i Vejle det bedste: Zolotko kan sælge til hvem som helst, og Vejle kan ikke gøre noget som helst, fordi det er ham, der ejer klubben. Så aner man ikke, hvem der kommer ind. Det er en uskik i dansk fodbold, at du kan eje en hel klub og bestemme alt fra dag ét.

- Dansk fodbold er på vej på et skråplan og mit forslag er, at man i Divisionsforeningen hurtigst muligt får indført de tyske regler.

Hvem er det, der mister indflydelsen udover selvfølgelig de tidligere ejere?

- Det gør alle fansene. Alle os, der har gået til fodbold i Horsens siden 1960. Jeg så jo alle kampene, da de fik bronze i 1967, og det er fandeme mange år siden. Jeg har set utrolig mange kampe derude.

- Siden Kent Nielsen kom til i ’03, har de været blandt de 20 bedste hold i Danmark og har skabt en fantastisk forretning. Jeg ved godt, der er problemer med at skaffe penge, men det er der sguda alle steder, siger han.

Hele identiteten forsvinder
Desuden har klubben haft et meget travlt transfervindue, hvor to erfarne profiler i form Anders K. Jacobsen og Aron Sigurdarson er blevet afskibet, mens der er hentet to amerikanere i Manny Perez og Simon Becher samt ugandiske Rogers Mugisha. Derudover er der angiveligt nogle flere afrikanske talenter på vej.

At der investeres i spillertruppen lyder umiddelbart som noget positiv, men Tommy Poulsen er ikke helt solgt på handlerne.

- Nu får man også et fremmedgjort hold udelukkende af udlændinge. Topscoreren, “AK”, rejser, og islændingen Aron Sigurdarson tager hjem. Så er der kommet nogle amerikanere. Du kommer til at stå med et hold uden danskere til sidst. Hele identiteten i klubben forsvinder, siger han og tilføjer:

- Jeg tror ikke, at Horsens er blevet forstærket. To af de bedste spillere er væk, og så kommer der nogle, vi ikke kender. Det er skruen uden ende. Det går i den forkerte retning hele lortet.

Foto: Imago

Men vi har jo før set FC Nordsjælland og FC Midtjylland have succes med at hente unge afrikanske spillere og udvikle dem?

- Det er jo klubber, der fra starten af har markeret, hvad de vil. FC Nordsjælland har ikke så mange tilskuere, men har deres afrikanske akademi. FC Midtjylland har også fra starten markeret sig med afrikansk samarbejde.

- Men Horsens er en dansk klub som AGF, AaB og Vejle og så videre. Og nu kan man se, at Vejle spiller med otte-ni udlændinge, og det har Horsens rystet på hovedet af og grint af. Snart har de jo endnu flere udlændinge end VB. Det er så sørgeligt at se på. Det er trist. Nu har de fået pengene, men de kigger ikke langsigtet på det. Og det er ikke kun Horsens. De har allesammen så pissetravlt. Nu vil Randers også gerne på udenlandske hænder. Det er frygteligt.

- De her udlændinge er jo også kun i Danmark en uge ad gangen. Hvorfor skulle de være dygtigere til at drive en fodboldklub i Danmark end danskerne? De der i Sønderjyske, du skulle have set dem. De lignede en familie på skovtur. Vi havde dem på tribunen i Horsens, og man tænkte, “hvad helvede skal de med en fodboldklub?”

AC Horsens, der aktuelt er nummer syv i NordicBet Ligaen, rykkede i sidste sæson ud af Superligaen.  

Læs også: Revser AC Horsens-ejer: Fuldstændig bizart og bims!